Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Steelseries Arctis Nova Pro Wireless

Teknologiskt ymnighetshorn

Steelseries toppmodell har faktiskt alla funktioner man kan tänka sig att vilja ha.

Av / 2022-10-31 - 08:00
Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
John Hvidlykke

Danska Steelseries har gång på gång visat oss att gaming-utrustning inte behöver se ut som leksaker. Märket har gjort massor av headsets med ”vuxen” design – och i en kvalitet som har påmint om hifi-hörlurar. När jag testade toppmodellen Arctis Pro Wireless för tre år sedan gick jag till och med så långt som att säga att det var svårt att komma på något som kunde göras bättre. Men det kunde minsann Steelseries ingenjörer …

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless är toppmodellen i den nya Arctis Nova-serien som ersätter Arctis-serien. I egenskap av ”Pro”-modell har detaljerna visats extra hänsyn. Huvudbygeln är gjord av metall i stället för plast och öronkuddarna är stora och mjuka och täckta med konstläder. Liksom tidigare Steelseries-headset är designen diskret och elegant. Vilket är samma sak som ”svart-på-svart”. Om man vill ha ett mer personligt uttryck kan de runda magnetiska skydden på öronkåporna och bandet under huvudbygeln bytas ut mot varianter i starka färger.

Designen är inte särskilt prålig. Vilket tilltalar den här recensenten starkt. (Foto: Steelseries)

Om du vill ha blinkande RGB-ljus som följer takten i spelets ljudspår så ska du inte välja Arctis Nova Pro Wiress, eftersom den inte har några ljuseffekter alls. Det hittar du å andra sidan hos flera andra medlemmar av Arctis Nova-familjen.

Mångsidig kontrollbox

Headsetet är trådlöst, men det ingår en liten kontrollbox som man har på skrivbordet och där man kan styra de upp till fyra ljudkällorna som kan anslutas. Boxen har två USB-C-ingångar för ljud från dator eller konsol samt två analoga minijack-ingångar som kan användas med äldre konsoler utan USB-anslutning. En enda vridknapp och en OLED-display hanterar alla inställningar, val av ljudkällor och volymkontroll. Det är förhållandevis överskådligt, men kontrollboxen är nästan för liten och för platt för att den ska vara bekväm att använda.

Kontrollboxen är den geniala delen av paketet. Den kan hantera upp till fyra trådbundna ljudkällor, samt Bluetooth. (Foto: Steelseries)

Ljudet överförs trådlöst mellan headsetet och kontrollboxen. Detta sker med Steelseries egen trådlösa 2,4 GHz-standard. Anslutningen sker praktiskt taget utan fördröjning. Och den är i 24 bit/48 kHz-upplösning.

Boxen har även en inbyggd laddare för headsetets batteri. Man får med två batterier, det ena kan laddas när det andra sitter i headsetet. På så sätt får man aldrig slut på ström. Åtminstone bara de få sekunder det tar att byta batteri. Ett batteri räcker i ungefär 20 timmar, beroende på om man använder brusreducering eller inte.

När du behöver frisk luft kan Arctis Nova Pro Wireless användas som trådlösa hörlurar. (Foto: Steelseries)

Kan användas som hörlurar

Förutom trådbundna anslutningar kan man parkoppla Bluetooth-ljudkällor som mobiltelefoner till kontrollboxen. Och slutligen kan man para ihop själva headsetet med mobiltelefonen, så att man kan använda det som trådlösa hörlurar på språng.

Mikrofonen sitter på en – väldigt – mjuk och smidig svanhals som kan skjutas in helt och hållet i den vänstra öronkåpan.

Läs också Spelljud i lyxklassen Vad får man om man lägger en tusenlapp extra eller två på ett par gaming-hörlurar? Först och främst bättre ljud.

Inbyggd brusreducering

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless har inbyggd elektronisk brusreducering (ANC), så att man slipper bli distraherad av andra spelare runt omkring sig. Skulle man ändå vilja hänga med i vad som sägs i teamet finns ett transparancy mode, där ljudet från omgivningen skickas in i öronkåporna med hjälp av mikrofonerna.

Pro-versionen av Arctis Nova-serien är full av lyxiga detaljer. (Foto: Steelseries)

Steelseries är inte det första märket som har automatisk brusreducering (ANC) för gaming, men systemet fungerar felfritt och i kombination med de andra funktionerna, inklusive 360-graders surroundljud och steglös mixning av chattljud, är Steelseries Arctis Nova Pro Wireless ett av de mest avancerade spelheadseten hittills.

Styrprogramvaran i Arctis Nova-serien heter GG och ljuddelen heter Sonar. Det senare ger möjlighet att anpassa ljudet, både till varje enskilt spel och en generell anpassning till headset och personlig smak. En 10-bands parametrisk equalizer finns tillgänglig för varje inställning! Alltså en EQ-funktion där man kan välja arbetsfrekvens, bandbredd och nivå för var och en av de 10 områdena. Det är en extremt flexibel inställning! Utöver detta kan mikrofonens frekvensgång justeras med en 10-bands grafisk equalizer. Sonar stöder naturligtvis virtuellt surroundljud i 7.1-kanaler.

Upplöst och rent ljud

Alla de många finesserna och funktionerna skulle inte vara till stor nytta om ljudkvaliteten inte matchade ambitionsnivån. Men det gör den. Ljudet är upplöst och klart, och basen är djup och kraftfull men ändå torr. Mellanregistret är mer betonat än i hifi-hörlurar, men ljudet är rent vilket gör det lättare att höra små rörelser omkring dig. Om du föredrar ett mindre markant tydligt mellanregister kan det justeras med ovan nämnda parametriska EQ.

Få andra spelheadsets kostar lika mycket. Men inget av dem är lika mångsidigt. (Foto: Steelseries)

Konkurrenter

Få andra headset är så dyra som Arctis Nova Pro Wireless, så antalet likvärdiga konkurrenter är likaså begränsat. Audeze Mobius har ännu bättre ljud och dessutom det unika virtuella högtalarljudet. Men det är trådbundet och inte alls lika flexibelt. Bang & Olufsen Portal PC är lika lyxigt men har mycket färre funktioner – och kostar ännu mer.

Läs också Läckraste gaming-headsetet Nu finns Bang & Olufsens lyxiga headset/hörlurar i en version till PC och PlayStation.

Slutsats

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless tänjer på gränserna för spelheadset. Inte bara när det gäller kvaliteten utan även priset. Antalet ännu dyrare spelheadset vi har stött på kan räknas på ena handens fingrar. Lyckligtvis har pengarna inte lagts på guldpläterade kablar med isolering av änglahår, utan på den mest omfattande uppsättningen funktioner jag har sett hittills på ett spelheadset. Sist men inte minst är själva headsetet så läckert byggt att bara Bang & Olufsen kan göra det bättre.

Sammantaget gör detta Steelseries Arctis Nova Pro Wireless till ett självklart val om du letar efter det bästa och mest mångsidiga spelheadsetet, utan att snegla snålt på sådana petitesser som priset.

Karakter
Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
High End

Home tycker

Helt strålande ljud. Kontrollboxen samlar upp till fyra ljudkällor. Byggkvaliteten matchar priset. Dyrare än de flesta gaming-headsets. Om du vill ha RGB-belysning får du välja någon av icke-pro-modellerna.

3 reaktioner på ”Steelseries Arctis Nova Pro Wireless”

 1. Hej!
  Ser att det finns en version för PC/PS5 och en för PC/XBOX.
  Vad är det som gör att man måste välja från en av konsolerna?
  Mvh

  1. John Hvidlykke

   Hej Robin
   Det er et spørgsmål om komptabilitet i USB-forbindelsen. Og sandsynligvis også i surround-lydsystemet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Rulla till toppen