Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Technics SU-G700 M2

Hörbart bättre ljud

Technics har förbättrat sin integrerade förstärkare och skapat en vinnare.

Skrivet av / 2022-02-20 - 09:00
Technics SU-G700 M2
Lasse Svendsen

Technics har verkligen fått vind i seglen efter nylanseringen för bara några år sedan. Nu finns det allt från öronproppar till stora högtalare från Technics. Skivspelare också, så klart. Den legendariska SL-1210 har återuppstått. Inte bara i en version, utan i flera stycken.

Det finns även trådlösa högtalare, CD-spelare och förstärkare. Det enda som saknas är kanske en soundbar. Å andra sidan är Technics mest kända som en hifi-tillverkare, så de överlåter soundbar-högtalare till moderbolaget Panasonic, som ju även tillverkar TV-apparater.

Technics har lyckats sticka ut från konkurrenterna med en ganska distinkt design. Speciellt i silvergrå aluminium, som här i Technics SU-G700 M2. En integrerad förstärkare som vi faktiskt har testat förut. Då hette den SU-G700 och såg fullständigt identisk ut.

Technics SU-G700 M2 silver
Technics SU-G700 M2 i silver. Foto: Technics

Den här uppdaterade M2-version har alla förändringar på insidan av det stilrena skalet. Den har fortfarande hela smörgåsbordet av tekniska förkortningar – JENO, PPC, PWM och LAPC – men har förbättrats på ett par väsentliga områden.

Ett av dem är att den äntligen har fått ett phono-steg som även fungerar med Moving Coil-pickuper, föregångaren fungerade bara med MM. Detta är en fördel för vinylentusiasterna som föredrar att lägga lite mer pengar på en MC-pickup, som kan låta bättre än MM.

M2-versionen har en ny switchad strömförsörjning, som den vi testade i highend-förstärkaren SU-R1000. Den har flyttat switch-frekvenserna från 100 kHz till 400 Khz och använder samma GaN-FET-transistorer (Gallium-Nitrid) som SU-R1000 med Silicium Carbide-dioder (SiC).

Tillsammans med en lågbrusregulator hävdar Technics att ljudet blivit mer dynamiskt och kontrollerat och att ljudbilden blivit större. Den nya strömförsörjningen ska också att ge lägre förvrängning och bättre fokus och större transparens.

Det är sådant vi ofta läser i pressmeddelanden – men som vi alla vet: hearing is believing.

Technics SU G700 M2 bak
Foto: Technics

DAC men inte Wi-Fi

Med en inbyggd digitalomvandlare (32 bit/384 kHz) och skivspelaringång är Technics-förstärkaren användbar för många. Men inte de som mest streamar musik. Den har nämligen inga trådlösa anslutningar och till skillnad från exempelvis Hegel H190 har den inte ethernet, så man kan inte koppla upp sig till nätverket hemma alls.

Då måste man köpa en separat streamer.

Förstärkaren har ingångar för analoga ljudkällor, förutom skivspelaringången, samt två optiska och två koaxiala digitalingångar. Och USB-ingång för trådbunden streaming av högupplöst musik från exempelvis en laptop.

Avancerad teknik

Förstärkaren skiljer sig från många andra genom sin hybridnätdel (Switch Mode). Den har även Technics så kallade JENO Engine, som är en förkortning för Jitter Elimination and Noise-shaping Optimization. Detta är en digital process där jitterbrus dämpas över hela frekvensområdet genom att signalen omarbetas av en separat klockgenerator och en omvandlare för samplingsfrekvenser.

Det är inte allt. Förstärkaren har också en PWM-krets (Pulse Width Modulation) som optimerar processen och omkvantiseringen av signalen. Den bidrar också till mindre digitalbrus.

På fjärrkontrollen finns en knapp som det står LAPC (Load Adaptive Phase Calibration) på. När det är aktiverat kompenserar förstärkaren för högtalarnas ojämna impedans och fasvinklar.

 

Technics SU G700 M2 under hood
Så här ser förstärkaren ut på insidan. Foto: Technics

Men för att LAPC ska fungera måste man hålla inne LAPC-knappen tills kalibreringen startar. Då skickas ljudsignaler med olika frekvenser till högtalarna. Kalibreringen tar ett par minuter och under tiden den pågår registrerar processorn hur impedansen och fasvinklarna ändras. Efteråt kan man sätta på och stänga av LAPC från fjärrkontrollen, så att man kan höra skillnaden med egna öron och välja det man föredrar.

Fjärrkontrollen har även en Direct-knapp som stänger av alla kretsar om inte används. Och en Remaster-knapp som aktiveras omsampling av komprimerade ljudfiler som AAC och MP3, till en kvalitet som ska närma sig högupplösta ljudfiler.

Technics SU G700 M2 remote
SU-G700 M2 har en överskådlig fjärrkontroll. Foto: Technics

Hörbar ljudförbättring

När jag testade den förra versionen av SU-G700 kritiserade jag den för att den kunde låta tunt. Till exempel med pianomusik, där jag saknade mer bottenklang i de lägre oktaverna. Jag tyckte också att den tappade orken lite för snabbt – även om andra förstärkare i samma effektklass gör det också.

Därför är jag väldigt glad att Technics har lyssnat på kritiken, för den nya versionen av SU-G700 är faktiskt bättre. Inte bara på grund av MM-ingången, det låter hörbart bättre i hela frekvensområdet.

Pianoinspelningar med klassisk musik eller Ketih Jarretts trio låter inte längre tunt och anemiskt. Samma skarpa fokus finns där fortfarande, men de är bättre dynamik i transienter och mycket mer klangbotten i pianot med SU-G700M2.

Dynamiken är bättre i hela frekvensområdet. Det sprudlar av liv om Keith Jarrets Standards Live och förstärkaren är enastående bra på att få fram atmosfären i inspelningen. Det finns mer luft och detaljer här än med Hegel H190, däremot är Hegel-förstärkaren hörbart kraftfullare.

På ett par av våra favorithögtalare, kompakta Dynaudio Special Forty, fanns det mer djup i de lägsta frekvenserna när jag spelade högt med H190. Men ljudbilden var inte riktigt lika djup och inte heller lika finmaskig som med SU-G700M2

Jag tvivlade på om Technics-förstärkaren hade vad som behövdes för att fylla ett par KEF Reference 5 med ljud. De stora golvstående highend-högtalarna är stora skor att fylla för en 60-wattare. Men det gick förvånansvärt bra. Även när jag vred upp Dire Straits Love Over Gold och väntade på att förstärkaren skulle tappa andan när bastrummorna rullade ut ur högtalarna.

Det tror jag att den förra versionen skulle ha gjort.

Technics SU G700 M2 sort
Technics SU-G700 M2 i svart. Foto: Technics

Men inte den här. Den har förbluffande bra kontroll på baselementen. Även när kontrabasen ligger och rullar i botten av The Girl From Ipanema med Astrud Gilberto och Stan Getz. När den mjuka tenorsaxofonen kommer in är ljudbilden så fokuserad och silkeslen att man inte märker hur högt man spelar. Förstärkaren håller de stora högtalarna i ett stabilt grepp, detaljrikedomen presenteras uppfriskande och viktlöst och det finns ingen antydan till kollaps.

Slutsats

SU-G700 M2 har blivit en bättre förstärkare. Technics har försökt åtgärda alla våra klagomål, och lyckats. Det hör man tydligt även med krävande högtalare, vilket berättar att förstärkaren kan låta bra med många olika högtalare. Den är ett stort steg framåt från sin föregångare, som saknade M2-versionens stabila vridmoment och kontroll. SU-G700 M2 är ett otroligt bra köp och ett välljudande alternativ till Hegel H190, Marantz Model 30 och Denon PMA-2500NE.

Läs också Technics SU-G700 Den här förstärkaren har allt som behövs för att sätta Technics på kartan igen.
Karakter
Technics SU-G700 M2
Premium

Ljud & Bild tycker

Vacker klang i en fokuserad och transparent ljudbild. Mer potent än sin föregångare och en ännu mer användbar förstärkare. Oerhört bra DAC med USB-ingång. Saknar trådlösa anslutningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

dCS Lina Network DAC 2.0: Om du har råd kan du få det här!

Konservöppnaren

Trådlös vinylsvarv

Bästa köpet i klassen

Spelar musik med glödande engagemang

Modern nostalgi

Musikstreamern som krossar alla fördomar

Ljud & Bild
Rulla till toppen