TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Sony ZV-1

Vloggarnas bästa vän

Sony ZV-1 är mer videokamera än stillbildskamera. Inte så dumt.

forfatter
Publicerad 2020-05-27 - 08:00
Karakter
Sony ZV-1
L&B tycker
Blixtsnabb och exakt autofokus, hög bildhastighet, väldigt bra videokvalitet i 4K.
Kort batteritid. Ingen sökare, väldigt små knappar.
Specifikationer
 • Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1-tums sensor
 • Optik: 24–70 mm f1,8–2,8
 • Skärm: 7,6 cm LCD med 1,22 Mp
 • Sökare: Nej
 • Seriefoto: 24 bilder/s, 172 bilder
 • Video: 4K 30p/24p 100 Mbit/s, 8-bitars 4:2:2
 • Anslutningar: Blixt, USB, HDMI, mikrofon
 • Trådlöst: Bluetooth, wifi
 • Lagring: SD-kort med UHS-II
 • Batteritid: 260, 45 min
 • Mått/vikt: 105 x 60 x 44 mm/294 g
 • Funktioner: Hybrid-bildstabilisator, vridbar pekskärm, bokeh-funksjon, 315 fokuspunkter, vindskydd, 960/240/120 fps slow-motion.
 • Webb: sony.se
Riktpris: 9 000Pr. 2020-05-27 Produktsida

Att mixa en videokamera med en stillbildskamera har alltid varit riskabelt. Det kan sluta med en kamera som är medelmåttig med både stillbilder och video, åtminstone om utgångspunkten är en systemkamera som tar stillbilder.

Ändå insisterar de flesta kameratillverkarna med att klämma in avancerad videofunktionalitet i systemkameror. Canon var först med EOS 5D Mark II, Panasonic följde efter med Lumix GH1 och sedan var ett nytt användningsområde för systemkamerorna fött.

I dag finns det inga tillverkare med självkänsla som inte har åtminstone 4K-video i sina kameror, hur hjälplöst integrerat det än är i kameran.

För att över huvud taget kunna utnyttja videofunktionen till max i en systemkamera så behöver man en mängd tillbehör. Mikrofoner, eftermonterade handgrepp, en extra skärm, kablar och tillräckligt med ström. Helst i form av ett batterigrepp med extra batterier.

I andra änden av marknaden har vi hittills var förskonade från den värsta hybridiseringen av kompaktkameror. Där har i princip GoPro betraktats som standarden, trots att den också har stora begränsningar som videokamera.

Sony har försökt med RX0, ett slags ”GoPro-klon”, och naturligtvis har den och alla andra kompaktkameror i dag 4K-video. Även Sonys fenomenala RX100-serie, som fick 4K i RX100IV-modellen redan för fem år sedan.

Men att kalla RX100IV och senare generationer för videokameror är något vi aldrig skulle komma på tanken att göra. Den må vara marknadens kanske bästa fickkamera, men det gäller först och främst stillbilder.

Detta hindrar dock inte fotografer från att använda både RX100-varianterna och andra som videokameror. Det kryllar nämligen av videofilmer som är tagna med både system- och kompaktkameror på sociala medier. Det är lätt att förstå varför. Kvaliteten är mycket bättre än med de flesta mobiler, kamerorna passar bättre som videokameror eftersom de enkelt kan utrustas med mikrofoner, stativ och linser som passar för uppgiften. Men det finns ett litet aber …

De är inte först och främst videokameror.

Sony ZV-1 ser ut som RX100 V, men är nästan en renodlad videokamera.

Det här har Sony försökt göra någonting åt med ​​ZV-1, som är baserad på RX100V. Kameran har samma 1-tums bakgrundsbelysta CMOS-bildsensor, samma ljusstarka 24–70 mm-zoom, 24 bilder/s i hastighet samt filmar 4K-video. Sökaren är bortplockad på ZV-1, i stället har den en 3-huvuds mikrofon på toppen, plus en pekskärm som kan vridas 176 grader och snurras 270 grader.

Tekniska fakta

 • 20,1 Mp 1-tums Exmor RS CMOS-bildsensor
 • BIONZ X-bildprocessor
 • 24–70 mm f1,8–2,8 zoom
 • 315-punkts hybridfokussystem
 • Upp till 24 bilder/s
 • 4K, 30p/24p XAVC S, AVCHD-video
 • Ögon- och ansiktsbaserad fokus
 • Bokeh-knapp
 • Tre mikrofoner
 • Mikrofoningång
 • 294 gram

Unika funktioner

Sony-kamerans funktionalitet är uppenbarligen mer inriktad på video än stillbilder. Den har en vanlig utlösarknapp för stillbilder och en stor start/stopp-knapp för video. Bredvid mikrofonerna på toppen sitter en multikontakt. Som kan användas till en blixt, videolampa eller extern mikrofon.

Baksidan liknar senare generationer av RX100, med en inställningsratt, funktionsknapp och så vidare. Där sitter även den vridbara pekskärmen. På framsidan har kameran något vi saknade i RX100-serien: ett litet utstickande, gummerat grepp som ger ett säkrare tag.

Vridbar pekskärm, gummerat grepp, 4K-video och 24–70 mm zoom.

Det finns ingen programmerbar funktionsring runt objektivet. Den röda inspelningslampan har flyttats till framsidan, så att vloggarna ser att inspelningen pågår när de filmar sig själva.

