TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS

Läckert ljud till PC och PlayStation

Nu finns Bang & Olufsens lyxiga headset/hörlurar i en version till PC och PlayStation.

forfatter
Publicerad 2022-02-17 - 09:00
Karakter
Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS
L&B tycker
Gaming-headsetet med klart läckrast design på hela marknaden. Nu med trådlös adapter och längre batteritid. Komfort i topp. Förbättrad ANC.
Kostar alldeles, alldeles för mycket. Touch-styrningen är elegant men gör styrningen svårare.
Specifikationer
 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös med ANC
 • Element: 40 mm med neodym-magneter
 • Frekvensomfång: 20–22 000 Hz
 • Surroundljud: Dolby Atmos
 • Aktiv brudreducering: Ja, adaptiv
 • Antal mikrofoner: 6 (2 delade, 2 till tal, 2 till brusreducering)
 • Batteritid: 19 timmar med ANC, Bluetooth och trådlöst, 42 timmar med enbart ANC och BT
 • Röststyrning: Google Assistant, Alexa
 • App: Bang & Olufsen
 • Anslutning: Trådlös 2,4 GHz USB-adapter (USB-C/USB-A), 3,5 mm minijack, Bluetooth 5.1 (AptX Adaptive, AAC, SBC), multipoint med två enheter
 • Vikt: 279 gram
 • Kablar: USB-A till USB-C (1,8 m), 3,5 mm minijack (1,25 m)
 • Färg: Black Antracite (gråsvart), Grey Mist (gråvit), Navy (blågrå)
 • Webb: bang-olufsen.com
Riktpris: 5 200Pr. 2022-02-17 Produktsida

Spel har blivit mainstream i så stor omfattning att även traditionella hifi-tillverkare måste ha gaming-headsets i sortimentet. Det har vi sett hos bland annat JBL och Audeze.

För knappt ett år sedan lanserade Bang & Olufsen sitt första spelheadset, Beoplay Portal. Då överraskade de genom att enbart fokusera på Xbox – på bekostnad av majoriteten som spelade på PC och PlayStation.

2021 12 22 BANGOLUFSEN 02 PORTAL GREY 025
Beoplay Portal finns nu i en version anpassad för trådlös användning med PC och PlayStation. Alltså majoriteten av spelarna. (Foto: Bang & Olufsen)

Nu har det kommit en ny version av Beoplay Portal, som riktar sig till PC- och PlayStation-användare. Vi har fått chansen att prova det innan den officiella lanseringen.

Det finns inga yttre skillnader mellan nya Beoplay Portal och förra årets version. Den enda synliga skillnaden är att det ingår en stramt designad USB-C-adapter för trådlös anslutning och en lika stramt designad USB-A-till-USB-C-adapter.

Som en tvättäkta B&O-produkt – med en tvättäkta B&O-prislapp – är designen oklanderlig: lammskinnsöverdragna öronkuddar, huvudbygel av aluminium och andande textil i bambufibrer är inte vardagsmat inom gaming. På ljudsidan får man det hifi-vänliga ljudprotokollet aptX och 3D-ljud med Dolby Atmos for Headphones.

På insidan har det skett förbättringar. Batteritiden har nästan fördubblats, så att man numera får 19 timmars trådlöst spelande via 2,4 GHz-adaptern – eller 42 timmars musik eller mobilspel via Bluetooth. I båda fallen med aktiv brusreducering (ANC). Faktiskt kan ANC inte stängas av alls, bara justeras glidande. Justeringen går från full brusreducering via en nollpunkt och sedan vidare till att släppa in ljudet från omgivningen genom mikrofonerna (Transparency Mode).

BeoplayPortal0007
Beoplay Portal ser ut som en lyxhörlur, vilket den är också. Den har bara inbyggda gaming-funktioner. (Foto: Bang & Olufsen)

Beoplay Portal är inte ett renodlat gaming-headset, utan en hybrid mellan headset och hörlur. Eller som Bang & Olufsen kallar det: en trådlös gaming-hörlur. Man får samma komfort som med ”riktiga” hörlurar och när spelet är över kan man använda Portal som trådlösa, brusreducerande hörlurar. Och i den nya upplagan fungerar tekniken bättre.

Förbättrad brusreducering

I den första versionen av Beoplay Portal var mikrofonerna till brusreduceringen ganska vindkänsliga, som gjorde att det var svårt att använda dem utomhus på blåsiga dagar – vilket i Sverige betyder de flesta av årets dagar. Detta har B&O nu löst och Portal gick utan problem att använda som trådlösa hörlurar under pendling och på promenader. Brusreduceringen har också uppdaterats och både trafikbuller och oväsen på tåg och spårvagnar dämpades på ett tillfredsställande sätt.

Som tidigare sker styrningen med touch, dels på öronkåpornas metallsida och dels längs två band på baksidan av öronkåporna, där volym respektive grad av elektronisk brusreducering justeras med en glidande fingerrörelse. Och som tidigare är det en finmotorisk utmaning som är mycket större än om ingenjörerna på Bang & Olufsen hade valt fysiska tryckknappar för inställningarna.

Beoplay Portal 0057
Det finns ingen mikrofonarm på Beoplay Portal, ändå är talförståelsen utmärkt. (Foto: Bang & Olufsen)

Beoplay Portal har ingen fysisk mikrofonarm utan får nöja sig med en så kallad virtual boom arm, där rösten plockas upp av riktningsbestämda mikrofoner.

Ljudkvalitet

Beoplay Portal är minst lika mycket lyxhörlur som gaming-headset. Och det gäller även ljudet, som är varmt och snyggt. Basen är markerad och rund, men inte dominerande. Röster framträder rent och de krispiga övertonerna finns på plats. Även om ljudet i Portal handlar mer om att skapa en mysig atmosfär än om att avslöja detaljer i musikproduktionen.

Slutsats

Avsaknaden av en trådlös adapter var ett krux när vi testade den första versionen av Beoplay Portal. Det var helt inte bra. I den nya versionen för PC och PlayStation har den bristen åtgärdats. Det verkar också som om vindkänsligheten som plågade den första upplagan har förbättrats. På det stora hela har Beoplay Portal blivit en mer helgjuten produkt. Detta hindrar dock inte att förhållandet mellan pris och prestanda är en smula ansträngt. Du kan enkelt köpa ett dyrt headset OCH en dyr hörlur för lika mycket som Portal kostar.

BeoplayPortal0004
Beoplay Portal kostar lika mycket som en bra ANC-hörlur och ett gaming-headset tillsammans. Och det är ofta en fördel att hålla isär de två funktionerna. (Foto: Bang & Olufsen)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

1 svar på ”Bang & Olufsen Beoplay Portal PC PS”

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Office-headset från B&O Med Beocom Portal har Bang & Olufsen skapat ett headset för hemmakontoret och arbetsplatsen.
I vardagens buller behöver du de här! I vardagens trafik och oväsen är det på tiden att göra hörseln en tjänst. Här är vår Topp 10-lista över rekommenderade hörlurar och proppar med brusreducering.
Px8 är nytt flaggskepp från Bowers & Wilkins B&W lovar ännu bättre hörlursljud tack vare nya element med carbonmembran.
Självformande proppar från Logitech Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Är detta världens bästa hörlurar? När vi först hörde flaggskepps-hörlurarna Focal Utopia för några år sedan blev vi stumma. Över detaljerna. Över närvaron. Nu blir de förnyade. Och ännu bättre?
Följ Ljud & Bild