Vilken del av stereon ska man lägga mest pengar på? Det är den eviga frågan, och frågar du en högtalartillverkare vet du antagligen vad du får för svar. Även om man aldrig får bättre ljud än vad signalkällan och förstärkaren kan ge ifrån sig så har högtalarna stor inverkan på allt du hör. Men om du verkligen vill flytta in konsertsalen i vardagsrummet och känna att favoritartisten lever och andas mitt framför dig i soffan, måste hela stereon spela ihop.
På senare tid har vi sett hur högtalarutvecklingen tagit en ny riktning: i stället för att bara göra passiva högtalare som man kopplar till vilken förstärkare som helst, har flera märken nu insett att de kan integrera förstärkare och annan elektronik i själva högtalaren och på så sätt erbjuda en skräddarsydd ljudanläggning. En produkt som de kan ta bättre betalt för, eftersom skräddarsytt ofta låter bättre än när man blandar och matchar på egen hand. Nu har tekniken också gjort sitt intåg i highend-klassen.
Audiovector Discreet
Danska Audiovector är ett märke som gillar att ligga långt framme i utvecklingen. De har lång erfarenhet av att bygga påkostade högtalare som utmärker sig positivt, inte bara genom att låta bra utan att göra det även med billig elektronik bakom spakarna. Chefskonstruktör Ole Klifoth och hans designers är kända för att kontinuerligt finputsa, trimma och förbättra sina högtalare. Det kan vara något så enkelt som att byta ut invändigt dämpmaterial mot ett som har bättre egenskaper till mer exotiska ingrepp som att frysbehandla komponenterna för att förbättra ledningsförmågan. Allt för att få en högre ljudkvalitet och sedan erbjuda befintliga kunder dessa uppgraderingar.
Detta är möjligt tack vare att Audiovector utvecklar sina högtalare efter en modulprincip, som nästan påminner om hur biltillverkare sätter ihop sina bilar: de börjar med en gemensam plattform (i detta fall ett högtalarkabinett) som sedan finns med en rad olika ”motorvarianter” och utrustningsalternativ, från standardversion hela vägen upp till helgalna nivåer.
Ingenstans är detta lika tydligt som i golvhögtalaren Si3, som finns i en rad olika utrustningsnivåer. I och med introduktionen av Si3 Avantgarde Arreté Discreet (puh!) är vi uppe på den sjätte i ordningen. Och om standardversionen av Si3 kan jämföras med en trygg och pålitlig Audi A6 med framhjulsdrift så snackar vi här om en turbomatad RS6-värsting …
Discreet-högtalarna har en egen kopplingsdosa, dit digitala, analoga och trådlösa bluetooth-signaler kopplas. Det innebär att du inte behöver någon extra elektronik till Si3 Discreet, annat än själva ljudkällan. Huvudenheten har dessutom inbyggd volymkontroll och kan lära sig andra fjärrkontrollkoder så att du enkelt kan använda din befintliga fjärr till CD-spelaren eller TV:n för att styra volym och ändra ingång.
Si3 Discreet
Discreet-modellen utgår från toppmodellen Si3 Avantgarde Arreté, som redan har finputsats i flera generationer. Men medan de andra Si3-versionerna är normala, passiva högtalare som är gjorda för att kopplas till en hifi-förstärkare, är Discreet en helt aktiv, digital högtalare med inbyggda förstärkare.
Vart och ett av de tre elementen har sin egen 70-watts förstärkare, det vill säga 2 x 210 watt i stereo. Det är relativt mycket effekt, i synnerhet när vi vet att den går rakt in i högtalarelementen och inte passerar strömslukande delningsfilterkomponenter. Frekvensdelningen sker dessutom elektroniskt, så att varje förstärkare får ett definierat tonregister som den ska återge. Detta är helt klart det mest optimala sättet att bygga högtalare på, men det kostar: 100 000 kronor ska Audiovector har för den ultimata ”RS-versionen” av Si3, vars grundversion kostar 20 000 kronor. Fast då har de två versionerna bara ”karossen” gemensamt.
Digital signalbehandling
Aktiva högtalare som Audiovector Discreet ger en möjlighet till markanta ljudförbättringar, främst eftersom konstruktörerna har full kontroll över hela ljudkedjan och inte behöver ta hänsyn till variationer i förstärkarna. Dessutom har Audiovector kunna fintrimma och optimera ljudet, samt göra fas- och tidskorrektion mellan elementen. Allting sker digitalt för att inte påverka den känsliga analoga signalen negativt. Signalprocessorn och D/A-omvandlarna arbetar med 24 bit/192 kHz-upplösning, vilket betyder att man kan spela högupplösta ljudformat genom högtalaren utan kvalitetsförluster.
Men om detta är aktiva högtalare, var är då strömkablarna, kan man fråga sig? Aktiva högtalare betyder ju i vanliga fall dubbla uppsättningar kablar. Men inte den här gången: Discreet tar emot både ström och signal genom högtalarkablarna, som drivs av ett patenterat 24-volts system som heter Actiline. Tekniken är utvecklad tillsammans med svenska Opalum, som är kända för sina karaktäristiska vägghögtalare. Signalen kommer från en medföljande kopplingsdosa med analog och digital ljudanslutning plus Bluetooth, och skickas i digital form genom Audiovectors frysbehandlade NCS-högtalarkablar.
Ljudkvalitet
En trevägs golvhögtalare med Si3:s kompakta form och slagvolym har av naturliga skäl vissa fysiska begränsningar, med eller utan inbyggd elektronik. Man kan inte förvänta sig diskotek-ljudnivåer eller magmasserande bas som återger de djupaste orgeltonerna. För sådana ändamål bör man titta närmare på modeller som Si6. Jag vill bara nämna de här begränsningarna från början, för med dem i åtanke låter Si3 Avantgarde Arreté Discreet vansinnigt bra i förhållande till sin storlek.
Det första som slår mig är hur extremt rent och avslöjande Discreet-utgåvan återger musiken, utan att ljudet blir påträngande eller tröttsamt. Jag måste medge att tidigare versioner av Audiovector-högtalare har låtit en smula ljusa i mina öron, med viss ”lyssna på mig”-karaktär i diskanten. Om det är mina öron eller högtalarna som har ändrats kan jag inte säga med säkerhet, men tendensen har försvunnit. Kanske beror det på den förbättrade diskanten. Kanske på de digitala filtren. Men faktum är att Si3 Discreet låter extremt detaljerat i övertonerna, utan att låta tröttsamt.
Det finns många högtalare som har stor imponatorfaktor i form av fet bas eller upphottade övertoner. Men Si3 Discreet har inga extra tillsatser: snarare känns det som om en tjock slöja har lyfts från musiken. Röster återges så öppet och naturtroget att man kan få tårar i ögonen. Om du vill att det ska låta som om sångaren står mitt framför dig i rummet så är detta högtalaren du ska titta närmare på.
Skalan på Josefine Cronholms röst när hon sjunger ”In your Garden” är enorm, och jag hör detaljer, konturer och klangfärger som jag (på hedersord!) aldrig har hört förut på den här inspelningen. Och det säger jag med så oerhört fina högtalare som PMC fact.12 färskt i minnet.
Audiovector målar upp en bergfast ljudbild med imponerande tredimensionalitet. Ljudet framträder tydligt och man får en känsla av att sitta tätt intill scenkanten, inte långt bak i konsertsalen. Musikerna är påfallande prydligt placerade i ljudbilden, en prydlighet som bevaras även på höga ljudnivåer. Där ljudbilden har en tendens att fall ihop och bli grötig med passiva högtalare, behåller de aktiva Si3:erna lugnet och översikten i ljudbilden.
Basen är mer behärskad än neutral. Även om basgitarr och trummor återges stramt och ”snappy”, kommer somliga lyssnare att sakna lite mer tyngd i synthbas och elektroniska rytmer. Si3 upplevs gå djupt, utan några typiska ojämnheter eller pucklar i basåtergivningen, men inte heller speciellt hårtslående.
Lättplacerade
Si3 slår mig som en väldigt användarvänlig högtalare. Förstärkarmatchningen är redan omhändertagen, så man kan koncentrera sig på att få till en optimal placering. Detta är något man bör avsätta tid för, det räcker inte alls med att bara ställa in dem slumpmässigt i lyssningsrummet med ”ögonmått”. Detta är oerhört precisa högtalare som belönar en lika precis installation. Så ta fram silkesvantarna, vattenpaset och tumstocken och spetsa öronen: ljudbilden faller verkligen på plats när de två högtalarna får exakt samma avstånd till lyssningsplatsen. Högtalarna verkar rent allmänt vara anpassade för att stå i vanliga vardagsrum och kan gärna hamna nära bakväggen utan att basen blir för bullrig eller ojämn. Den digitala Discreet-modellen har dessutom omkopplare på baksidan som gör att bas och diskant kan höjas eller sänkas med 1 dB.
Slutsats
Ljud & Bilds chefredaktör Lasse Svendsen nämner ofta Arreté-versionen av Si3 som en av sina personliga favoriter och en utomordentligt engagerande musikförmedlare. Audiovector har även i mina öron varit en tjusig representant för det skandinaviska ljudidealet, men jag har aldrig varit lika imponerad som jag är nu efter att ha hört den nya Discreet-utgåvan. Här har Ole Klifoth & Co verkligen lyckats bygga en högtalare där alla komponenter spelar ihop och tillsammans blir mer än summan av delarna. Både de som funderar på nya högtalare och de som funderar på en helt ny anläggning är skyldiga sig själva att höra vad moderna aktiva högtalare kan göra för ljudkvaliteten!
Radikal förbättring
Det syns inga skillnader mellan en vanlig, passiv Si3 Avantgarde Arreté och den aktiva digitalversionen Discreet, men de hörs definitivt.
Toppmodellen i Si3-serien har länge tillhört våra favoriter. Blixtsnabb, välbalanserad och detaljerad som den är. Det är egenskaper som Audiovector ville behålla när de påbörjade projektet med en digital version som man kan strömma musiken trådlöst till.
Men för att nå hela vägen var de tvungna att göra ett par radikala förändringar.
Flera olika förstärkarmoduler provades och förkastades innan Ole Klifoth och hans team fastnade för svenska Opalum och deras Pulse-teknik. Den gav dem full kontroll över den digitala signalbehandlingen. Så att den är lättare att anpassa efter högtalarens egenskaper.
Opalum-modulerna valdes också för att de helt enkelt lät bäst och var befriade från det kliniska ljud som många andra digitala förstärkarmoduler lider av. Förstärkaren lämnar 3 x 70 watt till elementen och för att allting skulle smälta ihop var mellanregister- och baselementen tvungna att bytas ut från 8-ohms till 4-ohms. Klifoth insåg snabbt att det fanns mycket att tjäna på digital optimering och högtalarna är fintrimmade med kritiska öron för att de ska låta som man tänkte sig från början.
Äldre Si3-högtalare kan uppgraderas till Discreet-version, men då måste elementen bytas ut och delningsfiltren ersättas med Opalum-moduler. Vilket görs på en auktoriserad serviceverkstad. Då får man en fullt fungerande Si3 Avantgarde Arreté Discreet och kan spela musik trådlöst via bluetooth eller en inkopplad Apple TV via AirPlay.
Ljud & Bild tycker
Audiovector-högtalarna målar upp en oerhört imponerande ljudbild med 3D-djupkänsla, realistisk storlek och neutral klang, i kombination med en gnistrande dynamik och fokuseringsförmåga. En topptrimmad högtalare som tack vare aktiva digitala förstärkare, högtalarkablar samt en särskild kopplingsbox för signalkällor, nästan utgör en komplett stereo i highend-klassen. Även om vi inte kan klaga på mycket med tanke på storleken så finns det andra högtalare i den här prisklassen som har mer tyngd och högre prestanda i basregistret.
Riktpris: 100000 kr
Specifikationer
- Trevägs aktiv golvhögtalare
- Air Motion Transformer-foliediskant
- 6,5-tums mellanregister
- 6,5-tums baselement
- Delningsfrekvens: 300 Hz, 2800 Hz digitalt
- 3 x 70-watts förstärkare med DSP
- Actiline 24-voltssystem
- Omfång: 24–52 000 Hz (–6 dB)
- Pris: 100 000 kr (med HUB och högtalarkablar)
- ljudtema.se
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser