Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Beoplay M3

Beoplay ger Sonos One stryk

Trots ett något högre pris är Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

Skrivet av / 2018-02-12 - 13:31
Beoplay M3
Mikael Hansen

Vi blev väldigt förtjusta när vi testade Beoplay M5. Ljudet var brett, varmt och luftigt. Det enda som egentligen talade emot den var de ganska så höga priserna som B&O Play har för vana att vilja ha för sina produkter. Just därför blev vi väldigt nyfikna när en mindre och billigare högtalare, Beoplay M3, presenterades.

Beoplay vs. Sonos

Både prislappen och storleken är halverad. Av den anledningen passar det bra att jämföra den direkt med Sonos One, som vi också gillar. Båda högtalarna passar fint att ställa i en hylla eller på köksbänken, dit man sedan kan strömma musiken trådlöst.

Sonos spelar i sitt eget slutna ekosystem medan M3 har inbyggt Chromecast och Apple AirPlay. Det senare uppdateras snart till AirPlay 2.0. Beroende på hur man använder sina högtalare kan Beoplays variant vara att föredra.

Perfekt till fönsterbänken i sovrummet.

 

Elegantare

Design är naturligtvis en smaksak, men vad man argumentera för är att M3 har ett något mer elegant utseende. Däremot saknar vi ett par lättåtkomliga knappar, när volymen ska ändras eller musiken startas eller stoppas. Sådana sitter på ovansidan av Sonos One. På Beoplay M3 är de undangömda på baksidan. sidan. Å andra sidan ger det ett strömlinjeformat utseende, som också har sin charm. Sonos One har till skillnad från Beoplay M3 inbyggd röststyrning och en möjlighet att koppla ihop två högtalare i ett stereopar. Den första gör kanske inte så mycket ännu så länge, men stereoparningen känns som ett ”missed opportunity” från B&O:s sida.

Så här ser knapparna ut på baksidan.

 

Betydligt bättre ljud

Men design, ekosystem och anslutningar kan göra detsamma om ljudet inte är bra. Här överraskar Beoplay, som förväntat, positivt. Trots högtalarens storlek är ljudet riktigt imponerande. Basen är precis som i M5 dominerande, men det är också något som går att justera i Beoplay-appen. När det är gjort finns det plats för både bra bas och diskant och mellanregister. Jämför vi med Sonos Ones så har den inte en chans. M3 spelar mycket djupare och mer detaljerat.

Slutsats

Med Beoplay M3 tar B&O Play på allvar upp kampen med Sonos, och framför allt Sonos One. De två högtalarna är mycket lika varandra och är ungefär lika stora. Friheten är lite större hos B&O Play, där man kan strömma via Chromecast och Apple AirPlay. Men det som gör att Beoplay M3 verkligen drar ifrån är ljudkvaliteten, som har mycket mer luft och tyngd. Har du vare sig Sonos eller Beoplay sedan tidigare så bör du därför välja M3, som är både lätt att använda och låter utmärkt.

Ljud & Bild tycker

Beoplay M3 är vacker att titta och låter imponerande trots sin ringa storlek. Det går inte att koppla ihop två högtalare till ett stereopar och det finns ingen röststyrning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Måste användas med försiktighet

Drömljudet vi önskar att vi hade råd med

Äkta bärbar hemmabio

Högtalarna du blir förälskad i

Tuffare än de flesta

Herregud en sådan ljudbild!

Bärbar strandfest

De bästa högtalarna du aldrig har hört talas om

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Ljud & Bild
Rulla till toppen