Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bowers & Wilkins Panorama 3

Tunn och oinspirerande

B&W Panorama 3 är tänkt att vara en enkel uppgradering av TV-ljudet. Tyvärr är ljudet tunt och inte särskilt inspirerande.

Av / 2022-05-05 - 06:01
Bowers & Wilkins Panorama 3
Geir Nordby & Audun Hage

Bowers & Wilkins borde egentligen inte behöva någon närmare introduktion: den engelska tillverkaren är känd för sina välljudande högtalarkreationer, framför allt den läckra 800-serien som värderas högt av både studiotekniker och kräsna hifi-entusiaster. B&W har inte varit lika omtalade i soundbar-sammanhang, men vi har blivit imponerade av highend-modellen Formation Bar. Och inte minst lyxljudet som de har åstadkommit tillsammans med Philips i deras bästa OLED-TV-apparater.

Och så har vi så klart Panorama-serien. Det här är B&W:s egen första variant av en snygg och användarvänlig design-soundbar som ska klara sig på egen hand utan extrautrustning som subwoofer och surroundhögtalare. Nykomlingen Panorama 3 har också fått Atmos-surroundljud!

Läs också Högtalare du kan dö med Detta är ultra-highend som får dig att gråta. Av glädje, för att du känner musikens fulländade magi. Och av sorg, för att du aldrig har råd.

B&W Panorama 3

Tredje generationen av Panorama har fått en helt ny design: den slimmade högtalaren är bara 6,5 ​​centimeter hög och bör alltså få plats under de flesta TV-skärmar. Den kan även monteras på väggen med hjälp av de medföljande fästena.

Utförandet är funktionellt, med en kombination av textil och metall som täcker de många högtalarelementen – hela 13 stycken! Detta beror delvis på att Panorama nu har inbyggda höjdkanaler – uppåtriktade högtalare som garanterar att Atmos-ljudspåren återges ordentligt.

Panorama 3 har en så kallad 3.1.2-konfiguration, vilket innebär att den har dedikerade högtalarelement till vänster och höger kanal samt center på fronten, plus två Atmos-kanaler på toppen. Dessutom finns det 100 mm-basar på undersidan som återger de djupaste frekvenserna. Panorama 3 är nämligen tänkt att klara sig utan en separat subwoofer. Den inbyggda förstärkaren är på hela 400 watt.

Panorama 3 Right Angle White Room Lifestyle 3 copy
B&W Panorama 3 är en slimmad soundbar som är 121 centimeter bred. (Foto: B&W)

Användning och finesser

När det gäller anslutningar är Panorama 3 utrustad med en HDMI eARC-ljudingång, så att den är enkel att koppla till TV:n. Eventuella separata A/V-källor som Apple TV eller spelkonsol får kopplas in via TV:n. Därifrån kan panorama hämta ut högupplösta ljudformat som Dolby Atmos.

B&W har inte skickat med någon egen fjärrkontroll till Panorama 3 eftersom man hellre använder TV:ns fjärrkontroll till enkla saker som att justera volymen. Men det går också att styra den via Bowers & Wilkins Music-appen till Android och iOS.

Appen har inga speciella justeringsmöjligheter, förutom bas- och diskantnivå. Det finns inte olika ljudlägen, någon avancerad EQ eller rumskorrektion. Tanken är nog att detta ska vara en enkel och okomplicerad produkt!

Panorama 3 Connector Panel Detail copy
B&W Panorama 3 har enkla anslutningar. (Foto: B&W)

Ljudkvalitet

När vi sätter igång Panorama 3 med att återge ljudet från våra vanliga testklipp kan vi höra att det är fin kvalitet längst upp i frekvensregistret. Diskanten är tydlig och finkornig, vilket bidrar till en distinkt, tydlig röståtergivning. Men vi märker också att ljudkaraktären är ganska så tunn.

När vi spelar The Irishman-klippet från Lewisburg Prison, med Jimmy Hoffa (Al Pacino) och Tony Pro (Stephen Graham), får vi inte det förväntade intrycket av tyngd och närvaro. De två herrarna diskuterar högljutt med varandra, men mellanregistret är ganska så tunt.

