Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL 4305P Studio Monitor

Den perfekta allroundhögtalaren

Ett par högtalare som de här är det enklaste sättet att få bra ljud.

Av / 2022-07-14 - 08:00
JBL 4305P Studio Monitor
Lasse Svendsen

Två aktiva högtalare med allting inbyggt – som till och med är trådlösa – är egentligen allt man behöver.

Även om man har ljudkällor man måste koppla in med kablar. Som en TV eller en skivspelare.

Aktiva högtalare finns i alla prisklasser, från HiFi Klubbens budgetvänliga Argon Fenris 5 till fantastiska KEF LS60 Wireless.

Någonstans däremellan hittar man de här. De små JBL 4305P Studio Monitor. Som inte alls riktar sig mot ljudstudior, utan hemmet. Trots det coola namnet och den distinkta JBL-designen man brukar förknippa med professionella högtalare.

De ser ut som en mer kompakt version av de nästan identiska JBL 4309, och har samma typ av Teonex-diskantelement placerad i JBL:s HDI-horn, men ett lite mindre 13 cm baselement med basreflexportar på framsidan, under gallret.

Det gör dem väldigt användbara i de flesta hem, även om man har beskedligt med plats för ett par högtalare.

Kompakta 4305P är ungefär lika hög som en LP-skiva och lika enkel att ställa i en bokhylla. Eller så kan de placeras på en bänk bredvid TV:n, eller hängas på väggen med väggstativ. Där kan de passa perfekt, för då kan de ta över jobbet som soundbar.

Koppla bara in TV:n till högtalarens optiska ingång på baksidan, så är du garanterad ett vansinnigt mycket bättre ljud än vad någon soundbar kan leverera.

JBL 4305P sort
JBL-högtalarna passar in rakt i bokhyllan bredvid skivsamlingen. Bild: JBL

Hög upplösning och trådlöst ljud

De kan även ställas på ett par golvstativ om man hellre föredrar det. Hur som helst kommer de att leverera en större, djupare och mer övertygande ljudbild än någon soundbar. Och eftersom förstärkare, Wi-Fi och Bluetooth är inbyggt behöver man inte mer än ett par vägguttag i närheten, så är man igång.

Båda högtalarna har inbyggda förstärkare. Det betyder att man inte behöver koppla ihop dem med en sladd, men för att stödja streaming av mer än 24 bit/96 kHz-ljudfiler måste man koppla in den medföljande CAT6-kabeln mellan högtalarna.

Då stöder DACen högupplöst ljud, som MQA eller 24 bit/192 kHz-ljudfiler. Fint för alla som faktiskt har tillgång till högupplösta ljudfiler, alla andra kan låta Ethernet-kabeln ligga kvar i kartongen.

JBL 4305P bak
De flesta anslutningar man kan behöva, utom HDMI. Foto: Lasse Svendsen

Högtalarna stöder även Bluetooth A2DP, men som alla vet är det sämre än Wi-Fi och Ethernet.

Här kan man streama högupplöst från nätverket med en Ethernet-kanal från routern direkt in i en av högtalarna. Eller streama via Wi-Fi med AirPlay 2 eller Google Chromecast och när som helst välja en trådbunden ljudkälla som en CD-spelare, en TV eller en skivspelare med phono-steg.

JBL 4305P Cut
4305P på insidan, med förstärkarmodul i botten och DSP och DAC ovanför. Bild: JBL

Anslutningar

Även om båda högtalarna har inbyggda förstärkare, 125 watt till baselementet och 25 watt till diskanten, är den ena högtalare master. Där hittar man analog minijackingång, optisk Toslink-ingång och till och med ett par balanserade XLR-ingångar som de man hittar i en ljudstudio.

Högtalaren har även en USB-A-ingång för trådbunden uppspelning från en bärbar dator samt en subwoofer-utgång. Som känner av när det finns en subwoofer inkopplad och då lägger delningen till runt 80 Hz. Annars ska högtalarna kunna nå ner till 45 Hz i basen. De har också en knapp som dämpar basen med 3 dB, så att man inte får för mycket bas om högtalarna ställs intill bakväggen.

Plug and play

JBL-högtalarna är väldigt enkla att installera. Den medföljande bruksanvisningen är lätt att följa och man får reda på att en av högtalarna har på/av, volym och källval från rattarna under HDI-hornet. Där kan man också se vilken ingång som är vald och status för anslutningen. Den medföljande Bluetooth-fjärrkontrollen kan välja källa och styra volym, men det finns ingen JBL-app för styrning av streamingtjänster med sådant som equalizer eller ljudprofiler.

JBL 4305P remote
Fjärrkontrollen använder Bluetooth. Foto: Lasse Svendsen

Studioljud hemma

Men det gör ingenting. För de små JBL-högtalaren är väldigt välbalanserade. Först saknade jag lite av den saftiga basen jag fick från ett par JBL 4309, för att inte tala om de snäppet större JBL L82 Classic, men efter ett par veckors inspelning kom basen på plats.

Då blev det ordning på andra saker också. Instrument lät fylligare, basen sträckte sig lite djupare och gav basgitarrer, trummor, pukor och piano djup. En positiv bieffekt av inspelningstiden var att sångröster också lät bättre definierade och att ljudbilden växte.

Så mycket att högtalarna förvånade alla som lyssnade på dem, hur konstigt det var att det kunde komma så enormt mycket ljud från så små högtalare.

Missförstå mig inte. Ett par 4305P kommer aldrig att spela lika högt eller tufft som ett par L82 Classic med en bra förstärkare, och det är inte meningen heller. Men de spelar tuffare med större tyngd i basen än de flesta högtalare av samma storlek klarar av.

JBL 4305P bass
De små 13 cm-basarna sparkar ifrån sig ordentligt. Foto: Lasse Svendsen

Det ligger nära till hands att jämföra med KEF LS50 Wireless II, som är en del större men ligger i samma prisklass. De låter lite mer raffinerade, särskilt i diskanten, och går lite djupare i basen, men har inte riktigt samma levande och engagerande ljud som man ofta förknippar med JBL-högtalare.

Pianokonserter klingar ut mer naturligt ur KEF-högtalarna som även ger stråkar mer substans och finess, men JBL-högtalarna är roligare att lyssna på när jag sätter på Oslo Beats Vol II med Bård Berg. Då känner man basen i kroppen och blir sugen på att spela högt. Vilket inte är något problem. Det är helt enkelt förbluffande hur högt och tufft de små högtalarna lyckas spela i ett stort vardagsrum.

Högt. Mer än normalt från så små högtalare. Och med mer engagerande bas än man förväntar sig av en tvåvägs bokhyllehögtalare. Förr eller senare blir det förstås plågsamt, men då är det mer än tillräckligt högt för att folk har lämnat fester för länge sedan.

Vad man inte får är djupbas. Eller samma tryck som en stor högtalare kan ge. Ovan nämnda 4309 är bättre på det sättet, men då får man budgetera med en bra förstärkare också. Ett par JBL L52 med exempelvis en Hegel H95-förstärkare på 60 watt kan vara ett alternativ för den som behöver fler ingångar. De större LS50 Wireless II är ett utmärkt alternativ för den som har plats, men de låter bäst på golvstativ som kostar en hel del extra.

JBL 4305P pairs
Svart eller brun valnötsfaner med svart eller blå front. Foto: JBL

Slutsats

De små och trådlösa JBL 4308P är definitivt värda att överväga för alla som vill ha bättre och mer engagerande ljud från högtalare som tar lite plats och är enkla att använda. Att de kombinerar Bluetooth med högupplöst streaming och fysiska ingångar gör dem användbara för väldigt många. Som kommer att kunna använda sina små JBL-högtalare till allt från streaming av serier från TV:n till partymusik och koncentrerad finlyssning. Helt enkelt en utmärkt allroundhögtalare som kommer att skänka sina ägare många års musikglädje.

 1. JBL Synthesis 4309

  Krutpaket i bokhyllan

  De här små JBL-högtalarna krossade mina fördomar mot bokhyllehögtalare.

  Mäktigt tuff ljudbild med fenomenal basdynamik, insikt och klangdjup.
  Spelar ingen djupbas och kan låta lite grova när de pressas.
  Läs hela testet
 2. JBL L52 Classic

  Ett superköp

  JBL:s minsta må vara liten, men den vet hur man sparkar liv i musiken.

  Dynamisk och engagerande och med ovanligt potent bas. Gillar att spela högt, man hör ingen förvrängning då heller.
  Man får inte med hela den lägsta oktaven från en konsertflygel. Det finns mer detaljer på andra ställen.
  Läs hela testet
 3. KEF LS50 Wireless II

  Trådlöst mirakel i stereo

  Trådlös musik i stereo blir inte bättre än med KEFs små högtalare.

  Fyllig och transparent ljudbild med gnistrande dynamik. Kompakt och enkel att använda tack vare bra anslutningar och strömning av högupplöst ljud.
  Priset kan verka avskräckande med tanke på storleken.
  Läs hela testet
 4. JBL L82 Classic

  Högtalarfest

  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.

  Mäktigt fet bas för att vara en så liten högtalare, kraftfull dynamisk kontrast och härlig retro-look. Mycket högtalare för pengarna.
  Detalj-freaks hittar mer av den varan någon annanstans.
  Läs hela testet
Karakter
JBL 4305P Studio Monitor
Premium

Ljud & Bild tycker

Levande och engagerande ljudbild med förvånansvärt mycket dynamik och tryck. Allt finns inbyggt och är superenkelt att använda. HDMI hade gjort dem kompletta. Inte mycket djupbas att prata om.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Rulla till toppen