TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Argon Audio Fenris A5

Komplett stereo till lågpris

Argon Audio Fenris A5 är lite större än sin lillebror. Och dessutom lite bättre. Lägg till TV, skivspelare eller mobil så har du allt du behöver.

forfatter
Publicerad 2022-03-14 - 13:00
Karakter
Argon Audio Fenris A5
L&B tycker
Basåtergivningen är riktigt bra. Snyggt och öppet mellanregister. HDMI-ingång. Kostar verkligen inte mycket.
Bäst med inte alltför komplicerad musik. I ett stort vardagsrum behövs mer energi. Du kan få bättre ljud med modellerna i Argon Audios egen Forte-serie.
Specifikationer
 • Element: 5,25-tums bas, 3/4-tums domediskant
 • Princip: Basreflex, 2-vägs aktiv
 • Frekvensomfång: 47–22 000 Hz (–6 dB)
 • Inbyggd förstärkare: Klass D, 2 x 50 watt till basar och 2 x 25 watt till diskanter
 • Delningsfilter: DSP-baserad
 • Ingångar: Analog line-in (RCA), skivspelare (RCA), HDMI ARC, optisk digital, Bluetooth 5.0
 • Utgångar: Pre Out (RCA), högtalare, USB 5 V
 • Mått: 17 x 28 x 22 cm med front
 • Vikt: 7,2 kg per par
 • Färg: Svart, vit, ask
 • Webb: argonaudio.com
Riktpris: 4 000Pr. 2022-03-14 Produktsida

Vi testade nyss Argon Audio Fenris A4, nu har turen kommit till nästa modell i serien: Fenris A5.

Släktskapet mellan de två modellerna är uppenbart. Man måste nästan ställa högtalarna bredvid varandra för att se skillnaden. Som är att Fenris A5 är några centimeter bredare och högre än A4. Och att bas/mellanregisterelementet är på 5,25 tum i stället för 4. Diskanten är samma trekvartstums dome som i Fenris A4 och golvhögtalaren Fenris A55.

Argon Fenris A5 2
Argon Audios Fenris-modeller ser nästan precis ut som de lite dyrare i Forte-serien. (Foto: Argon Audio)

Det aningen större kabinettet betyder också att Argon Audio Fenris A5 är precis tillräckligt stor för att fylla ut topplattan på mina högtalarstativ. Men de är fortfarande i den superkompakta klassen – och så små och billiga att de flesta kommer att vilja ställa dem på en bänk eller hylla. De passar också fint på skrivbordet som datorhögtalare.

Precis som Argon Audios andra högtalare har Fenris A5 rundade kanter. De finns i matt vit och matt svart finish. Och det värmer en gammal högtalarnörds hjärta att de även finns i träutförande. Inte äkta vara, men en ganska så trovärdig ljus askfinish.

Elementen omgärdas av metallprydnader som inte tjänar något annat syfte än att pryda. Föredrar man en diskret look så ingår tygfronter i ett riktigt snyggt möbeltyg; svart tyg till den svarta och träfärgade versionen och grått tyg till den vita. Fronterna sätts fast med osynliga, infrästa magneter.

Samma elektronik i alla modeller

Elektronikdelen i Argon Audio Fenris A5 är också ett återseende, eftersom den är exakt likadan som i Fenris A4. För att sammanfatta finns det fyra inbyggda förstärkare, en till varje högtalarelement. Förstärkarna till bas/mellanregister är på 2 x 50 watt och diskanterna har 2 x 25 watt. Delningsfiltret är digitalt och en digital signalprocessor (DSP) justerar frekvensgången.

Det finns analoga ingångar för skivspelare och linjesignal. Och optisk digitalingång samt HDMI-ingång. Och så förstås trådlös Bluetooth-anslutning.

Argon Fenris A5 bag 2
Det finns massor av ingångar på Fenris A5. HDMI också. (Foto: Argon Audio)

All elektronik sitter i den vänstra högtalaren. Den högra är helt passiv och matas med signal genom en fyrpolig specialkabel på tre meter. Längre kablar går att köpa i webbutiken.

Ljudkvaliteten

Även lyssningstestet av Argon Audio Fenris A5 är i mångt och mycket en upprepning av mönstret från Fenris A4. De låter kort sagt på samma sätt, fast har lite mer tyngd och tryck i basen.

Basåtergivningen är riktigt fin för en så liten och billig högtalare. Och även om gamla hifi-nördar (inklusive jag själv) kanske tycker att ”riktiga” högtalare ska vara passiva – och drivas av en rejäl, separat förstärkare – så finns det saker som bara går att göra med aktiva högtalare. Som att spela bas på full nivå i ett kabinett som är mindre än en skokartong.

Jämfört med den mindre modellen går Fenris A5 subjektivt något djupare i basen. På papperet skiljer det bara 5 Hz, men djupa trummor och synthesizerbas framträder i musiken och man kan precis ana en viss kroppslig känsla.

Precis som sin lillebror utmärker sig Fenris A5 med en riktigt läcker återgivning av röster, utan någon tendens till instängdhet. Det gör det till ett nöje att vrida upp volymen lite och faktiskt lyssna på musiken. Men inte för högt, för då brister illusionen när högtalarna har svårt att skilja på detaljerna.

Argon Fenris A5 lifestyle
Det ligger nära till hands att ha Fenris A5 som partner till TV:n eller datorn. (Foto: Argon Audio)

Mitt stresstest i den här disciplinen är Disturbeds coverversion av ”Sound of Silence”. Att hantera både kraftfull sång och orkestercrescendo är en svår uppgift. Och det kräver mer kraft och mer nyansering än vad de små Fenris A5 klarar av. Men dyrare och större högtalare har tvingats bita i gräset med samma test. Det blir inte fult och förvrängt – bara rörigt och platt.

Sorten Mulds ”Balladen om Over og Buske” bevisar också att elektronisk musik med dansrytmer inte är vad Fenris A5 gör bäst.

Perspektiv och djup klarar Argon Audio Fenris A5 riktigt snyggt. I förhållande till priset. Man kan ana att det finns en viss rymd bakom högtalarna, även om den stannar på skissplanet. Detta är något som visar på skillnaden mellan billig och dyr hifi.

Konkurrenter

Som tidigare är Argon Audio själva sin största konkurrent i prisklassen. Fenris A5 är lite dyrare än Forte A4, som har lite bättre ljud men inte lika mycket råstyrka. Och Fenris A4 har precis lika samma anslutningsmöjligheter som Fenris A5 – inklusive HDMI-ingången för TV-ljud, framför allt – men till ett något lägre pris.

Argon Fenris A5 reol 1
(Foto: Argon Audio)

Slutsats

Jämfört med sin riktigt lyckade lillebror är Argon Audio Fenris A5 lite mer av allt bra. Den har samma styrkor i form av ett öppet och energiskt ljud. Den spelar bara lite högre och djupare, och med lite mer kraftresurser. Eftersom elektroniken är densamma är den ett lika bra alternativ, till ett väldigt lågt pris. Skivspelaringång och HDMI-ingång gör Fenris A5 till en universallösning för det lilla vardagsrummet, studentrummet eller sommarstugan. Lägg bara till en TV eller skivspelare så är allt klart. Eller spela musik trådlöst från mobilen. Den har också fortfarande samma svaghet i form av en lite mindre avancerad förstärkardel och lite billigare högtalarelement. Vilket för somliga kan vara tillräckligt stort skäl för att lägga ett par hundralappar extra och köpa Argon Forte A4 eller Forte A5.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend