TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Technics SC-C70 MK2

Anläggningen som ger dig bättre ljud

Technics SC-C70 MK2 är anläggningen man ska ha om man har ont om plats men vill ha ett stort ljud.

forfatter
Publicerad 2020-12-05 - 09:00
Karakter
Technics SC-C70 MK2
L&B tycker
Komplett paket med superbra ljud, CD-spelare, Bluetooth och strömning av högupplöst ljud via Wi-Fi. Stöder multiroom, AirPlay 2 och Chromecast. Smart rumskorrektion och bra app-styrning av alla funktioner.
CD-luckan svänger bakåt. Ingen HDMI-ingång för TV-ljud.
Specifikationer
 • Radio: DAB+/FM
  Trådlöst: Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay 2, Chromecast
 • Strömningstjänster: Spotify Connect, Tidal, Deezer, nätradio
 • CD-spelare: Ja
 • Anslutningar: Ethernet, USB, analog aux, optisk digital
 • Hörlursuttag: Ja
 • Förval: 9
 • Skärm: OLED
 • App-styrning: Technics Audio Center
 • Fjärrkontroll: Ja
 • Mått: 45 x 14,3 x 28 cm
 • Vikt: 8 kg
 • Funktioner: Rumskorrektion, Google Assistant, multiroom
 • Webb: technics.com
Riktpris: 10 000Pr. 2020-12-05 Produktsida

Vi brukar svara Technics när någon frågar om ett alternativ till Naims fantastiska bordshögtalare Mu-so 2.

Det japanska alternativet har en bonus för de med CD-samlingar: en CD-spelare. Och även om den saknar HDMI-ingång så är Technics Ottava SC-C70 ytterst välutrustad på andra fronter.

Den spelar piggt också, faktiskt så bra att den vann vårt grupptest av bordsanläggningar. Alltså kompletta anläggningar med stereoljud, inpackat i en enda låda.

Men det verkar inte som om Technics ville nöja sig med att bara låta Ottawa-anläggningen vara som den var. If it ain’t broken och så vidare, gäller tydligen inte hos dem.

Sedan vårt test gjordes har röststyrning, multiroom och AirPlay 2 dykt upp, vilket den äldre versionen av SC-C70 saknade. Detta och mycket mer – som bättre högtalarelement – finns på plats i den nya versionen, som passande nog heter Ottawa SC-C70 MK2.

Den finns i svart eloxerad aluminium också.

Den nya MK2-versionen har alltså både AirPlay 2 och Chromecast med multiroom-stöd, strömningstjänsten Deezer – utöver Spotify och Tidal – samt bättre rumskorrigering och en ny app. Favoritknapparna har blivit nio stycken, så att man kan välja valfri ljudkälla med en lätt beröring på FAV-loggan.

Touch-knappar och två fysiska knappar för volymen.

CD-spelaren finns fortfarande kvar och de andra funktionerna, som streaming via Bluetooth, ethernet eller Wi-Fi-nätverket, likaså. Detsamma gäller DAB- och FM-radio, plus internetradio. Det finns både optisk och analog ingång för externa ljudkällor. Men inte HDMI. Det går dock fortfarande att koppla in TV:n och fungera som ljudkort, fast då via den optiska ingången.

HDMI saknas för TV-ljudet, använd den optiska ingången.

App-styrning

Man kan packa upp och starta SC-C70 MK2 med fjärrkontrollen som ingår – eller pekplattan på toppen – men det är först när man laddar ner Technics Audio Center-appen och ansluter systemet till hemnätverket som det roliga börjar.

Då kan man styra uppspelningen av musik från nätradio, Spotify, Tidal, Deezer, lyssna på podcasts, välja musik från CD, radio, USB-minne, Bluetooth eller en av de två extraingångarna eller en ansluten nätverksspelare. Som kan vara en dator som delar samma nätverk.

Luckan till CD-spelaren svänger elegant åt sidan, men även en bit bakåt.

Flera enheter kan länkas ihop och spela i flera rum, via Chromecast i appen, men kom ihåg att lägga till dem i nätverket med Google Home-appen först. Om man har en högtalare med Google Assistant i nätverket kan man styra avspelningen med röstkommandon.

Automatisk rumskorrigering

Men vänta, det finns mer. Precis som tidigare finns Space Tune, som är en enkel förprogrammerad algoritm som anpassar ljudet efter var Technics-anläggningen är placerad.

I appen väljer man Wall (vägg), Corner (hörn) eller Free (fristående) så justeras bas, mellanregister och diskant efter vald plats. Bas, mellanregister och diskant går även att ställa in manuellt, men de flesta kommer att välja Auto-funktionen.

Den fungerar genom att man trycker på Measure i appen, så skickar högtalarna ut lite ljud som anläggningen fångar upp med en mikrofon. Sedan korrigeras ljudet efter resultatet av mätningarna.

Fyra skärmdumpar från appen som visar källval, tonkontroller, Space Tune och till sist rumskorrektionen som bygger på mätningar från mikrofonen på en iPhone 12 Pro. Den röda kurvan visar korrigeringen.

Vill man ha en ännu exaktare korrigering så kan man mäta ljudkaraktären där man sitter. Då använder man mikrofonen på mobilen i stället, sedan beräknar DSP-kretsen de nödvändiga korrigeringarna.

Kraftfullt och fylligt ljud

Jag nämnde att Technics har förbättrat ljudet i MK2-upplagan. Det har de gjort genom att byta ut högtalarelementen.

Baselementen och diskanterna är nya och Technics har också försökt förbättra akustiken framför de två nya 2 cm-diskanterna med en akustisk spridningslins framför. Två nya 8 cm-baselement med styvare membran och lättare talspole har valts för att ge anläggningen mer kraft och precision i basen, och det fungerar.

Det underlättar naturligtvis för basresponsen att det även finns en 12 cm stor subwoofer, med en egen 40-watts förstärkare.

Precis som tidigare använder sig Technics av JENO Engine (Jitter Elimination and Noise Shaping Optimization) och LAPC (Load Adaptive Phase Calibration), som dämpar brus i den digitala domänen och korrigerar för impedansvariationer i högtalarna.

All den här tekniken, plus de förbättrade högtalarelementen och Space Tune, gör Technics Ottawa SC-C70 MK2 till ett riktigt litet musikfyrverkeri. Den fyller obesvärat ett stort vardagsrum med ljud och det finns både räckvidd och kraft i basen.

Solopiano som Keith Jarretts Kölnkonsert låter mäktigt, fylligt och rent även när man spelar högt. Det finns lite mer luft i övertonerna än med Naim Mu-so 2, och Technics-anläggningen spelar lite högre.

BB King och Tony Bennetts duett Let The Good Times Roll rockar rejält och det går att spela öronbedövande högt utan att ljudet förvrängs så att det stör. Det saknas inte alls finess och ljudbilden är luftig och rik på detaljer, vilket passar klassisk musik.

Tony Bennets duetter med idel kändisar.

Slutsats

Det går knappt att få bättre ljud från en bordsanläggning för under 10 000 kronor. Så om man är ute efter något kompakt och användbart som inte tar mycket plats men kan användas för allt från konsertsändningar på radio till spellistor på Spotify och kan spela alla CD-skivorna man har, så finns det inget bättre kompaktsystem än Technics SC-C70 MK2. Om vi ​​måste klaga på något så är det att CD-luckan öppnas bakåt, och om hyllan som alltihop står på är väldigt grund så kan det vara svårt att lägga i en CD.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

2 svar på ”Technics SC-C70 MK2”

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Renare kraft för bättre ljud Stabil strömförsörjning för skivspelare och phonosteg.
Ja, du har också råd med en förstärkarkombination Ett förstärkarset med separata komponenter för samma pengar som en multiroom-högtalare? Det finns faktiskt!
Kanske den allra bästa i sin klass McIntosh har uppdaterat MA9000 och gjort vår favoritförstärkare mer användbar – och ännu bättre.
Modern radioteknik i klassisk design Bordsradio i retrodesign men med Bluetooth.
Billig strömningslösning Lådan som ger dig Bluetooth i anläggningen.
Nu blir Lyngdorf-förstärkaren ännu bättre Med Tidal Connect och fullständig avkodning av MQA-filer blir den kompakta streamingförstärkaren TDAI-1120 ett ännu bättre köp.
Följ Ljud & Bild