annons
(Foto: Tillverkare)
BeoSound 2 2nd generation

test:
BeoSound 2 2nd generation

Hey Bang & Olufsen!

Stilrena Beosound 2 har fått in Google Assistant under aluminiumskalet.

annons

Det är snart tre år sedan Beosound 2 släpptes men hos Bang & Olufsen jobbar de med lite längre livslängd för produkterna än de flesta andra. Men nu är tiden kommen för en uppdatering av högtalaren.

Andra generationen av BeoSound 2 skiljer sig främst från den första genom att ha inbyggd Google-assistent så att man numera kan prata med högtalaren – och få svar.

Designen och innehållet har B&O däremot inte pillat på: ett konformat torn av aluminium med en diskant och en spridningslins på toppen och en nedåtriktad femtumsbas längst ned. BeoSound 2 arbetar med en blandning av stereo och mono, både bas och diskant återges av var sitt 360-graders rundstrålande element. Bakom lamellgallret hittar man däremot två mellanregister, på var sin sida. De spelar i stereo och ska ge en rymlig ljudbild.

Sedan första lanseringen har utbudet av färger utökats. Förutom den ursprungliga aluminiumfärgen finns Beosound 2 numera även i brons, mässing och grågrön metallic.

Alla anslutningar (ström, ethernet och analog ljudingång) görs på undersidan. De fyra högtalarelementen drivs av en sammanlagd förstärkarstyrka på lite drygt 100 watt. Effekten är inte imponerande, ur 2019 års perspektiv – nu för tiden kan många små aktiva högtalare skryta med hundratals watt till varje element. Å andra sidan räcker effekten gott och väl för att spela mer än bara bakgrundsmusik.

Inte heller utbudet av strömningstjänster har förändrats sedan första generationen. Man får framför allt Spotify Connect och TuneIn-internetradio. Deezer stöds också, men även om den tjänsten finns här i Skandinaven så har den inte fått särskilt stort fotfäste. Om inte utbudet räcker så kan man strömma trådlöst från mobilen med Bluetooth och Apple AirPlay 2.

(Foto: B&O)

Så låter BeoSound 2

Med bara en enda högtalare, där bas och diskant spelar i mono och mellanregistret sprids åt sidorna som en åtta, kan man glömma allt om ett vanligt stereoperspektiv. Och hifi-nördar som får tiden att gå genom att räkna stämmor i norska kyrkokörer och räkna på takhöjden i inspelningsstudion behöver inte läsa resten av texten. BeoSound 2 är gjord för att fylla rummet med musik.

annons

Även om BeoSound 2 inte tar upp mycket plats så är ljudet fylligt och riktigt mäktigt. Ställer man den nära sittplatsen så ger den en ganska detaljerad och stabil ljudbild som kan användas till mer än bara en kuliss. Och tack vare den 360-gradiga spridningen av ljudet kan man till och med röra sig runt i rummet och ändå njuta av ungefär samma ljud. Det rejäla aluminiumkabinettet är skönt befriat från resonanser av något slag, och ljudet är rent och öppet jämfört med andra små multiroom-högtalare. Vilket man också kan förvänta sig, eftersom prisklassen är en helt annan.

annons

När BeoSound 2 kom var små högtalare med DSP-styrning sällsynta. I dag har vi vant oss vid onaturligt djup bas från små högtalare. Därför imponerar en bas som med hjälp av elektronik når ända ner till 33 Hz inte alls lika mycket nu som då. I kontroll-appen man kan anpassa ljudet efter om högtalaren står på golvet, i ett hörn eller intill en vägg. En loudness-funktion finns också.

Vad som däremot inte finns i BeoSound 2 är rumskorrektion i stil med den som Sonos och Dynaudio erbjuder.

(Foto: B&O)

”Hey Google, spela Spotify!”

Den stora attraktionen i den reviderade utgåvan av BeoSound 2 är naturligtvis röststyrning med Google Assistant. Google-assistenten leder fortfarande på poäng före Microsoft Cortana, Apple Siri och Amazon Alexa eftersom den är ensam om att ha en röststyrning som fungerar på mindre språk som svenska.

annons

Det här är första gången jag testar en produkt med Google Assistant inbyggt, så flera av iakttagelserna gäller inte bara BeoSound 2 utan även själva röststyrningen. Men jag måste säga att det fungerar. Orden ”Hey Google!” väcker assistenten – vilket syns på en klart lysande lysdiod på högtalaren. Sedan kan man be den att till exempel spela ett album på Spotify eller berätta om väderprognosen för Milano imorgon. Ordet ”Pizza” letar reda på pizzeriorna som ligger närmast där jag bor.

Röstigenkänningen är fullproppad med molnstyrd artificiell intelligens, visionen är att man ska kunna styra sitt smarta hem med naturligt språk. Ännu så länge handlar dock interaktionen med assistenten lika mycket om att träna användaren som datorn. Orden ”Hey Google, spela Resemusik på Spotify!” spelar min spellista för bil- och flygresor. Men ”Hey Google, spela Spotify, Resemusik!” får bara assistenten att rycka på axlarna.

”Jag kan inte hjälpa dig”

Google Assistant är hjälpsam, faktiskt så mycket att den försöker tyda saker som inte har något svar. Som när den efter en hostattack säger: ”Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med det – men jag lär mig fortfarande!” Och detta utan att jag sagt de magiska orden ”Hey Google”.

Sammantaget befinner sig BeoSound 2 i en klass där det är ont om konkurrenter. Det finns massor av multiroom-högtalare, men få har lika exklusivt utförande. Närmaste rivalen är förmodligen Dynaudio Music 7, som kan matcha den rent ljudmässigt. Fast då får man klara sig utan Stelton-look och röststyrning.

(Foto: B&O)

Slutsats

Rent designmässigt finns det inget att sätta fingret på – och om man ändå gör det så kan aluminiumytan på BeoSound 2 torkas av med sprit. Och ljudmässigt fyller den sin uppgift genom att leverera ett rent och behagligt ljud med imponerande värme i basen. Något stereoperspektiv i gammaldags andemening finns inte, men musiken fyller rummet och ger en bakgrund till middagen och de festliga timmarna efteråt. Röststyrningen är en naturlig förlängning av den redan avslappnade styrningen. Men priset är därefter! Man kan hitta fullvuxna, trådlösa stereohögtalare som kostar mindre än BeoSound 2. Vad man helst vill ha stående i vardagsrummet är en fråga om personlig smak

Bästa pris på BeoSound 2 2nd generation
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Element: 1 x 5,25-tums bas, 2 x 2-tums mellanregister, 1 x 0,75-tums diskant
 • Förstärkare: 2 x 20 watt (bas), 2 x 11 watt (mellanregister), 40 watt (diskant)
 • Frekvensomfång: 33–23 400 Hz
 • Anslutningar: Ethernet, aux (minijack), wifi, Bluetooth
 • Styrning: Google Assistant, iOS, Android
 • Stereokoppling: Nej
 • Streamingtjänster: Spotify Connect, Deezer, TuneIn, AirPlay, DLNA, Google Cast
 • Mått: 19,6 x 43,1 cm (dia x H)
 • Vikt: 4,1 kg
 • Webb: bang-olufsen.com
Pris: 19000 kr
Plus Design och utförande är i en klass för sig. Skrytfunktionen att kunna ge verbala order till högtalaren är suverän.
Minus Man får verkligen betala för allt godis! Det går att hitta riktigt bra aktiva stereoanläggningar för mindre pengar.
BeoSound 2 2nd generation produktside

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  annons

  Den perfekta nybörjarförstärkaren

  Om du bara behöver en stereoförstärkare till kontoret eller ungdomsrummet kan du inte hitta någon bättre för pengarna.

  7 helt trådlösa öronproppar i premiumklassen

  Om du älskar öronproppar med bra ljud med hatar sladdar så behöver du några av de här.

  Ny referenshögtalare

  Wow! Dynaudios Confidence-högtalare är ovanligt lyckade – och välljudande.

  Kompromisslös stativhögtalare

  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.

  Racermobil från OnePlus och McLaren kör ifrån allt och alla

  OnePlus 7T Pro McLaren är en av de första mobilerna som kör Android 10. Men den har fler förbättringar än så, vilket gör den ännu mer suverän än föregångaren.

  Extremt skarp zoom

  Panasonics ljusstarka Leica-zoom är den enda i sitt slag som har de här egenskaperna.

  Trådlös lyx med massor av funktioner

  I den tredje versionen av Sennheisers strålande trådlösa hörlurar får vi fler finesser.

  Flaggskepp för proffsfotografer

  Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.

  Vänligt sinnad vinylsvarv

  Teac är kanske inte mest kända för sina skivspelare, men den här kan sätta dem på vinylkartan

  För enkelhets skull

  Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.