TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST EchoWell EchoStream

Komplett stereo med rör

EchoWell-anläggningen förtjänar uppmärksamhet för att den vågar vara annorlunda.

forfatter
Publicerad 2021-06-20 - 08:00
Karakter
EchoWell EchoStream
L&B tycker
Snyggt träkabinett och välutrustad med rör, CD, FM/DAB-radio, nätradio och streaming.
Begränsat ljudtryck och dynamik, luddig bas och mörk klang.
Specifikationer
 • Radio: FM/DAB+
 • Trådlöst: Wi-Fi, Bluetooth
 • Strömningstjänster: Spotify Connect, nätradio
 • CD-spelare: Ja
 • Anslutning: Ethernet, USB, AUX-analog in/ut
 • Hörlursuttag: Ja
 • Förval: Ja
 • Skärm: LCD
 • Rör: EL84 och 12AX7B
 • App-styrning: Undok
 • Fjärrkontroll: Ja
 • Mått/vikt: 42 x 17,1 x 32 cm/8 kg
 • Färg: Trä
 • Webb: echowell.com.tw
Riktpris: 10 000Pr. 2021-06-20 Produktsida

Att någon vågar tänka i lite nya banor är både befriande och spännande på samma gång. Den här allt-i-ett-anläggningen går sin egen väg med en fiffig lösning som vi aldrig har sett förut i ett sådant system.

Taiwanesiska EchoWell är inte lika kända som Pure Audio, Tivoli Audio eller Sony, inte ens i närheten. De har ägnat sig åt komponentproduktion, men för några år sedan började de utveckla ljudprodukter. En av dem är en anläggning vi inte har sett maken till förut och som vi tyckte var så intressant att vi tackade ja till ett test.

EchoWell

Sedd framifrån är EchoStream tämligen lik vilken bordsanläggning som helst. Två högtalarelement på 10 cm, i stereo, flankerar knappar, en volymkontroll och en CD-lucka med en LCD-skärm ovanför. Allt är inpackat i ett träskal av solid kvalitet. Men om man vänder på alltihop så visar sig en överraskning: vakuumrör!

Bakom ett plastgaller sitter det två vakuumrör för varje kanal. Det minsta är ett 12AX7B och det största ett EL34, som levererar ungefär tre watt nominellt per kanal. Det är milt sagt ovanligt, eftersom de flesta system av den här typen har en billig klass D-krets på kanske 10 watt som driver högtalarelementen.

Rören kan bytas ut mot liknande från olika tillverkare om man känner sig sugen på att experimentera med ljudet från rör. Vilket jag tvivlar på att någon orkar göra.

EchoWell EchoStream back
Det är inte ofta man ser rör i den här prisklassen. Foto: Lasse Svendsen

Streaming

Då är det nog desto viktigare att systemet kan spela upp allt från CD-skivor till radiosändningar (FM eller DAB+), strömma musik via Bluetooth med aptX HD, eller Wi-Fi och ethernet, och att allt går att styra med en fjärrkontroll. Eller Undok-appen i mobilen.

Det går också att koppla in en extern analog ljudkälla till den minijack-ingången på baksidan. Där finns tyvärr även hörlursuttaget, det bordet naturligtvis sitta på fronten. I stället finns det en USB-port för USB-minnen på framsidan, där man även hittar LCD-skärmen och knapparna man styr systemet med.

CD-spelare, men EchoWell har även en version utan CD-spelare. Foto: Lasse Svendsen

Som alla radioapparater med Frontier-processorer är det en längre process att navigera i de antikvariska menyerna på skärmen för att få ut hela härligheten på internet och hitta radiostationer som man kan lagra för senare användning. Men det går, och när allt så småningom är färdigt är det bara att njuta av musiken.

Snyggt utförande i trä som ser bra ut i vardagsrummet. Foto: Lasse Svendsen

Varmt och fylligt ljud

De två 10 cm stora högtalarelementen får ingen hjälp av diskanter eller en subwoofer, de måste ta hand om hela frekvensregistret själva. Det går bra för det mesta, men det går inte att komma ifrån att ljudet har brister.

Ljudbilden är relativt stor, ljudet är fylligt och klangen är varm och behaglig. Men om man inte använder antingen equalizern eller ställer in bas och diskant själv så låter systemet ganska platt och mörkt. Det sprudlar inte direkt om dynamiken. Men om man fintrimmar bas och diskant, och hittar en internetradiostation med högupplöst ljud, så märker man att EchoStream faktiskt inte låter så illa.

De två högtalarelementen gör så gott de kan. Foto: Lasse Svendsen

Allra bäst är det inte oväntat med CD, som får DAB-sändningar att låta stendött och grått, men det blir inte riktigt fart på musiken då heller.

Det varma ljudet lägger en fuktig hand över nyanserna i musiken och även om basen finns tydligt på plats så är den lite luddig. Instrument och röster klingar inte riktigt ut i rummet. Skillnaden är stor om man jämför med Technics SC-C70 MK2 eller bordsradion Revo Supersystem. De kan spela mycket högre och fyller enkelt ett normalt vardagsrum med ljud. Försöker man göra samma sak med EchoStream så märker man snabbt att det finns begränsat med muskler. Ljudbildet växer med högre volym och det är lätt att gilla den behagliga klangen, men man märker förvrängningen om man faller för frestelsen att spela högt.

Så någon partyanläggning är detta inte. Men det finns mycket positivt att säga om hur anläggningen får ut musiken i rummet, och det fylliga ljudet är lätt att tycka om. Det är bara inte så lätt att engageras av.

Slutsats: EchoStream

Det borde delas ut extrapoäng för att våga använda rör i en sådan här anläggning. EchoWell EchoStream är kanske inte det system i prisklassen som ger dig allra bäst ljud, men det spelar tillräckligt bra för de flesta och är oerhört välutrustat. Lägg därtill det fina utförandet i valnöt och bonusen med CD-spelare, så är EchoStream värt att överväga. Men det är alltså inte här man får bäst ljud för pengarna.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kanske den allra bästa i sin klass McIntosh har uppdaterat MA9000 och gjort vår favoritförstärkare mer användbar – och ännu bättre.
Modern radioteknik i klassisk design Bordsradio i retrodesign men med Bluetooth.
Billig strömningslösning Lådan som ger dig Bluetooth i anläggningen.
Nu blir Lyngdorf-förstärkaren ännu bättre Med Tidal Connect och fullständig avkodning av MQA-filer blir den kompakta streamingförstärkaren TDAI-1120 ett ännu bättre köp.
Ta bort bruset från vinylskivor Den fiffiga lådan som tar bort knastret.
Sony CDP-101 – klassikern vi aldrig glömmer De första CD-skivorna såg dagens ljus 1982, den historien känner de flesta till. Men många har nog glömt den första spelaren.
Följ Ljud & Bild