Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony ZV-1F

Prickar inte rätt

Sony ZV-1F är en god idé men håller inte i praktiken.

Av / 2022-12-17 - 09:00
Sony ZV-1F
Lasse Svendsen

Sonys lilla ZV-1F ser precis ut som den framgångsrika RX100-serien, som länge haft några av de bästa kompaktkamerorna. Men den här versionen bygger på den mer filminriktade ZV-1, en kamera som främst är gjord för video.

Stillbilder går också att ta, men bara i JPEG-kvalitet och inte i RAW som med ZV-1.

ZV-1F är precis som den mer avancerade ZV-1 riktad till videobloggare och kan spela in i riktigt fin 4K-kvalitet från den 1 tum stora CMOS-bildsensorn som sitter i det pyttelilla kamerahuset. Som till skillnad från den ljusstarka 24–70 mm-zoomen vi minns från ZV-1 har en fast 20 mm/f2-vidvinkelbrännvidd. Zoomningen är bara digital här, detsamma gäller bildstabiliseringen.

Sony har uppenbarligen försökt göra kameran så enkel att använda som möjligt och har lyckats med det. Knapparna är väldigt små men man räddas av en fin vridbar pekskärm som faktiskt gör kameran användarvänlig.

Liksom ZV-1 har kameran en trehuvuds mikrofon på toppen och bredvid den sitter en multikontakt som kan användas för blixt, videoljus eller en extern mikrofon. Det finns en mikrofoningång på sidan, men ingen anslutning för hörlurar.

På en RX100VII finns en programmerbar funktionsring runt objektivet. Den saknas här, och ZV-1F har inte heller någon sökare. Så den är inte bara en enklare version av RX100-serien, den är också en enklare version av ZV-1. Bland annat saknas ND-filtret som är fint att ha när man till exempel behöver längre slutartider.

Foto: Lasse Svendsen

Förenklad funktionsnivå

Bildhastigheten har sänkts från 24 till 16 bilder/s och den blixtsnabba 315-punkts autofokusen som imponerade på oss i ZV-1 har ersatts av en konventionell kontrastbaserad autofokus som inte är i närheten av lika snabb eller exakt. Den kämpar för att följa ansikten när personerna rör sig snabbt eller vänder sig bort från kameran en kort sekund.

Men ZV-1F har Sonys sminkfunktion i tre steg, där man kan välja hur digitalt uppiffad man vill bli. Den fungerar som det är tänkt, tar bort rynkor och jämnar ut huden, utan att ögonen blir suddiga – och funktionen går att stänga av när man inte behöver den. En annan funktion, som är betydligt mer användbar för många fotografer, är den digitala bokeh-effekten som ger mjukare bakgrunder och som aktiveras med en knapp på ovansidan.

Bokeh-knappen sitter längst upp till höger. Foto: Lasse Svendsen

Kameran har även objektfokusering som aktiveras med Fn-knappen. Den växlar fokus mellan influencerns ansikte och föremålet som han eller hon visar upp, med störst fokus på föremålet.

Sony har ett kamerastativ, GP-VPT2BT, som även fungerar som en Bluetooth-fjärrkontroll vilket gör kameran betydligt mer lättanvänd som videokamera.

Videofunktioner

Som på de flesta kameror med pekskärm manövrerar man även autofokusen med lätta beröringar på skärmen. I bra ljus fungerar det fint och autofokusen följer motivets rörelser, men spårningen av ansikten och ögon är som sagt inte alltid lika exakt.

Kamerans digitala bildstabilisering beskär bildytan med en faktor som ger en något smalare brännvidd på ungefär 25 mm. Den digitala stabilisatorn har svårt att dämpa rörelser och om man är van vid videostabiliseringen i en iPhone 13 Pro eller 14 Pro så är stabiliseringen i ZV-1F rent ut sagt bedrövlig.

Den snygga pekskärmen gör kameran enkel att använda. Foto: Lasse Svendsen

Videokvalitet

Lyckligtvis är bild- och videokvaliteten mycket hög. Även om man inte får råfiler av stillbilderna är bilderna skarpa, fria från brus och har mycket bra bilddynamik. Åtminstone för att komma från en kompaktkamera.

Men det är som videokamera ZV-1F är som bäst. Den levererar mycket hög 4K-kvalitet vid 30 fps och stöder S-Log2, S-Log3-gradering av inspelningar under efterbehandlingen, och hybrid log gamma som ger bättre dynamiskt omfång (HLG 1, 2 och HLG 3). Den lagrar bara video i 8-bitars 4:2:0 upp till 100 Mbps, men med samma XAVC S-profil som Sonys professionella videokameror.

Vloggare kommer utan tvekan att uppskatta möjligheten till vertikala videoinspelningar som kan överföras till mobilen och användas som Reels på sociala medier. Inspelningarna kan också redigeras i Sonys Imaging Edge- och Movie Edit-app.

Sony GP-VPT2BT. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Sony ZV-1F har för många begränsningar för att vi ska tycka att det är värt att rekommendera den. Det är inget fel på bild- eller videokvaliteten, även om vi inte förstår varför Sony tagit bort RAW-inspelning från kameran. Det finns flera argument goda för ZV-1F, till exempel att den är liten och lätt och att batteritiden är förbättrad jämfört med ZV-1. Men det går inte att komma ifrån att många mobiltelefoner gör ett bättre jobb med video än vad den här kameran klarar av, och när priset på en Sony ZV-1 har sjunkit till samma nivå som priset på en ZV-1F ser vi inte riktigt poängen med att köpa en Sony ZV-1F.

  1. Sony ZV-1

    Vloggarnas bästa vän

    Sony ZV-1 är mer videokamera än stillbildskamera. Inte så dumt.

    Blixtsnabb och exakt autofokus, hög bildhastighet, väldigt bra videokvalitet i 4K.
    Kort batteritid. Ingen sökare, väldigt små knappar.
    Läs hela testet
Karakter
Sony ZV-1F
Basic

Ljud & Bild tycker

Hög kvalitet på 4K-video. Kompakt och lätt. Bara JPEG-stillbilder, ingen sökare, mycket små knappar. 20 mm brännvidd begränsar användningsområdet. Tveksam autofokus. Kostar lika mycket som den mer avancerade ZV-1.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

Ljud & Bild
Rulla till toppen