TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

test BeoSound 2 2nd generation

Hey Bang & Olufsen!

Stilrena Beosound 2 har fått in Google Assistant under aluminiumskalet.

forfatter
Publicerad 2019-04-26 - 16:45
Karakter
BeoSound 2 2nd generation
L&B tycker
Design och utförande är i en klass för sig. Skrytfunktionen att kunna ge verbala order till högtalaren är suverän.
Man får verkligen betala för allt godis! Det går att hitta riktigt bra aktiva stereoanläggningar för mindre pengar.
Specifikationer
 • Element: 1 x 5,25-tums bas, 2 x 2-tums mellanregister, 1 x 0,75-tums diskant
 • Förstärkare: 2 x 20 watt (bas), 2 x 11 watt (mellanregister), 40 watt (diskant)
 • Frekvensomfång: 33–23 400 Hz
 • Anslutningar: Ethernet, aux (minijack), wifi, Bluetooth
 • Styrning: Google Assistant, iOS, Android
 • Stereokoppling: Nej
 • Streamingtjänster: Spotify Connect, Deezer, TuneIn, AirPlay, DLNA, Google Cast
 • Mått: 19,6 x 43,1 cm (dia x H)
 • Vikt: 4,1 kg
 • Webb: bang-olufsen.com
Riktpris: 19000Pr. 2019-04-26 Produktsida

Det är snart tre år sedan Beosound 2 släpptes men hos Bang & Olufsen jobbar de med lite längre livslängd för produkterna än de flesta andra. Men nu är tiden kommen för en uppdatering av högtalaren.

Andra generationen av BeoSound 2 skiljer sig främst från den första genom att ha inbyggd Google-assistent så att man numera kan prata med högtalaren – och få svar.

Designen och innehållet har B&O däremot inte pillat på: ett konformat torn av aluminium med en diskant och en spridningslins på toppen och en nedåtriktad femtumsbas längst ned. BeoSound 2 arbetar med en blandning av stereo och mono, både bas och diskant återges av var sitt 360-graders rundstrålande element. Bakom lamellgallret hittar man däremot två mellanregister, på var sin sida. De spelar i stereo och ska ge en rymlig ljudbild.

Sedan första lanseringen har utbudet av färger utökats. Förutom den ursprungliga aluminiumfärgen finns Beosound 2 numera även i brons, mässing och grågrön metallic.

Alla anslutningar (ström, ethernet och analog ljudingång) görs på undersidan. De fyra högtalarelementen drivs av en sammanlagd förstärkarstyrka på lite drygt 100 watt. Effekten är inte imponerande, ur 2019 års perspektiv – nu för tiden kan många små aktiva högtalare skryta med hundratals watt till varje element. Å andra sidan räcker effekten gott och väl för att spela mer än bara bakgrundsmusik.

Inte heller utbudet av strömningstjänster har förändrats sedan första generationen. Man får framför allt Spotify Connect och TuneIn-internetradio. Deezer stöds också, men även om den tjänsten finns här i Skandinaven så har den inte fått särskilt stort fotfäste. Om inte utbudet räcker så kan man strömma trådlöst från mobilen med Bluetooth och Apple AirPlay 2.

(Foto: B&O)

Så låter BeoSound 2

Med bara en enda högtalare, där bas och diskant spelar i mono och mellanregistret sprids åt sidorna som en åtta, kan man glömma allt om ett vanligt stereoperspektiv. Och hifi-nördar som får tiden att gå genom att räkna stämmor i norska kyrkokörer och räkna på takhöjden i inspelningsstudion behöver inte läsa resten av texten. BeoSound 2 är gjord för att fylla rummet med musik.

Även om BeoSound 2 inte tar upp mycket plats så är ljudet fylligt och riktigt mäktigt. Ställer man den nära sittplatsen så ger den en ganska detaljerad och stabil ljudbild som kan användas till mer än bara en kuliss. Och tack vare den 360-gradiga spridningen av ljudet kan man till och med röra sig runt i rummet och ändå njuta av ungefär samma ljud. Det rejäla aluminiumkabinettet är skönt befriat från resonanser av något slag, och ljudet är rent och öppet jämfört med andra små multiroom-högtalare. Vilket man också kan förvänta sig, eftersom prisklassen är en helt annan.

När BeoSound 2 kom var små högtalare med DSP-styrning sällsynta. I dag har vi vant oss vid onaturligt djup bas från små högtalare. Därför imponerar en bas som med hjälp av elektronik når ända ner till 33 Hz inte alls lika mycket nu som då. I kontroll-appen man kan anpassa ljudet efter om högtalaren står på golvet, i ett hörn eller intill en vägg. En loudness-funktion finns också.

Vad som däremot inte finns i BeoSound 2 är rumskorrektion i stil med den som Sonos och Dynaudio erbjuder.

(Foto: B&O)

”Hey Google, spela Spotify!”

Den stora attraktionen i den reviderade utgåvan av BeoSound 2 är naturligtvis röststyrning med Google Assistant. Google-assistenten leder fortfarande på poäng före Microsoft Cortana, Apple Siri och Amazon Alexa eftersom den är ensam om att ha en röststyrning som fungerar på mindre språk som svenska.

Det här är första gången jag testar en produkt med Google Assistant inbyggt, så flera av iakttagelserna gäller inte bara BeoSound 2 utan även själva röststyrningen. Men jag måste säga att det fungerar. Orden ”Hey Google!” väcker assistenten – vilket syns på en klart lysande lysdiod på högtalaren. Sedan kan man be den att till exempel spela ett album på Spotify eller berätta om väderprognosen för Milano imorgon. Ordet ”Pizza” letar reda på pizzeriorna som ligger närmast där jag bor.

Röstigenkänningen är fullproppad med molnstyrd artificiell intelligens, visionen är att man ska kunna styra sitt smarta hem med naturligt språk. Ännu så länge handlar dock interaktionen med assistenten lika mycket om att träna användaren som datorn. Orden ”Hey Google, spela Resemusik på Spotify!” spelar min spellista för bil- och flygresor. Men ”Hey Google, spela Spotify, Resemusik!” får bara assistenten att rycka på axlarna.

”Jag kan inte hjälpa dig”

Google Assistant är hjälpsam, faktiskt så mycket att den försöker tyda saker som inte har något svar. Som när den efter en hostattack säger: ”Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med det – men jag lär mig fortfarande!” Och detta utan att jag sagt de magiska orden ”Hey Google”.

Sammantaget befinner sig BeoSound 2 i en klass där det är ont om konkurrenter. Det finns massor av multiroom-högtalare, men få har lika exklusivt utförande. Närmaste rivalen är förmodligen Dynaudio Music 7, som kan matcha den rent ljudmässigt. Fast då får man klara sig utan Stelton-look och röststyrning.

(Foto: B&O)

Slutsats

Rent designmässigt finns det inget att sätta fingret på – och om man ändå gör det så kan aluminiumytan på BeoSound 2 torkas av med sprit. Och ljudmässigt fyller den sin uppgift genom att leverera ett rent och behagligt ljud med imponerande värme i basen. Något stereoperspektiv i gammaldags andemening finns inte, men musiken fyller rummet och ger en bakgrund till middagen och de festliga timmarna efteråt. Röststyrningen är en naturlig förlängning av den redan avslappnade styrningen. Men priset är därefter! Man kan hitta fullvuxna, trådlösa stereohögtalare som kostar mindre än BeoSound 2. Vad man helst vill ha stående i vardagsrummet är en fråga om personlig smak

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Följ Ljud & Bild