TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

test Fyra soundbar-högtalare med trådlösa bakhögtalare

Sladdlöst i TV-rummet

Hemmabio är fortfarande bäst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt också. Som med en soundbar och trådlösa bakhögtalare.

forfatter
Publicerad 2017-12-15 - 15:50
L&B tyckerblank
blank
blank
Specifikationerblank
 • Sony HT-MT500 + 2 st SRS-ZR5 9 800 kr
 • Samsung HW-MS760 + SWA9000S + SWA-W700 13 800 kr
 • Sonos PlayBar + SUB + 2 st Play:1 19 800 kr
 • HEOS Bar + HEOS Sub + 2 st HEOS 1 HS2 21 000 kr
Produktsida
Produkter i testet
 • Samsung HW-MS760 + SWA-9000S + SWA-W700
 • Heos Bar + Sub + 2 st Heos 1 HS2
 • Sonos Playbar + Sub + 2 st Play:1
 • Sony HT-MT500 + 2 st SRS-ZR5
 • Hemmabioanläggningarna brukade man hitta hemma hos vem som helst, men har numera blivit en smal nisch. Det har soundbar-högtalarna sett till, de har ockuperat nästan varenda TV-hörna. En soundbar är en avlång högtalare som nästan inte syns när den ligger eller hänger nedanför TV:n. En enda högtalare ersätter hela den gamla surroundanläggningen. Fast inte riktigt. För även om de bästa av dem har ett helt okej ljud, och till och med går att använda för att lyssna på musik i stereo, så lyckas de aldrig riktigt simulera äkta surroundljud. Speciellt inte för de som sitter någon annanstans än mitt framför TV-skärmen. Och oavsett om det är ljudet av bilar som kommer bakifrån, en fiende som hoppar fram eller helt enkelt löv som prasslar på träden i skogen, så går man miste om värdefull information om surroundljudet inte finns på plats.

  Lösningen

  Till en del soundbar-högtalare finns det en enkel lösning: lägg till trådlösa bakhögtalare! Flera modeller kan grupperas trådlöst med ett par multiroom-högtalare som fungerar som bakhögtalare – och ger på så sätt äkta surroundljud i vardagsrummet. Och eftersom de är trådlösa så är de mycket mer lättplacerade än sina kablade släktingar. Förutsättningen är att alla högtalare stöder samma multiroom-system, vilket som regel innebär att de måste komma från samma märke.

  Subwoofer

  Inte alla soundbar-högtalare har subwoofer. Vi anser dock att det är nödvändigt att lägga till trovärdig bas till hemmabioupplevelsen. Gudskelov finns det en trådlös subwoofer som passar de flesta multirooms-ljudlimpor, och till en del så ingår det en subwoofer från början. I det här testet har vi kompletterat med en subwoofer i alla system som inte har någon från början.

  Fyra kandidater

  Hur bra blir det? Det var med blandade känslor vi testade sådana här system i oktobernumret 2016. Själva surroundfunktionen fungerade i stort sett bra hos alla, men en del hade ett ljud som var en besvikelse. Anläggningen som utmärkte sig kom från Sonos, och det var dessutom den som kostade mest. Vi tar med samma system från Sonos en gång till för att se om det fortfarande är bäst.

  Den uppenbara Sonos-utmanaren den här gången kommer från Denons dotterbolag Heos. Deras nya soundbar Bar stöder högupplöst ljud och har dessutom fyra HDMI-ingångar, och HDMI-utgången stöder ljudretur tillbaka från TV:n (ARC). Sonos PlayBar har inte en endaste HDMI-kontakt och stöder max CD-kvalitet. Den stöder inte heller DTS-ljud.

  Vi måste ha med ett par billigare alternativ också. Samsung har övertygat stort med sina senaste soundbar-modeller och vi är nyfikna på att se vad de har fått till med MS760. Allra billigast är Sony MT500, som kostar mindre än hälften av den dyraste – och som dessutom bara är hälften så bred, för att det ska vara enkelt att flytta runt den och använda den som trådlös högtalare på andra ställen.

  Hur är det med Bluesound?

  Som utmanare till både Sonos och Heos hade vi beställt in Bluesounds Pulse Soundbar med trådlös subwoofer och ett par Flex som bakhögtalare. Uppdateringen som skulle göra det möjligt att använda bakhögtalarna kom strax innan vi var tvungna att slutföra detta test, men vi fick det inte att fungera. Vi väntar därför med att testa Bluesound-systemet tills nästa uppdatering kommer.

  Så testade vi

  När man ska installera en sådan här multiroom-anläggning i surround så måste man alltid läsa bruksanvisningen eftersom det finns olika sätt att koppla på. Kandidaterna testades i vårt testrum, med var och en av ljudlimporna liggande på en bänk framför TV:n och med de trådlösa satellithögtalarna symmetriskt placerade på var sin sida strax bakom lyssningsplatsen. Subwoofern stod på golvet till vänster om TV:n. Sonys platta subwoofer provade vi även att lägga under soffan.

  Till film använde vi Mad Max: Fury Road på Ultra-HD Blu-ray och musik i surround var den klassiska utgåvan Northern Timbre med Ragnhild Hemsing och Tor Espen Aspaas. Till musik i stereo använde vi Björks elektroniska ballad Blissing Me, Martha Wainwrights folkballad Proserpina samt – för att rocka till det lite – A Perfect Circles Counting Bodies Like Sheep to the Rhythm of the War Drums. Samtliga i CD-kvalitet från Tidal om högtalarna klarade det, annars från Spotify Connect.

  Produkter i testet

  Samsung HW-MS760 + SWA-9000S + SWA-W700

  Gör det mesta rätt

  Samsungs anläggning gör det mesta väldigt bra. Det finns egentligen bara ett problem.

  Ljudet är klart och öppet, och speciellt filmer tjänar på den stora ljudbilden. Kan ingå i Samsungs multiroom-system.
  Man behöver en nyare Samsung-TV för att strömma musik via wifi. Subwoofern har en liten tidsfördröjning och integreras inte sömlöst.

  Heos Bar + Sub + 2 st Heos 1 HS2

  Klassledaren

  Ändligen en soundbar från Heos som är så komplett att den överträffar allt annat i klassen.

  Mycket bra ljud kombinerat med bra användarvänlighet och utmärkt formatstöd. Hela fyra HDMI-ingångar och stöd för högupplöst ljud.
  Subwoofern kunde haft ännu mer tryck och man får fortfarande fylligare ljud med större högtalare och en separat förstärkare.

  Sonos Playbar + Sub + 2 st Play:1

  Fortfarande bland de bästa

  Även om Sonos-anläggningen börjar bli lite till åren så är den fortfarande ett väldigt säkert köp.

  Superenkel installation och ljudet ligger fortfarande i toppklassen. Ett mycket bra system som inte blir omodernt i första taget.
  HDMI-ingångar saknas, detsamma gäller stöd för DTS-ljud.

  Sony HT-MT500 + 2 st SRS-ZR5

  Överraskande bra mini

  När vi såg Sonys lilla soundbar för första gången skrev vi nästan av den med en gång. Men den levererar varorna bättre än vi trodde.

  Den lilla ljudlimpan låter större än den ser ut och ljudet är välbalanserat och fint. En mycket praktisk anläggning, till ett väldigt bra pris.
  Stereoljudet har sina begränsningar och vi saknar HDMI-ingångar.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
  blank
  Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
  Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
  Sonos Sub Mini: Mindre och billigare bashögtalare Väntan är (nästan) över. Här är Sonos Sub Mini.
  Billigare än så får du inte 150 tum Epsons laserprojektor kan stå i vardagsrummet.
  Stort ljud från liten soundbar? Yamaha lovar fullt ljud från en liten högtalare med SR-C30A
  blank
  Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
  Följ Ljud & Bild