Search
Generic filters

: Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless

Triumfartad återkomst för Zeppelin

Bowers & Wilkins lyxiga högtalare är mer trådlös och välljudande än någonsin.

September 2016Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless

Ljud & Bild tycker

Låter om möjligt ännu bättre nu. Inte längre enbart för Apple-enheter. Har AirPlay och Spotify Connect.
Ingen app för Android. Saknar multirum. Hade gärna fått ha ännu fler musikkällor. Inte helt billig.
 • Anslutningar: Wifi, Ethernet, Bluetooth 4.1, Aux
 • Effekt: 2 x 25 W, 2 x 25 W, 1 x 50 W
 • Frekvensomfång: 44 Hz–28 kHz
 • Mått: 66 x 19 x 18 cm, 6,5 kg
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6700 kr

När vi testade den första Zeppelin 2008 blev vi hänförda av både form och ljud. Det var den första riktiga highend-iPod-högtalaren, som det hette då eftersom musikspelaren dockades i en kontakt. Tre år senare kom Zeppelin Air som införde AirPlay och fick lika bra testresultat. Nu finns den ytterligare uppgraderade Zeppelin Wireless som inför Bluetooth vilket öppnar upp den för fler användare. Men detta är en helt ny högtalare, inte bara en smärre uppgradering.

Bakom den svepande tygfronten döljer sig nämligen ett nytt kabinett som är starkare och stabilare. De nya 25 mm diskanterna är byggda med samma teknik som i CM-serien. Mellanregistret tas om hand av 2 element med samma FST-teknik som i B&W:s 800 Diamond-serie. Och baselementet har ökats på till 6,5 tum, men med upphängning som minimerar vibration och färgning av ljudet. Parat med en snabbare DSP och högupplöst DAC.

Foto: B&W
Foto: B&W

Installation och användning

Har man en iOS-enhet är det så enkelt som att ladda ned B&W:s app och välja trådlöst nätverk, så ställs högtalaren automatiskt in. Har man däremot en Android-enhet får man antingen gå igenom en webb-baserad inställning, eller använda datorn där det faktiskt finns appar. Blueooth-kopplingen är så enkel som att trycka på den dolda knappen på sidan av front-panelen. Däremot kan den inte kopplas ihop med andra högtalare för multirum-ljud.

Ovansidan döljer tre knappar för att justera volymen eller pausa/starta musiken. All annan hantering gör man från sin mobila enhet. Använder man Android får man nöja sig med Bluetooth, som dock har aptX-stöd för bättre ljudkvalitet. Eller så kör man Spotify Connect som kan dra nytta av nätverket. Med Apple-enheter har man fler val då det bara är att välja högtalaren från AirPlay-menyn och sedan använda valfri musiktjänst eller nedladdad musik.

Foto: B&W
Foto: B&W

 

Ljudkvaliteten

Det första som slår en är hur öppet ljudet är och hur det fyller rummet. Det blir så klart inte något stereoljud, men man får inte samma känsla av att ljudet kommer från en punkt som med mindre högtalare. Klarheten är enastående vilket ger en fantastisk närvarokänsla för akustisk musik. Man hör varje anslag och inandning precis som om man suttit i publiken. Det låter helt enkelt raffinerat nog för att kunna accepteras även av kräsna lyssnare.

Men B&W har inte för den sakens skull kompromissat med volym och basåtergivning. Detta är en av de få trådlösa högtalarna som inte kroknar av den avgrundsdjupa basen i James Blakes Limit to your Love. Det är inget problem att skapa partystämning i vardagsrummet. Det är också trevligt att högtalaren är så förlåtande. Tack vare ljudbearbetningen kan man komma undan med att spela via Bluetooth utan att varje felaktighet i komprimerad musik förstärks.

Foto: B&W
Foto: B&W

Slutsats

Den smått legendariska Zeppelin är tillbaka med sin ikoniska form och sitt kompromisslösa ljud. Denna gång är den till för alla, tack vare Bluetooth och Spotify Connect. Och den är ombyggd från grunden vilket gör att den låter bättre än någonsin. Ljudkvaliteten är faktiskt så bra att den lätt kan ersätta en stereoanläggning för dem som gått över till att ha musiken i mobilen. Även om det svider i plånboken så är det värt det om man vill ha bra ljud.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.
  Shure Aonic har kanske det bästa ljudet vi har hört i några brusdämpande hörlurar.
  Nikons billigaste Z-fullformatkamera är bäst i klassen på ett område, men har vissa brister och kostar för mycket.
  Samsungs toppmodell Q950TS har råläcker design, knivskarp bild och imponerande ljud – men den kostar!
  Asus har tagit klivet ända upp till highend-klassen med en tungviktsmobil som kan mäta sig med de allra bästa på marknaden. Är det Asus tur nu?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Canton Pro XL.3

  Riktpris: 3200 kr Anonym och oengagerande

  Monitor Audio Climate 60

  Riktpris: 6000 kr Spelglädjen uppväger
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.