Vi blev väldigt förtjusta när vi testade Beoplay M5. Ljudet var brett, varmt och luftigt. Det enda som egentligen talade emot den var de ganska så höga priserna som B&O Play har för vana att vilja ha för sina produkter. Just därför blev vi väldigt nyfikna när en mindre och billigare högtalare, Beoplay M3, presenterades.
Beoplay vs. Sonos
Både prislappen och storleken är halverad. Av den anledningen passar det bra att jämföra den direkt med Sonos One, som vi också gillar. Båda högtalarna passar fint att ställa i en hylla eller på köksbänken, dit man sedan kan strömma musiken trådlöst.
Sonos spelar i sitt eget slutna ekosystem medan M3 har inbyggt Chromecast och Apple AirPlay. Det senare uppdateras snart till AirPlay 2.0. Beroende på hur man använder sina högtalare kan Beoplays variant vara att föredra.
Elegantare
Design är naturligtvis en smaksak, men vad man argumentera för är att M3 har ett något mer elegant utseende. Däremot saknar vi ett par lättåtkomliga knappar, när volymen ska ändras eller musiken startas eller stoppas. Sådana sitter på ovansidan av Sonos One. På Beoplay M3 är de undangömda på baksidan. sidan. Å andra sidan ger det ett strömlinjeformat utseende, som också har sin charm. Sonos One har till skillnad från Beoplay M3 inbyggd röststyrning och en möjlighet att koppla ihop två högtalare i ett stereopar. Den första gör kanske inte så mycket ännu så länge, men stereoparningen känns som ett ”missed opportunity” från B&O:s sida.
Betydligt bättre ljud
Men design, ekosystem och anslutningar kan göra detsamma om ljudet inte är bra. Här överraskar Beoplay, som förväntat, positivt. Trots högtalarens storlek är ljudet riktigt imponerande. Basen är precis som i M5 dominerande, men det är också något som går att justera i Beoplay-appen. När det är gjort finns det plats för både bra bas och diskant och mellanregister. Jämför vi med Sonos Ones så har den inte en chans. M3 spelar mycket djupare och mer detaljerat.
Slutsats
Med Beoplay M3 tar B&O Play på allvar upp kampen med Sonos, och framför allt Sonos One. De två högtalarna är mycket lika varandra och är ungefär lika stora. Friheten är lite större hos B&O Play, där man kan strömma via Chromecast och Apple AirPlay. Men det som gör att Beoplay M3 verkligen drar ifrån är ljudkvaliteten, som har mycket mer luft och tyngd. Har du vare sig Sonos eller Beoplay sedan tidigare så bör du därför välja M3, som är både lätt att använda och låter utmärkt.
Ljud & Bild tycker
Beoplay M3 är vacker att titta och låter imponerande trots sin ringa storlek. Det går inte att koppla ihop två högtalare till ett stereopar och det finns ingen röststyrning.
Riktpris: 3000 kr
Specifikationer
- Element: 3,75-tums bas, 0,75-tums diskant
- Klass D-förstärkare: 40 watt (bas), 40 watt (diskant)
- Effektivt frekvensomfång: 65–22 000 Hz
- Linjeingång för externa musikkällor
- Trådlöst: 802.11 a/b/g/n (2,4/5 GHz), Bluetooth 4.2 (alltid öppen)
- Chromecast built-in for audio, Apple AirPlay, TuneIn
- Mått/vikt: 14,0 x 11,2 x 15,1 cm/1,5 kg
- Webb: beoplay.com
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser