Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless

Triumfartad återkomst för Zeppelin

Bowers & Wilkins lyxiga högtalare är mer trådlös och välljudande än någonsin.

Skrivet av / 2016-10-06 - 06:00
Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless
Jonas Ekelund

När vi testade den första Zeppelin 2008 blev vi hänförda av både form och ljud. Det var den första riktiga highend-iPod-högtalaren, som det hette då eftersom musikspelaren dockades i en kontakt. Tre år senare kom Zeppelin Air som införde AirPlay och fick lika bra testresultat. Nu finns den ytterligare uppgraderade Zeppelin Wireless som inför Bluetooth vilket öppnar upp den för fler användare. Men detta är en helt ny högtalare, inte bara en smärre uppgradering.

Bakom den svepande tygfronten döljer sig nämligen ett nytt kabinett som är starkare och stabilare. De nya 25 mm diskanterna är byggda med samma teknik som i CM-serien. Mellanregistret tas om hand av 2 element med samma FST-teknik som i B&W:s 800 Diamond-serie. Och baselementet har ökats på till 6,5 tum, men med upphängning som minimerar vibration och färgning av ljudet. Parat med en snabbare DSP och högupplöst DAC.

Foto: B&W
Foto: B&W

Installation och användning

Har man en iOS-enhet är det så enkelt som att ladda ned B&W:s app och välja trådlöst nätverk, så ställs högtalaren automatiskt in. Har man däremot en Android-enhet får man antingen gå igenom en webb-baserad inställning, eller använda datorn där det faktiskt finns appar. Blueooth-kopplingen är så enkel som att trycka på den dolda knappen på sidan av front-panelen. Däremot kan den inte kopplas ihop med andra högtalare för multirum-ljud.

Ovansidan döljer tre knappar för att justera volymen eller pausa/starta musiken. All annan hantering gör man från sin mobila enhet. Använder man Android får man nöja sig med Bluetooth, som dock har aptX-stöd för bättre ljudkvalitet. Eller så kör man Spotify Connect som kan dra nytta av nätverket. Med Apple-enheter har man fler val då det bara är att välja högtalaren från AirPlay-menyn och sedan använda valfri musiktjänst eller nedladdad musik.

Foto: B&W
Foto: B&W

 

Ljudkvaliteten

Det första som slår en är hur öppet ljudet är och hur det fyller rummet. Det blir så klart inte något stereoljud, men man får inte samma känsla av att ljudet kommer från en punkt som med mindre högtalare. Klarheten är enastående vilket ger en fantastisk närvarokänsla för akustisk musik. Man hör varje anslag och inandning precis som om man suttit i publiken. Det låter helt enkelt raffinerat nog för att kunna accepteras även av kräsna lyssnare.

Men B&W har inte för den sakens skull kompromissat med volym och basåtergivning. Detta är en av de få trådlösa högtalarna som inte kroknar av den avgrundsdjupa basen i James Blakes Limit to your Love. Det är inget problem att skapa partystämning i vardagsrummet. Det är också trevligt att högtalaren är så förlåtande. Tack vare ljudbearbetningen kan man komma undan med att spela via Bluetooth utan att varje felaktighet i komprimerad musik förstärks.

Foto: B&W
Foto: B&W

Slutsats

Den smått legendariska Zeppelin är tillbaka med sin ikoniska form och sitt kompromisslösa ljud. Denna gång är den till för alla, tack vare Bluetooth och Spotify Connect. Och den är ombyggd från grunden vilket gör att den låter bättre än någonsin. Ljudkvaliteten är faktiskt så bra att den lätt kan ersätta en stereoanläggning för dem som gått över till att ha musiken i mobilen. Även om det svider i plånboken så är det värt det om man vill ha bra ljud.

Ljud & Bild tycker

Låter om möjligt ännu bättre nu. Inte längre enbart för Apple-enheter. Har AirPlay och Spotify Connect. Ingen app för Android. Saknar multirum. Hade gärna fått ha ännu fler musikkällor. Inte helt billig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Kostar de inte mer?

Markant förbättring

Rulla till toppen