Panorama 3 Front On Detail Lifestyle 4 copy
Högtalaren kan även styras från en touchpanel på ovansidan. (Foto: B&W)

Rymdkänslan från omgivningen i fängelsematsalen är inte heller särskilt övertygande. Jämfört med Bose Soundbar 900, som nästan fläskar i för mycket(!), har Panorama 3 en märkbart plattare ljudbild.

– Det låter ju nästan mono, säger Geir förvånat. Var är efterklangen, och varför är det ingen klang från magen här? Var är basen?

Vi blir nyfikna på vad som faktiskt finns i B&W-ljudlimpan och byter till en annan välkänd scen från samma film, där en bil peppras med kulor på tvättäkta maffiasätt! Här ska man helst känna trycket från gevären och hur det sjunger i glaset som krossas, men vi tycker att det låter lite tamt. Det saknas helt enkelt tyngd och tryck jämfört med vad vi är vana vid. Det finns inte heller någon riktigt stor rörelse i ljudbilden, som vi har upplevt med en rad andra potenta soundbar-högtalare. Inklusive Sonos Arc, Sony HT-A7000 och Samsung HW-Q960A.

– Sonos Arc har en mycket större ljudbild, och Samsung-högtalaren med separat subwoofer kör ju fullständigt över Panorama! utbrister Geir.

Det märks även när man spelar musik att ljudbilden är lite platt och inte särskilt dynamisk. Även om Dua Lipas kvinnoröst låter spröd och fin så svänger det inte av trumrytmer och basgitarr.

BW Panorama 3 vs Philips OLED BW
Panorama 3 är ingen match för Philips OLED986, som också har ljud från B&W. (Foto: Ger Gråbein Nordby)

Vi vet att Bowers & Wilkins kan bättre än det här och för skojs skull var vi tvungna att jämföra med Philips 65OLED986, som vi också har stående i testrummet. Philips-skärmen är utrustad med ett större högtalarsystem från B&W, med bland annat större och kraftfullare bas/mellanregisterelement. Och det märks verkligen! Här får vi trycket i ljudeffekterna vi efterlyser, och rösterna från både skådespelare och sångare kommer verkligen fram i all sin prakt.

Till B&W:s försvar är Philips-modellen en dyrare och mer omfångsrik lösning, inte minst för att man dessutom måste punga ut med för en hel TV! Poängen är att det finns mycket mer potenta högtalarsystem där ute.

Läs också Det bästa TV-ljudet vi har hört – någonsin! Philips OLED+986 levererar både utsökt bild och fantastiskt ljud.

Saknar subwoofer

Trots dedikerade bashögtalare är det uppenbart att Panorama 3 skulle tjäna på en separat subwoofer – kanske också extra bakhögtalare för att få riktig fart på surroundeffekterna. Tyvärr har inte B&W några sådana utbyggnadsmöjligheter till Panorama 3, vilket gör att man är ganska så låst när det gäller framtida uppgraderingar. Om du är intresserad av sådant är Formation Bar ett bättre och mer flexibelt alternativ.

Panorama 3 Left Angle Lifestyle 3 copy
Panorama 3 är bara tänkt att vara en fristående soundbar, utan möjlighet till separat subwoofer. (Foto: B&W)

Slutsats

Med tanke på de tekniska specifikationerna och inte minst ursprunget (!) hade vi naturligtvis ganska höga förväntningar på Bowers & Wilkins Panorama 3. Tyvärr tycker vi inte att ljudupplevelsen infrias i någon större utsträckning – speciellt med tanke på konkurrensen i den här prisklassen. Om du vill ha en fristående (men fortfarande uppgraderbar) soundbar utan subwoofer tycker vi att Sonos Arc eller Sony HT-A7000 gör ett bättre jobb med surroundeffekterna än B&W Panorama 3. Och om du vill ha tvättäkta surroundljud med stor bas är Samsung HW-Q960A ett mer komplett paket.

Karakter
Bowers & Wilkins Panorama 3
Premium

Ljud & Bild tycker

Lättplacerad och enkel att ställa in med mobilen. Ljudet är relativt klart och öppet, med tydlig röståtergivning. Tunn ljuskaraktär och inte särskilt stor surroundkänsla. Här finns inte heller någon möjlighet att ha en aktiv subwoofer.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen