annons

test:
Dynaudio Focus 20 XD

Digitalt segertåg

Dynaudio anser att det finns massor att tjäna på att bygga in elektroniken i högtalaren. Även i highend-klassen. Det bevisar de här.

Februar 2018
Dynaudio Focus 20 XD
annons

Danska Dynaudio är en av högtalatillverkarna som tagit till sig den digitala utvecklingen med hull och hår. Det byggs fortfarande passiva högtalare på fabriken i Skanderborg, men de anser att framtiden är aktiv och digitalt styrd.

Dynaudio Focus 20 XD är den nya kompaktmodellen i märkets aktiva Focus XD-serie. Den är efterträdaren till Focus 200 XD. Eller snarare en uppdatering av den. Även om det finns skillnader på utsidan så är de helt identiska rent hårdvarumässigt. De yttre skillnaderna syns på en läcker högglanslack och en byggkvalitet som matchar det stabila priset.

När det gäller tekniken handlar det om en kompakt, tvåvägs stativhögtalare, bestyckad med ett 6,5-tums bas/mellanregister med magnesium-polymermembran och en 28-mm domediskant. Den senare är nästan en självklarhet när det handlar om Dynaudio. Den nyutvecklade diskanten är, som de flesta andra Dynaudio-diskanter, en avlägsen släkting till företagets första diskant, D-28.

Dynaudio Focus 20 XD bevisar att stereo av högsta klass också kan vara diskret och elegant.

Eftersom detta är en aktiv högtalare händer det mer på baksidan än vanligt. Det finns både en digital och en analog ljudingång, plus en digital utgång för koppla ihop de två högtalarna. Med en ratt kan man anpassa basåtergivningen efter högtalarens plats – från fristående till hörnposition. Man kan också justera diskantnivån 1 dB och nedåt. Det finns dessutom knappar för Dynaudios Connect box, som utökar antalet ingångar med optisk ingång, USB och wifi Bluetooth. Boxen kostar extra, men högtalarna fungerar utmärkt utan den och vi testade med kablad anslutning, direkt till högtalarna.

Inne i det 15 liter stora kabinettet hittar man två förstärkare på 150 watt vardera till bas respektive diskant. Och naturligtvis den digitala elektroniken. All signalbehandling i Focus 20 XD är digital, så man tjänar inget på att ha en extern digitalomvandlare och använda den analoga ingången.

Den stora skillnaden mellan Focus 20 XD och Focus 200 XD är deras firmware. Alltså programvaran som styr den inbyggda digitala signalprocessorn, DSP:n. Det är DSP:n som styr högtalarnas fas- och frekvensrespons. Även delningsfiltret är program i DSP:n. Faktum är att ägare till den ursprungliga Focus XD-serien kan ladda ner en gratis uppgradering med ny programvara till den inbyggda DSP:n, som ska ge samma prestanda som de nya modellerna.

Ljudet av Dynaudio Focus 20 XD

annons

Där små högtalare kommer till korta jämfört med sina golvstående syskon är djupbasen. Med listig DSP-programmering kan man dock komma långt, och Focus 20 XD har en tyngd och fyllighet längst ned som hade varit omöjlig i en passiv konstruktion av samma storlek.

annons

Focus 20 XD klarar stökiga baspassager med bravur, oavsett om det handlar om orgelbas bakom körsång i Phillip Glass Koyaanisqatsi, funkiga beats i Chris Jones No Sanctuary Here eller den stora orkestern i Telarc-versionen av Johann Strauss Banditen Galopp. Faktum är att baskontrollen som justerar för högtalarens placering måste justeras nedåt i flera omgångar. De här högtalarna kräver inte på något sätt hjälp av rummet för att trycka till i de lägre regionerna. Men om vägg- eller hörnplacering är nödvändig kan man lyckligtvis justera bort effekterna. Och basen är inte bara kraftfull, utan blixtsnabb och fast.

Dynaudio Focus 20 XD bevisar att stereo av högsta klass också kan vara diskret och elegant.

I motsatta änden av spektret återges diskanten upplöst och ofärgat. Cymbaler låter som cymbaler och violinernas spröda övertoner klingar ut naturligt. Men 28 mm-domen är inte lika viktlös och luftig som de bästa banddiskanterna eller den fritt monterade kolfiberdomen i B&W 702 S2. Om detta ska betraktas som en brist, eller bara är ett tecken på att den inte överdriver, är en fråga om klangideal. Focus 20 XD är inte mörk i klangen, utan saklig och utan imponator-effekt.

Mellanregistret är viktigt, men kan vara besvärligt för en tvåvägshögtalare. Där ligger sångröster och många instruments grundtoner. Och där ligger ofta även delningsfrekvensen mellan ett tungt baselement och en liten och lätt diskant. Dynaudio har löst uppgiften felfritt. De två elementens återgivning smälter ihop sömlöst. Focus 20 XD återger röster på ett enastående sätt. I en låt som Right Hand Man från Hamilton är det lätt att skilja de enskilda klangerna från de tre överlappande mansrösterna. Och det är ingen lätt uppgift.

Rumsåtergivningen är, precis som diskanten, kompetent utan att vara skrytsam. I en bra klassisk inspelning kan man lätt ana hur inspelningsrummet sträcker sig djupt och brett bakom högtalarna, men att lyssna på musik genom Focus 20 XD handlar främst om närhet och intensitet i musiken.

annons

Med ett pris på femtiotusen kronor paret kan man förvänta sig att stöta på kvalificerade konkurrenter. Men för att inte jämföra äpplen med päron bör man komma ihåg att man får 4 x 150-watts förstärkare på köpet, plus digitalt delningsfilter med DSP-korrigering och en DAC av highend-kvalitet.

Och då krymper startfältet betydligt. Faktum är att vi bara kan komma på den lika fantastiska Devialet Gold Phantom, som med tusentals watt under motorhuven och subwoofer-djup bas är en svår rival. Vilken man väljer är en smaksak. Men det är svårt att få lika mycket kvalitet och prestanda från en passiv högtalare när man ska bereda plats för förstärkare i budgeten.

Koppla in en digital eller analog signalkälla, så är det bara att köra. Men bara en av varje. Har du flera, eller tänker koppla in spelkonsolen, TV:n eller datorn till högtalarna, så får du hosta upp ett par tusenlappar till.

Man skal om på bagsiden for at opdage, at Dynaudio Focus 20 XD er aktiv.

Slutsats

Focus 20 XD är en välgjord och sund högtalare som Dynaudio förmodligen kommer att sälja en del av. Det är inte tal om någon revolution, utan en uppdatering av en redan utmärkt konstruktion. Priset kan verka avskräckande, men det innefattar ju även två förstärkare per kanal, så man behöver bara en signalkälla för att få en mycket väldigt välljudande och till och med elegant stereo av hög klass. Fick vi önska oss något mer så skulle det vara fler ingångar och trådlöst ljud i högtalaren själv.

Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • 2-vägs basreflex
 • 6,5-tums bas, 28-mm
 • Frekvensomfång: 39–24 000 Hz (+/-3 dB)
 • Förstärkare: 2 x 150 W i varje högtalare
 • Delningsfilter: 4 200 Hz, DSP-baserat
 • Anslutning: Analog (RCA), digital in (RCA), digital ut (RCA)
 • Upplösning: 24 bit/192 kHz
 • Justeringer: Fristående/vägg/hörn, diskant (+1/0/-1 dB)
 • Mål: 19,8 x 36,0 x 30,7 cm
 • Vikt: 8,7 kg
 • Färg: Svart högglans, matt vit, rosenträ högglans, valnöt högglans, grå ek högglans
 • Webb: dynaudio.se
Pris: 50000 kr
Plus Ett ljud som är mycket större än högtalaren. Stabil och ofärgad återgivning. En komplett anläggning av hög kvalitet – lägg bara till en signalkälla.
Minus Bara en digital och en analog ingång. Trådlös anslutning kostar extra – och kräver en extra box och kabeldragning.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of
  annons

  Läs också

  Ny highend-referens

  Dynaudio gör det igen, Confidence 50 sätter standarden för högtalare i highend-klassen.

  En ännu bättre GoPro

  Även om bildkvaliteten redan var maxad i föregångaren så har Hero8 Black ett par viktiga förbättringar.

  Microsofts nya bärbara 15-tummare har pumpats upp en del

  Microsoft Surface Laptop 3 har kommit i en ny 15-tumsversion med AMD-processor. En spännande nyhet som tyvärr inte riktigt lever upp till hela sin potential.

  En mycket bättre spegelreflex

  Spegelreflextekniken lever i högsta välmåga i Canons senaste systemkamera för både nybörjare och entusiaster.

  Huaweis AirPods-kopior är lika bra (och dåliga)

  Huawei Freebuds 3 tar upp kampen med Apples AirPods. De låter bra men har ett par allvarliga brister.

  Spelkonsolen som är en mobil

  Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

  Är G8 Motorolas nya storsäljare?

  Moto G har både blivit billigare och ger mer för pengarna än någonsin.

  Klassisk proffskamera

  Låt inte den klassiska retrodesignen lura dig, det här är en helt grym kamera.

  10 på huvudet

  Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.

  Överraskande neutralt ljud från Beats

  Vem hade väl kunnat tro att märket som älskar fet bas kunde göra något så här neutralt?