Bang & Olufsen byter inte ut modellerna i tid och otid. I vissa fall kan produkter från så långt tillbaka som 1970-talet hitta tillbaka till butikshyllorna. Men även de ”nya” modellerna kan säljas i flera år.
Beosound 2 introducerades ursprungligen 2016 och kom i en andra generations-version 2019 som erbjöd röststyrning med Google Assistant. Nu är den tredje generationen av högtalaren släppt, och den erbjuder först och främst en helt ny mjukvaruplattform som bland annat ska framtidssäkra produkten i många år framöver.
I mjukvaruvärlden håller löften om framtidssäkring sällan mer än några år. Men om någon kan genomföra det är det förmodligen Bang & Olufsen. Beolink-enheter från 1970-talet kan fortfarande anslutas till företagets flerrumssystem!
Förutom löftet om en lång och ljus framtid har den nya programvaran också gett Beosound 2 automatisk rumskorrigering, kallad Active Room Compensation, som använder en mikrofon för att uppfatta det reflekterade ljudet från omgivningen och justera frekvensgången därefter. Röststyrning med Google Assistant har å andra sidan slopats.
Designen och hårdvarukonfigurationen är ytligt sett oförändrad från de två föregående generationerna: ett konformat aluminiumtorn med en diskant med en spridningslins på toppen och ett nedåtvänt femtums baselement i botten av kabinettet. BeoSound 2 arbetar med en blandning av mono och stereo, eftersom bas och diskant båda är 360 grader rundstrålande. Bakom det vertikala lamellgallret finns dock två mellanregisterelement placerade på vardera sidan av högtalaren. Dessa fungerar i stereo och ska ge en rymlig ljudbild.
Lite högre effekt
Effekten hos de fem inbyggda klass D-förstärkarna har justerats något, och det finns nu 15 watt för varje mellanregister-dome och för diskanten, samt 2 x 30 watt för baselementet.
Den tredje generationen av Beosound 2 finns i neutral metallfinish, gyllene, samt en mörk färg, kallad Black Antracite. Variationer kan förekomma. Alla anslutningar (el, Ethernet och analog ljudingång) finns i botten av kabinettet.
Nu med Tidal Connect
De två första generationerna erbjöd integration med lo-fi-tjänsten Spotify och TuneIn Internetradio. B&O har nu utökat med Tidal Connect som vi som hifi-media naturligtvis välkomnar. Om urvalet inte räcker kan du strömma trådlöst från din mobil med Chromecast och Apple AirPlay 2. Naturligtvis stöds Bluetooth också.
En förändring som är omöjlig att förbise är priset. Bang & Olufsen är lyxutrustning, och sådant kan vara dyrt. Men från föregående generation som kom för fyra år sedan har priset har höjts med hela femtio procent.
Ljudet från Beosound 2
Beosound är inte byggt för krassa hi-fi-nördar, vars idé om en bra lyssningsupplevelse är att höra svenske legenden Arne Domnérus I’m Confessin’ från testklassikern Jazz at the Pawnshop om och om igen för att uppfatta akustiken i inspelningen. Med bara en högtalare, där bas och diskant till och med spelar i mono, och mellanregistret sprider sig i form av en åtta, kan man glömma det vanliga stereoperspektivet. BeoSound 2 är gjord för att fylla rummet med musik på ett trevligt och avkopplande sätt.
Även om Beosound 2 inte tar mycket plats är ljudet förvånansvärt rikt och kraftfullt. Rumskorrigeringen (och rejäla mängder DSP-korrigering) ser till att räta ut frekvenskurvan. Om man placerar den nära lyssningspositionen levererar den en ganska detaljerad och solid ljudbild som kan användas för mer än bara bakgrundslyssning. Men tack vare dess 360-graders ljudspridning kan man faktiskt flytta sig runt i rummet och ändå få ungefär samma utbyte av ljudet. Det solida aluminiumkabinettet är behagligt fritt från några som helst resonanser, och ljudet är rent och öppet jämfört med andra små multirums-högtalare.
Det bör man också kunna förvänta sig, eftersom man faktiskt kan köpa en av varje av alla konkurrerande multirums-högtalare för vad Beosound 2 kostar!
Inte längre något unikt
När den första generationen av Beosound 2 kom blev vi imponerade av den djupa och rika basen (ner till 33 Hz) från det pyttelilla kabinettet. Basen är fortfarande bra, men små högtalare med DSP-kontroll är inte längre något ovanligt. Den automatiska rumsanpassningen i tredje generationen är ett plus. Men inte heller detta är längre något ovanligt.
Sammantaget är Beosound 2 i en klass där det finns få alternativ. Det finns massor av multirums-högtalare, men få i så exklusiv design. Å andra sidan kan man få särdeles kapabla stereohögtalare för vad en Beosound 2 kostar. Både aktiva och passiva. Ska det vara underhållande kan man välja JBL 4305P. Eller vad sägs om en par Piega Premium Wireless 301, om diskretion är viktigt?
Slutsats
Det här är tredje gången jag testar Beosound 2. Och den tredje generationen är minst lika bra som de tidigare – och med små förbättringar. När det gäller designen är allt så oklanderligt som man förväntar sig av Bang & Olufsen – och rimligen kan förväntas sig när vi är i high-end-segmentet. Ljudet är också både behagligt och problemfritt. Man får inte stereoperspektiv i traditionell mening, men rummet fylls med välljud.
Men var det verkligen nödvändigt att höja priset med 50 procent?!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser