Search
Generic filters

test : Dynaudio Music 7

In i fin-multirummet

Dynaudio har hakat på multiroom-trenden Vi har varit på äventyr med slagskeppet i Music-serien.

Dynaudio Music 7

Ljud & Bild tycker

Stort och rent ljud med överraskande bra tyngd. Automatisk anpassning efter omgivningen. Nio månaders Tidal. Kan även fungera som soundbar.
Aningen dyrare än de mest populära konkurrenterna. Den automatiska anpassningen är ingen ”äkta” rumskorrektion. Inget Spotify.
Element: 2 x 5-tums bas, 2 x 3-tums mellanregister, 2 x 1-tums domediskant

Konstruktion: Basreflex, aktiv, digital

Frekvensomfång: 40–20 000 Hz (-3 dB)

Inbyggd förstärkare: 6 x 50 watt

Anslutningar: Analog (3,5 mm minijack), optisk digital, TV (HDMI ARC), USB (iOS)

Upplösning: 24 bit/96 kHz

Inställning: Automatisk justering efter placering och bakgrundsbrus

Mått: 81,9 x 21,0 x 18,5 cm

Vikt: 7,7 kg

Färger: Mörkgrå, ljusgrå, blå, röd

Webb: dynaudio.com

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 9 500 kr

Dynaudio är framför allt kända för högtalare i den tyngre änden av prisskalan. Sådana har vi testat många av. Några av de senaste är Special Forty, Focus 20 XD och Contour 60, som alla utmärker sig i sina prisklasser. Nu har fabriken i danska Skanderborg kastat sig över en helt ny och väldigt annorlunda utmaning: livsstilshögtalare för multiroom. Det gör de med sin Music-serie. Music 7, som vi testar här, är toppmodellen.

Music Now

På den gamla hederliga stereotiden var musik något som man satte sig ner framför stereon för att lyssna andäktigt på. Så ser inte verkligheten ut för en multiroom-högtalare. Där är musiken en inbyggd bekvämlighet i hemmet på samma sätt som vatten och belysning. Något som man bara sätter på. De senaste åren har olika tillverkare haft sina egna varianter på ett specialgjort, konstant musikackompanjemang. Hos Dynaudio heter det Music Now. När man sätter på systemet första gången ska man välja sina favoritartister. Högtalaren spelar helst musik av dem, men kryddar spellistan med ”liknande” låtar. På samma sätt som Netflix och Amazon rekommenderar filmer och böcker, som kanske också kan vara något för dig.

Music 7 tillhör de dyraste multiroom-högtalarna, men dess kvaliteter motiverar prislappen.

Kräver plats

Med sina 81 centimeter på bredden är Dynaudio Music 7 inte direkt något man klämmer in var som helst. Det krävs en hel hylla eller bänkskiva för att få plats. Och den kantiga prisma-formen drar till sig ytterligare uppmärksamhet. Man kan för övrigt köpa till ett fäste för väggmontering. Även om Music 7 främst är tänkt som en fristående högtalare så kan den användas som TV-högtalare också. Förutom analog och optisk ingång finns det nämligen en HDMI-port med inbyggt ARC (Audio Return Channel).

Bakom möbeltyget på framsidan hittar man hela sex högtalarelement: två 5-tums basar, två 3-tums mellanregister och två 1-tums diskanter. Varje element drivs av en egen effektförstärkare som kan lämna 50 watt i topparna, vilket gott och väl räcker för att spela musik på betydligt mer än bakgrundsvolym.

På ovansidan av högtalaren finns knappar för förinställningar, volym samt avspelning (play/framåt/bakåt). Däremot finns det ingen av/på-knapp på Music 7. Så vad gör man om telefonen ringer när musiken spelar? Första gången det hände letade jag förgäves efter stoppknappen, det slutade med att jag ryckte ut strömkabeln. Förklaringen är enkel: högtalaren ska inte stängas av. Om man vill stoppa bakgrundsmusiken trycker man på pausknappen. Högtalaren går automatiskt i viloläge efter ett tag för att spara ström.

annons
Dynaudio Music 7 är en stor högtalare som tar plats. Men ljudet påminner mer om en (liten) stereo än en multiroom-högtalare eller soundbar.

Automatisk anpassning

annons

Att installera en högtalare är aldrig en enkel uppgift eftersom rummet påverkar ljudet. Framför allt basen. Dynaudio Music-högtalarna är utrustade med ett system som heter RoomAdapt som försöker lösa detta. En inbyggd mikrofon mäter ljudet i rummet – och anpassar ljudet därefter. Det handlar inte om någon riktig rumskorrektion av den sort som man hittar hos exempelvis Martin Logan, utan en anpassning av basförstärkningen på vissa ställen. Högtalaren kan alltså inte veta om frekvensresponsen på lyssningsplatsen passar. Å andra sidan går allting på bara ett par sekunder, utan att man behöver fippla med mikrofoner och testtoner.

En annan automatisk anpassning är NoiseAdapt som anpassar ljudet efter bakgrundsbruset. Om det är många som pratar, eller om rummet är fullt av fräsande ljud från matlagningen, komprimeras dynamiken i svaga partier så att musiken hörs genom allt buller.

På ovansidan finns knappar för förinställningar, volym samt avspelning (play/framåt/bakåt). Men ingen av/på-knapp.

Streaming

För en multiroom-högtalare är streaming A och O när musiken ska flöda med en enkel knapptryckning. I skrivande stund stöds inte Spotify, men det gör lyckligtvis Tidal som har lika många låtar. Det ingår till och med nio månaders Tidal Premium-prenumeration i priset. Utöver streaming-tjänster kan man naturligtvis spela musik från nätverket (DLNA och AirPlay) och via Bluetooth.

annons

Den tillhörande appen är nödvändig när högtalarna ska anslutas till nätverk och strömning, sättas ihop till stereopar eller grupper, samt när förvalsknappar ska programmeras och när man ska sätta på och stänga av rumsanpassning och kompensering för bakgrundsbrus.

Android-användare kan också använda appen för att styra avspelningen av låtar på streamingtjänster (iOS-användare kan göra samma sak eller använda AirPlay).

Så låter Music 7

Vi har testat multiroom-högtalare många gånger (och i numret som det här testet publiceras finns det ett stort test av flera stycken) och ljudkvaliteten är ofta imponerande – om man tar med den beskedliga storleken och kostnaden i beräkningen. När de är som allra bäst skulle man nästan kunna tänka sig att ha dem i vardagsrummet. Nästan.

Dynaudio Music 7 suddar bort alla sådana reservationer. För även om den bara ser ut som en förvuxen soundbar så kommer det äkta hifi ur den!

Mellanregistret framträder rent och utan betoningar, mycket bättre än man är van vid att höra från multiroom-högtalare med skal av plast (som i rättvisans namn kostar hälften så mycket eller ännu mindre). Diskanten har fin upplösning och även om stereoperspektivet aldrig blir lika brett som med traditionella högtalare så går det absolut att leva med. Man känner storleken på konsertsalen i Jean-Michel Jarres ”Fishing Junks at Sunset” (Concerts in China).

Och så basen, som är enastående. De två 5-tumsbasarna levererar en fast och stabil bas ända ner till gränsen vid 40 Hz. Även när det trycker till rejält längst ned i Chris Jones ”No Sanctuary Here”.

När Music 7 stod ovanpå en bänk, tätt intill väggen, gjorde RoomAdapt-funktionen inte så stor skillnad, fast ger lite mer kontroll över basen. Ställer man högtalaren på ”omöjliga” platser så blir förbättringen mycket tydligare.

Och då kan den spela dundrande högt! Till och med i ett riktigt stort vardagsrum på 30 kvadratmeter och på flera meters håll, fyller den rummet med välljud – och når partynivåer innan volymkontrollen kommer upp i 50 %.

Att lyssna på Dynaudio Music 7 känns mer som att lyssna på ”riktiga” högtalare än på en multiroom-högtalare – eller en soundbar, för den delen.

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Dynaudio Music 7 är en av de dyraste multiroom-högtalarna, men den har kvaliteten som behövs för att motivera priset. Den ska inte konkurrera med små billiga monomodeller utan med den ”riktiga stereon” i vardagsrummet. På grund av storleken är stereobredden och djupbasen begränsad, men man kommer faktiskt förvånansvärt långt på vägen. Även om Music 7 inte har ”äkta” rumskorrektion så är den automatiska anpassningen av ljudet efter plats och bakgrundsbrus ett litet genidrag.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.