TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Samsung The Premiere short-throw-projektorer

Samsungs biopremiär

Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.

forfatter
Publicerad 2021-02-21 - 08:00
L&B tycker

Vi testar

 • Samsung LSP7T: 35 000 kr
 • Samsung LSP9T: 65 000 kr

En jättebild direkt på väggen, utan krimskrams, är nog drömmen för alla som funderar på en projektor med kort kastavstånd. Men om man är kräsen när det gäller bildkvalitet – och det är man förmodligen – gör man klokt i att planera för en duk.

Stora väggytor har en tendens att vara ojämna, och minsta lilla slarv med penseln eller rollern syns enkelt när man belyser väggen med en ljusstark projektor. Och eftersom sådana här projektorer bestrålar väggen underifrån fångar de upp varje ojämnhet och skugga.

En motorstyrd duk på en rulle kan säkert kännas lockande. I så fall bör den kunna sträckas ut och spännas fast, eftersom minsta lilla rörelse kommer att synas tydligt i bilden.

För optimala resultat rekommenderar vi en ramspänd duk, men även där är ytstrukturen viktig. Duken bör helst vara matt, annars man kan uppleva att det starka laserljuset orsakar små ”gnistor” i bilden. Vi fick en utmärkt bild med Dreamscreen V6, som är en vävd, ljudtransparent duk med en jämn och matt struktur.

Produktsida
Produkter i testet
 • Samsung The Premiere LSP9T
 • Samsung The Premiere LSP7T
 • Samsung är kända för sina TV-apparater i alla storlekar och former, men nu vill de ge sig in på hemmabiomarknaden också: The Premiere är deras första riktiga projektorer för kräsna hemmabiografer.

  Även om TV-apparaterna blir allt större föredras projektorer fortfarande av hemmabiofantaster som vill ha en jättebild utan att behöva betala en förmögenhet. Därför är det kanske inte så konstigt att Samsung vill ha en bit av bio-kakan.

  Med hjälp av 4K-upplösning och kraftfulla laser-ljuskällor utlovar de nya modellerna LSP7T och LSP9T knivskarpa och ljusa bilder på upp till 130 tum. Och det bästa av allt? Installationen är otroligt enkel: det är bara att ställa dem på TV-bänken!

  Samsung-projektorerna är gjorda för att placeras nära framväggen (upp till 11 centimeter). LSP7T kan projicera en bild på upp till 120 tum, medan toppmodellen LSP9T klarar upp till 130 tum. (Foto: Audun Hage)

  Projektorer med kort kastavstånd

  Samsung har hoppat över den traditionella typen av projektorer där JVC, Sony och Epson tillhör marknadsledarna. I stället har de valt att utveckla projektorer som kan ställas alldeles intill framväggen och ändå ge en massivt stor bild.

  Samsung The Premiere LSP7T och LSP9T är så kallade Ultra Short-Throw-projektorer. Kategorin i sig är inte ny, men hittills har urvalet varit ganska så begränsat – och det lilla vi har sett har inte varit särskilt imponerande. Därför ska det bli spännande att se vad Samsung kan erbjuda.

  Båda de nya projektorerna använder sig av en bildpanel av DLP-typ. Sådana har inte äkta 4K-upplösning utan använder så kallad pixel shift för att skapa en liknande skarp bild. Detta är en utbredd teknik i dag eftersom DLP-paneler med äkta 4K-upplösning blir fysiskt stora och mycket dyra. Däremot är det ovanligt att hitta laserbaserade ljuskällor i den här prisklassen: LSP7T har en enda laser med färghjul som kommer upp i 2200 ANSI lumen i ljusstyrka, medan LSP9T har en starkare trippel-RGB-laser för att komma upp i hela 2800 lumen.

  Fördelar med laserljus

  Du kanske tycker att laser låter lite läskigt? Oroa dig inte, det kommer inga laserstrålar ur projektorn. Lasern används i stället för att belysa själva bildpanelen, varpå bilden reflekteras ut ur projektorn med hjälp av ett spegelarrangemang.

  Förutom kraftfull ljusstyrka har laserprojektorer ett antal fördelar. En av dem är ljuskällans långa livslängd. I Samsungs fall uppges den så kallade halveringstiden vara 20 000 timmar. Det betyder att du kan räkna med att använda projektorn i flera år innan ljusstyrkan är hälften så stark som den var när du köpte den.

  En annan fördel är att projektorn kan sättas på och stängas av snabbt, ungefär som en TV, utan behöva lång tid på sig för arr värmas upp eller kylas av. En annan uppenbar fördel är mindre värmeutveckling, vilket i sin tur medför mindre behov av kylning och tillhörande oväsen från fläktar.

  Inbyggt smart-system – och ljud

  Samsung beskriver de nya projektorerna som ”smart-projektorer”: de är nämligen utrustade med användargränssnittet Tizen, som vi känner igen från Samsungs TV-apparater. Det innebär att man får en praktisk fjärrkontroll och ett menysystem fullt av appar med på köpet, som i princip kan ersätta en extern mediaspelare.

  De nya projektorerna har dessutom inbyggda högtalare så att de kan ge en komplett bild- och ljudupplevelse. Vi misstänker dock att de flesta kommer att vilja para ihop dem med ett större surroundsystem eller åtminstone en Atmos-soundbar.

  Båda de två Samsung-modellerna är tekniskt avancerade projektorer. Prisskillnaden är däremot ganska så stor: LSP7T kostar 35 000 kronor medan du måste betala nästan dubbelt så mycket, 65 000 kronor, för storebror LSP9T. Frågan är om dessa projektorer uppfyller våra krav på bildkvalitet och är enkel användning – och vilken av dem som i så fall är det bästa köpet. Låt oss testa och se efter!

  Så testade vi

  Vi har testat projektorerna under en längre tid, både under ideala förhållanden i ett mörklagt biorum och ”rakt mot väggen” i ljusare omgivningar. Som videokälla har vi använt oss av 4K Blu-ray samt projektorernas inbyggda strömningstjänster.

  I testet har vi bedömt bild- och ljudkvalitet samt användarvänlighet. Vi upptäckte också att ”short-throw-projektorer” kan ge en fin bild, men att installationen antagligen är en smula mer komplicerad än många kanske förväntar sig …

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  5 veckor 5 kr
  (Erbjudande, ingen bindingstid.)
  12 Månader 900 kr
  (du sparar 288 kr)
  12 Månader 1198 kr
  (med tidningen)

  Produkter i testet

  Samsung The Premiere LSP9T

  Fantastiska färger, men …

  Toppmodellen i The Premiere-serien målar upp en stor och ljusstark bild med spektakulära färger. Dessvärre har LSP9T även lite färgproblem som gör att den inte riktigt prickar helt rätt.

  LSP9T har betydligt bättre ljusstyrka och bredare färgspektrum än den mindre LSP7T-modellen.
  En del optiska utmaningar – bland annat färgförskjutning som kan vara distraherande för somliga.

  Samsung The Premiere LSP7T

  Stor bild på litet avstånd

  Samsung LSP7T är det bästa köpet i Premiere-serien, med lite jobb kan du få äkta bio hemma i vardagsrummet!

  LSP7T ger en stor och knivskarp bild, med tillräcklig ljusstyrka för att fungera i (mörklagda) vardagsrum.
  Lite krånglig att installera och ställa in – vi saknar motorstyrd optik.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
  Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
  Sonos Sub Mini: Mindre och billigare bashögtalare Väntan är (nästan) över. Här är Sonos Sub Mini.
  Billigare än så får du inte 150 tum Epsons laserprojektor kan stå i vardagsrummet.
  Stort ljud från liten soundbar? Yamaha lovar fullt ljud från en liten högtalare med SR-C30A
  Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
  Följ Ljud & Bild