Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 07Delta

TEST: Samsung The Premiere LSP9T

Fantastiska färger, men …

Toppmodellen i The Premiere-serien målar upp en stor och ljusstark bild med spektakulära färger. Dessvärre har LSP9T även lite färgproblem som gör att den inte riktigt prickar helt rätt.

Skrivet av / 2021-02-21 - 08:00
Samsung The Premiere LSP9T
Audun Hage

Samsung LSP9T är toppmodellen i Premiere-serien med UST-projektorer (Ultra Short-Throw). Den ser nästen precis ut som sin lillebror, men är ett par centimeter större och väger något kilo mer.

Även innanmätet är mer omfattande. LSP9T kan skryta med en mer avancerad trippel-RGB-laser som ger starkare ljusstyrka och ännu större färgspektrum. Det ger synliga skillnader i hur bilden uppfattas – men inte enbart till det bättre, visar det sig.

Samsung The Premiere LSP9T. (Foto: Samsung)

Användning och finesser

Precis som 7-serien är Samsung LSP9T laddad med smart-gränssnittet Tizen, så även här är vi på välkänd mark. Menysystemet är enkelt, snabbt och överskådligt. Dessutom finns det gott om appar: de flesta projektorer nöjer sig med att visa de videokällor som är anslutna men här får man alltså inbyggda appar och strömningstjänster direkt i projektorn.

Installation

Installationen av projektorn går till på samma sätt som med lillebror LSP7T. Först måste du välja avstånd till väggen eller filmduken, sedan gäller det att hitta rätt höjd och vinkel. Bruksanvisningen från Samsung är en utgångspunkt, men vi saknar mer exakta justeringsmöjligheter – i synnerhet på en toppmodell som denna.

Till exempel hade vi uppskattat en motorstyrd höjd-/sidjustering, så att man hade kunnat göra den sista finjusteringen från soffan. I stället måste man sitta på knä medan man stirrar upp på bilden, det är inte lika lätt.

Dessutom tycker vi att projektorn hade kunnat ha ett slags flytande upphängning, som garanterade att optiken var vågrät. Eller åtminstone ett inbyggt vattenpass?

Bildkvalitet

Så det krävdes alltså en del manuellt provande fram och tillbaka innan vi fick en bild som vi var nöjda med rent geometriskt. Men när den väl sitter som den ska så ger den här toppmodellen en bild med en stor wow-faktor.

För det första har Samsung LSP9T betydligt starkare ljusstyrka än sin lillebror. Här är det inte nödvändigt att ”täcka för allt” för att få en bra bild. Men om du ändå mörklägger helt så får du en bild som är bländande ljusstark!

 

<
>
LSP9T har imponerande kontrast och glödande stark färgåtergivning. (Foto: Audun Hage)

Vi var redan tämligen imponerade av den mindre modellens skärpa, men med LSP9T kommer 4K-upplösningen verkligen till sin rätt. Vi har knappt sett någon skarpare bild från en projektor, bortsett från svindyra Sony- och JVC-mastodonter. Men även här, som med 7-serien, märker vi tendenser till att bilden är skarpare i mitten än ända ute i kanterna.

När det gäller kontrast och svärta är 9-serien ett par snäpp häftigare än 7-serien, men den saknar en del för att kunna mäta sig med de bästa projektorerna från Sony och JVC. LSP9T är inte nödvändigtvis rätt projektor för ultimata filmupplevelser i beckmörker, utan snarare en bra lösning för ett vardagsrum med dämpad belysning.

Starka rödfärger

På sätt och vis har LSP9T en spektakulär färgåtergivning som överträffar det mesta vi har sett i projektorsammanhang. Här får vi se en del färgnyanser (särskilt röda) som har varit svåra att återge tidigare.

På samma gång känns färgåtergivningen – även i det mest neutrala filmläget – ganska så överdriven. De älskogslystna friarna i Bridgerton har en tendens att rodna en smula, men här får de ibland tomatröda ansikten! Gröna växter ser lite plastliknande ut. Och det som egentligen borde vara höstbrun vegetation får en mer somrig känsla.

Samsung har helt enkelt löpt lite amok med färgkontrollerna. Och trots upprepade försök med justering och färgkalibrering lyckades vi inte helt bli kvitt den smått överdrivna rödfärgen. Vi hade gärna sett att Film-läget – och framför allt Filmmaker Mode – varit ännu mer neutralt.

P2041696-scaled
<
>
LSP9T har en aningen ojämn färgbalans med lite extra rött. (Foto: Audun Hage)

Kromatisk aberration

Att projicera en stor bild på upp till 130 tum från bara några centimeters avstånd ställer naturligtvis extrema krav på den interna optiken – i synnerhet när man vill ha en någorlunda kompakt form på projektorn.

Den branta projektionsvinkeln gör det svårt att behålla fokus över hela bildytan. Inte nog med det: linsen måste fördela färgerna från de tre lasrarna helt perfekt! Om inte kan det uppstå en optisk förvrängning som kallas kromatisk aberration – ett slags ”färgglidning” som gör att vissa färger sticker ut i bilden.

När det gäller Samsung LSP9T märkte vi en del tendenser till detta genom att sekundärfärgerna cyan och magenta stack ut lite tydligare än andra. Detta var särskilt tydligt i vit text, där till exempel undertexterna i filmer och serier fick en turkos och rödaktig nyans precis vid kanterna. Det är tydligast på nära håll och inte särskilt framträdande på ett normalt tittavstånd på 3 meter – men när man väl har lagt märke till det så kan vissa uppfatta det som distraherande.

Vi ska också påpeka att vi dubbelkollade detta med två olika exemplar av LSP9T, båda hade inslag av den här optiska förvrängningen på nära håll. Lillebror LSP7T tycks däremot inte vara drabbad av detta, vi antar därför att färgförskjutningen har något med den tredubbla RGB-lasern i LSP9T att göra.

<
>
På nära håll ser man att Samsung LSP9T förskjuter sekundärfärgerna cyan och magenta en aning – så kallad kromatisk aberration. Vit text och andra ljusa föremål får en röd och turkos nyans i kanterna. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

LSP9T har lite kraftigare högtalare än LSP7T och det hörs på ljudet. Det fyller rummet bättre och röster verkar ännu starkare och tydligare. Här finns också betydligt mer tryck i ljudeffekterna. Vi tror att ljudet passar utmärkt för sportevenemang och liknande. Men till film föredrar vi fortfarande ett mer omslutande surroundljud. En soundbar med Atmos 3D-ljud passar helt klart bättre till den stora bilden.

Slutsats

Med ett pris på 65 000 kronor är det tillåtet att ha höga förväntningar på Samsung LSP9T.

Storebror i Premiere-serien är på många sätt en imponerande syn: Denna short-throw-projektor målar upp en enorm, knivskarp och färgstark bild som det är lätt att bli fascinerad av. En bildkvalitet som denna har vi knappt sett maken till förut från projektorer med kort kastavstånd.

Sett med våra kräsna ögon finns det dock ett par punkter som kan förbättras. För det första är färgåtergivningen i saftigaste laget, särskilt de röda färgerna är extra framträdande. Vi hade gärna sett att Film-läget – och framför allt Filmmaker Mode – var ännu mer neutralt.

Dessutom har Samsung-projektorn lite svårt att åstadkomma perfekt färgfördelning och fokus på det korta projiceringsavståndet. Detta tycks vara en kompromiss som man kanske får leva med i short-throw-klassen, det är värt att notera att stor bild på korta avstånd ställer ytterst höga krav på optiken.

På grund av allt det här tycker vi faktiskt att lillebror LSP7T för 35 000 kronor verkar vara ett bättre köp. Den har inte lika kanonstark ljusstyrka eller lika spektakulära färger som LSP9T, och den har inte heller lika livlig kontrast. Å andra sidan har den en något mer sansad, korrekt färgåtergivning och är rent allmänt lite lättare att leva med.

Karakter
Samsung The Premiere LSP9T
High End

Ljud & Bild tycker

LSP9T har betydligt bättre ljusstyrka och bredare färgspektrum än den mindre LSP7T-modellen. En del optiska utmaningar – bland annat färgförskjutning som kan vara distraherande för somliga.

Också i detta test:

Samsung The Premiere short-throw-projektorer

Samsung The Premiere LSP7T

Stor bild på litet avstånd

Samsung LSP7T är det bästa köpet i Premiere-serien, med lite jobb kan du få äkta bio hemma i vardagsrummet!

LSP7T ger en stor och knivskarp bild, med tillräcklig ljusstyrka för att fungera i (mörklagda) vardagsrum.
Lite krånglig att installera och ställa in – vi saknar motorstyrd optik.
Läs hela testet

1 reaktion på ”Samsung The Premiere LSP9T”

  1. Philip Lundkvist

    LSP9T Ligger nu på 34 000 kr och LSP7T 24 000 kr. Ska ha den som ”TV” i vardagsrummet. går att mörklägga men jobbigt att göra det varje gång man ska titta. vilken borde jag köpa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Hur bra är Sonys bästa soundbar?

Ny Blu-ray-spelare för kräsna

Ljud & Bild
Rulla till toppen