annons

test:
BeoSound 2 2nd generation

Hey Bang & Olufsen!

Stilrena Beosound 2 har fått in Google Assistant under aluminiumskalet.

(Foto: Tillverkare)
BeoSound 2 2nd generation
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Det är snart tre år sedan Beosound 2 släpptes men hos Bang & Olufsen jobbar de med lite längre livslängd för produkterna än de flesta andra. Men nu är tiden kommen för en uppdatering av högtalaren.

Andra generationen av BeoSound 2 skiljer sig främst från den första genom att ha inbyggd Google-assistent så att man numera kan prata med högtalaren – och få svar.

Designen och innehållet har B&O däremot inte pillat på: ett konformat torn av aluminium med en diskant och en spridningslins på toppen och en nedåtriktad femtumsbas längst ned. BeoSound 2 arbetar med en blandning av stereo och mono, både bas och diskant återges av var sitt 360-graders rundstrålande element. Bakom lamellgallret hittar man däremot två mellanregister, på var sin sida. De spelar i stereo och ska ge en rymlig ljudbild.

Sedan första lanseringen har utbudet av färger utökats. Förutom den ursprungliga aluminiumfärgen finns Beosound 2 numera även i brons, mässing och grågrön metallic.

Alla anslutningar (ström, ethernet och analog ljudingång) görs på undersidan. De fyra högtalarelementen drivs av en sammanlagd förstärkarstyrka på lite drygt 100 watt. Effekten är inte imponerande, ur 2019 års perspektiv – nu för tiden kan många små aktiva högtalare skryta med hundratals watt till varje element. Å andra sidan räcker effekten gott och väl för att spela mer än bara bakgrundsmusik.

Inte heller utbudet av strömningstjänster har förändrats sedan första generationen. Man får framför allt Spotify Connect och TuneIn-internetradio. Deezer stöds också, men även om den tjänsten finns här i Skandinaven så har den inte fått särskilt stort fotfäste. Om inte utbudet räcker så kan man strömma trådlöst från mobilen med Bluetooth och Apple AirPlay 2.

(Foto: B&O)

Så låter BeoSound 2

Med bara en enda högtalare, där bas och diskant spelar i mono och mellanregistret sprids åt sidorna som en åtta, kan man glömma allt om ett vanligt stereoperspektiv. Och hifi-nördar som får tiden att gå genom att räkna stämmor i norska kyrkokörer och räkna på takhöjden i inspelningsstudion behöver inte läsa resten av texten. BeoSound 2 är gjord för att fylla rummet med musik.

annons

Även om BeoSound 2 inte tar upp mycket plats så är ljudet fylligt och riktigt mäktigt. Ställer man den nära sittplatsen så ger den en ganska detaljerad och stabil ljudbild som kan användas till mer än bara en kuliss. Och tack vare den 360-gradiga spridningen av ljudet kan man till och med röra sig runt i rummet och ändå njuta av ungefär samma ljud. Det rejäla aluminiumkabinettet är skönt befriat från resonanser av något slag, och ljudet är rent och öppet jämfört med andra små multiroom-högtalare. Vilket man också kan förvänta sig, eftersom prisklassen är en helt annan.

annons

När BeoSound 2 kom var små högtalare med DSP-styrning sällsynta. I dag har vi vant oss vid onaturligt djup bas från små högtalare. Därför imponerar en bas som med hjälp av elektronik når ända ner till 33 Hz inte alls lika mycket nu som då. I kontroll-appen man kan anpassa ljudet efter om högtalaren står på golvet, i ett hörn eller intill en vägg. En loudness-funktion finns också.

Vad som däremot inte finns i BeoSound 2 är rumskorrektion i stil med den som Sonos och Dynaudio erbjuder.

(Foto: B&O)

”Hey Google, spela Spotify!”

Den stora attraktionen i den reviderade utgåvan av BeoSound 2 är naturligtvis röststyrning med Google Assistant. Google-assistenten leder fortfarande på poäng före Microsoft Cortana, Apple Siri och Amazon Alexa eftersom den är ensam om att ha en röststyrning som fungerar på mindre språk som svenska.

Det här är första gången jag testar en produkt med Google Assistant inbyggt, så flera av iakttagelserna gäller inte bara BeoSound 2 utan även själva röststyrningen. Men jag måste säga att det fungerar. Orden ”Hey Google!” väcker assistenten – vilket syns på en klart lysande lysdiod på högtalaren. Sedan kan man be den att till exempel spela ett album på Spotify eller berätta om väderprognosen för Milano imorgon. Ordet ”Pizza” letar reda på pizzeriorna som ligger närmast där jag bor.

annons

Röstigenkänningen är fullproppad med molnstyrd artificiell intelligens, visionen är att man ska kunna styra sitt smarta hem med naturligt språk. Ännu så länge handlar dock interaktionen med assistenten lika mycket om att träna användaren som datorn. Orden ”Hey Google, spela Resemusik på Spotify!” spelar min spellista för bil- och flygresor. Men ”Hey Google, spela Spotify, Resemusik!” får bara assistenten att rycka på axlarna.

”Jag kan inte hjälpa dig”

Google Assistant är hjälpsam, faktiskt så mycket att den försöker tyda saker som inte har något svar. Som när den efter en hostattack säger: ”Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med det – men jag lär mig fortfarande!” Och detta utan att jag sagt de magiska orden ”Hey Google”.

Sammantaget befinner sig BeoSound 2 i en klass där det är ont om konkurrenter. Det finns massor av multiroom-högtalare, men få har lika exklusivt utförande. Närmaste rivalen är förmodligen Dynaudio Music 7, som kan matcha den rent ljudmässigt. Fast då får man klara sig utan Stelton-look och röststyrning.

(Foto: B&O)

Slutsats

Rent designmässigt finns det inget att sätta fingret på – och om man ändå gör det så kan aluminiumytan på BeoSound 2 torkas av med sprit. Och ljudmässigt fyller den sin uppgift genom att leverera ett rent och behagligt ljud med imponerande värme i basen. Något stereoperspektiv i gammaldags andemening finns inte, men musiken fyller rummet och ger en bakgrund till middagen och de festliga timmarna efteråt. Röststyrningen är en naturlig förlängning av den redan avslappnade styrningen. Men priset är därefter! Man kan hitta fullvuxna, trådlösa stereohögtalare som kostar mindre än BeoSound 2. Vad man helst vill ha stående i vardagsrummet är en fråga om personlig smak

 • Element: 1 x 5,25-tums bas, 2 x 2-tums mellanregister, 1 x 0,75-tums diskant
 • Förstärkare: 2 x 20 watt (bas), 2 x 11 watt (mellanregister), 40 watt (diskant)
 • Frekvensomfång: 33–23 400 Hz
 • Anslutningar: Ethernet, aux (minijack), wifi, Bluetooth
 • Styrning: Google Assistant, iOS, Android
 • Stereokoppling: Nej
 • Streamingtjänster: Spotify Connect, Deezer, TuneIn, AirPlay, DLNA, Google Cast
 • Mått: 19,6 x 43,1 cm (dia x H)
 • Vikt: 4,1 kg
 • Webb: bang-olufsen.com
Pris: 19000 kr
PlusDesign och utförande är i en klass för sig. Skrytfunktionen att kunna ge verbala order till högtalaren är suverän.
MinusMan får verkligen betala för allt godis! Det går att hitta riktigt bra aktiva stereoanläggningar för mindre pengar.
BeoSound 2 2nd generation produktsida
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Harman Kardon Citation One

  Harman Kardon Citation One

  2 000
  Mullrande bas
  Harman Kardon Citation One är ett basmonster. På ett dåligt sätt.
  Vivid Audio Kaya 90

  Vivid Audio Kaya 90

  280 000
  Den perfekta högtalaren finns inte. Men den här kommer närmare än de flesta
  En del högtalare är dyrare än andra. Och skrattretande mycket bättre.
  Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

  Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass

  25 000
  Soundbar i musikens tjänst
  Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.
  Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

  Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

  12 500
  Stenhårt från Bose
  Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.
  Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

  Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

  25 000
  Världens bästa soundbar
  Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?
  LG SL10YG

  LG SL10YG

  20 000
  Massor av funktioner räcker inte
  Toppmodellen från LG bockar av det mesta i checklistan. Men vi är bara halvnöjda med ljudet.
  Dynaudio Confidence 50

  Dynaudio Confidence 50

  270 000
  Ny highend-referens
  Dynaudio gör det igen, Confidence 50 sätter standarden för högtalare i highend-klassen.
  Google Nest Mini

  Google Nest Mini

  650
  Googles minsta gör underverk. Ibland.
  Bara ett nytt namn och ett par smådetaljer skiljer nya Nest Mini från föregångaren.
  Dynaudio Confidence 20

  Dynaudio Confidence 20

  105 000
  Ny referenshögtalare
  Wow! Dynaudios Confidence-högtalare är ovanligt lyckade – och välljudande.
  Audiovector R1 Arreté

  Audiovector R1 Arreté

  55 990
  Kompromisslös stativhögtalare
  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.
  Naim Mu-so Qb 2

  Naim Mu-so Qb 2

  10 000
  Blåser konkurrenterna av banan
  Naim gör det igen, med en ännu bättre version av den kompakta högtalarkuben.
  Samsung HW-Q96R

  Samsung HW-Q96R

  15 000
  Vansinnigt bra soundbar med äkta bioljud
  Alla soundbar-högtalares soundbar kostar inte mer än en medeldyr stereo. Men det du får kommer att blåsa byxorna av dig.
  Samsung HW-Q76R

  Samsung HW-Q76R

  8
  Klart och kraftfullt ljud från ovan
  Vi har aldrig hört en soundbar för de här pengarna som kombinerar kraft och klarhet med sådan elegans.
  DALI Katch One

  DALI Katch One

  8 000
  Soundbar som briljerar med musikk
  Det finns få soundbar-högtalare som låter lika musikaliskt som den här.
  Audiovector R3 Arreté

  Audiovector R3 Arreté

  105 000
  Högtalare av himmelsk klass
  Danska Audiovector har en förkärlek för ständiga uppgraderingar. Nu kan vi inte tänka oss annat än att deras highend-3-serie har nått sin kulmen.
  Technics Ottava SC-C30

  Technics Ottava SC-C30

  7 000
  Konsertljud i hyllan
  Technics gör inte bara en av klassens bästa bordshögtalare, de gör två!