ZV-1 har ett par funktioner som riktar sig specifikt till vloggare och influencers som filmar sig själva. Den ena är sminkfunktionen som kan ställas in på låg, medelhög och hög och som tar bort rynkor och slätar ut huden, utan att ögonen eller håret tappar skärpa. Den kan också stängas av helt. Den andra är en digital bokeh-effekt som aktiveras med en knapp ovanpå kameran. Det fungerar faktiskt riktigt bra när den gör bakgrunden suddig digitalt.

Mikrofonerna sitter på toppen av kameran, här med vindskyddet på.

Eftersom influencers ofta tar bilder av produkter har Sony tänkt att de behöver en speciell funktion för just detta. Den hittar man i menyn som aktiveras med Fn-knappen, som för övrigt även kan ha olika inställningar för stillbilder och video. Det enda funktionen gör är att hjälpa influencern att få kameran att fokusera tillräckligt snabbt mellan sig själv och närmaste föremål/produkt framför kameran.

Videofunktioner

Sonys kameror har länge haft en grym autofokus – real time tracking (RTT) – som både fokuserar snabbare och är bättre på att följa rörliga motiv än vi är vana vid i andra kameror.

Så är det här också. Man väljer RTT genom att trycka på personen eller föremålet som man vill fokusera på på skärmen. Kameran fokuserar på nolltid och fokusspårningen sitter som klistrad på motivet. Fotografen kan också välja fokushastighet i tre steg, plus extra snabb fokusspårning. Ansikts- och ögonfokus är extremt precis och fungerar även med video.

Bildstabilisatorn fungerar inte lika bra. När man går från panorering till långsam gång under inspelning så lyckas inte stabilisatorn dämpa skakningarna tillräckligt bra för att stabilisera videon.

Den inbyggda mikrofonen fungerar oerhört bra, men vindskyddet som ingår har bara begränsad effekt och fungerar bäst så länge det inte blåser mer än en svag bris.

Knapparna är små och pekskärmen har begränsad funktionalitet.

Videokvalitet

Sony hävdar att de har jobbat med att få ännu bättre återgivning av hudtoner, kameran har ansiktsprioriterad exponeringsautomatik som ska se till att ansikten alltid ser bra ut på foton och i video. Det är bara ett exponeringstrick, men fungerar faktiskt fint och jag tror nog att influencers uppskattar just det här.

ZV-1 har fått fler av egenskaperna som Sony har i sina dyrare systemkameror, bland annat Sony a9 II. Man kan filma i 4K med 50/25p och video översamplas med en faktor 1,7x, vilket ger 8 Mp-upplösning i 4K med 14 Mp-videoström. Den stöder också S-Gamut.Cine/S-Log3-profiler för gradering av inspelningar under efterbehandlingen, samt hybrid log gamma som ger bättre dynamikomfång.

En fiffig detalj är möjligheten att filma vertikalt, som sedan kan överföras direkt till mobilen via Bluetooth eller Wi-Fi och där redigeras i Sonys Imaging Edge- och Movie Edit-app.

Mer erfarna användare kan koppla in en extern inspelare via HDMI-utgången och fortfarande använda kamerans egen bildskärm under inspelningen. Man kan också plocka ut stillbilder ur 4K-feeden och kameran har både slow motion i upp till 40x och intervallinspelning för dig som vill göra time lapse-videor.

Sony-kameran använder välvbekant teknik, både bildsensor och processor kommer från RX100V och RX100VII. Detta innebär att kameran kan göra bildserier med en hastighet av 24 bilder/s, upp till 172 jpeg-bilder, med medium (fin) komprimering. Det är snabbare än många systemkameror.

Somliga kanske saknar 24–200 mm-zoomen som Sony har i RX1000VII, men den är inte lika skarp som 24–70 mm-zoomen Sony använder här. Stillbilderna är alltså knivskarpa, med bra kontrastomfång och måttligt bildbrus. Åtminstone upp till ISO 3200 och 6400.

Videokvaliteten tillhör inte oväntat toppklassen för kompaktkameror. Det finns lite, men inte irriterande mycket, rolling shutter-effekt och knappt synliga färgartefakter i inspelningarna.

Slutsats

Sony ZV-1 är inte kameran för dig som tänker bli en bättre porträtt-, landskaps- eller sportfotograf. Det är inte ens kameran för dig med reslust eller småbarn som ska förevigas i tid och otid. Kanske är det kameran för vloggare och influencers, som med ZV-1 får allt de behöver i en kamera som inte är mycket större än en ask halstabletter. Däri ligger också några av dess begränsningar. Knapparna är små, batteritiden är milt sagt dålig och bildstabilisering gör Olympus mycket bättre. För många fotografer är RX100V ett bättre val bland kompaktkameror. Men vi måste medge att Sony har lyckats utmärkt med att göra en videokamera av RX100-serien som inte är lika halvhjärtad som vi befarade.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Den råaste sportkameran Fujifilm X-H2S är kameran man ska ha när skarpa actionbilder krävs.
Oförskämt läcker kamerablixt Låt dig inte luras av 50-talsdesignen.
Sony lanserar mikrofon för vlogging Minimikrofon för Sony-kameror.
Kompakt och lätt 24 makro och 15–30 mm zoom från Canon Prisvärd optik för Canons spegellösa fullformatskameror.
Det lilla ögat i himlen DJI:s minsta kameradrönare är så liten att den kan flyga var som helst – och är ändå tillräckligt avancerad för att ge ett proffsigt resultat.
Capture One Mobile redo för iPad Nu kan du redigera foton som ett proffs på din iPad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend