: Sony RX100 IV

Den dyraste fickkameran

Den bästa fickkameran har blivit ännu bättre – och ännu dyrare.

September 2015Sony RX100 IV

Ljud & Bild tycker

Fantastisk bildkvalitet och tillräckligt liten för att få plats i fickan. Förbättrad sökare och äkta 4K-video med hög bildkvalitet. Ljusstark optik och hög bildhastighet.
Så liten att knapparna blir små. Måttlig batteritid och högt pris.
 • Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1-tums bildsensor
 • Optik: 24-7 0mm/f1,8-2,8
 • Skärm: 7,6 cm vridskärm med 1,28 Mp
 • Sökare: OLED med 2,36 Mp
 • Egenskaper: Wifi, 16 bilder/s, 1/32 000 s, vridbar pekskärm, 4K-video, 1000 fps slowmotion
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 11500 kr

Bra kompaktkameror växer inte på träd. De bästa kostar en hel del, men då är de ofta bra alternativ till en större kamera. Som en spegelreflex. Fast utan utbytbar optik och en klumpig design – men tillräckligt liten för att gå ner i jackfickan.
Sony RX100 var den första riktiga fickkameran med stor 1-tums bildsensor och ljusstark optik, och satte en ny standard för bildkvalitet i lättviktsklassen. Senare har det kommit fler modeller i serien – senast var det RX100 III – och nu har vi kommit till den fjärde i ordningen: RX100 IV, med samma 24–70 mm/f1,8–2,8-objektiv som ger mycket skarpa bilder.

Priset har varit vår största invändning när vi har testat Sonys finaste fickkompakter. Sedan dess har priserna sjunkit och den första versionen kostar nu 3 700 medan den förra RX100 III kostar 6 500 kr. Fast numera är RX100 IV dyrast med femsiffrig prislapp: 11 500 kronor!

Den är därmed också den dyraste digitala fickkameran på marknaden. Sony motiverar priset med att kameran har fått 4K-video (fast bara i fem minuter åt gången), en ny bildsensor, elektronisk slutare med 1/32 000 sekund samt en markant förbättrad elektronisk OLED-sökare.

Det finns flera nyheter jämfört med RX100 III, men dessa är de viktigaste.

Läs vårt test av RX100 III här.

Vi ägnar oss åt de mest betydelsefulla ändringarna i detta test, och vårt huvudfokus är den nya bildsensorn, sökaren och videofunktionerna.

För en översikt över de andra funktionerna kan du läsa RX100 III-testet.

De närmaste konkurrenterna är Canon PowerShot G7X, som kostar hälften så mycket, Panasonic Lumix LX100 (med 4K video) och Leica D-Lux som är mycket större. Men även Nikon 1 J5 som har utbytbar optik.

sony-rx100-iv
Sonys nya 20 Mp bildsensor.

 

Ny bildsensor

Sony har gjort en specialare med bildsensorn i kameran. Det är fortfarande en tum stor – alltså fyra gånger större än vad som är vanligt i kompaktkameror – och rymmer 20 megapixlar. Men den här gången har Sony satt ihop delarna i sensorn på ett udda sätt.

Databearbetningen från fotosensorerna i det översta skiktet är flyttad till baksidan av sensorerna för att snabba på dataöverföringen till Bionz X-processorn. Som har fått DRAM-minne vilket gör det möjligt för processorn att hantera den ökade informationsmängden som 4K-video och 16 bilder per sekunds hastighet innebär.

Därför kan den pyttelilla kameran den lilla kameran filma äkta 4K-video i upp till 100 Mbit per sekund!

Fast bara i max fem minuter, märk väl, och man behöver ett av de nya klass U3 SDXC-minneskorten med hastighetsklass UHS-I eller II för att utnyttja hastigheten 100 Mbit/s i 4K.

16 bilder/s i hastighet, ND-filter, 4K-video och stöd för filmformatet XAVC S och videoprofilen S-log 2 är alltså några av nyheterna i RX100 IV. Den har också en större OLED-sökare med 2,6 Mp – fortfarande av den typen som sprätter upp och måste dras ut en smula för att få en skarp bild – samt slowmotion med upp till 1000 bilder per sekund. Ny är också möjligheten att spela in video i full-HD-kvalitet och samtidigt ta stillbilder med 17 Mp- upplösning, i reducerad upplösning på 800 x 720 i fyra sekunder eller 1136 x 384 i två sekunder.

234552532alt5
Sökaren är större och har mycket högre upplösning än i föregångaren.

Det finns flera små andra förändringar också, bland annat i inställningsmenyn, programmerbara funktioner och inställningsalternativ för stillbilder, 4K- och HD-video, men det tar för lång tid att räkna upp allt här.

Användarvänligheten har inte genomgått några stora förändringar. Bortsett från en bättre sökare och nytt mönster på räfflorna på den programmerbara ringen runt linsen är kameran identisk med föregångaren RX100 III.

När man lyfter upp kameran märker man att flera saker har förbättrats. Bildkvaliteten vi ska återkomma till, men fokusspårning är bättre. Detsamma gäller bildstabiliseringen när man filmar video samt reaktionerna. Det är inte bara bildhastighet på 16 bps (5 bps med kontinuerlig autofokus) och 1000 fps slowmotion som går undan. Kameran lagrar bildfilerna snabbare också.

rx100-iv_1
Inte många förändringar här. En aning små knappar, tycker vi, och ett litet handgrepp hade suttit fint.

 

Bildkvalitet

Sony kamerans 24–70 mm-zoom är en av de skarpaste i någon kompaktkamera och tillsammans med Sonys 1-tums 20 Mp-sensor levererar kameran den högsta bildkvaliteten i klassen för små proffskompakter.

Men bildkvaliteten är inte mycket bättre än i RX100 III. Den är marginellt bättre när det gäller brus vid höga ISO, och har lite mindre kornbrus vid ISO 3200 och 6400 än RX100 III. That’s it.

Läs mer om bildkvaliteten i vårt test av RX100 III.

 

För kostsam

Det är bra att Sony fortfarande säljer RX100 III, för behöver man inte 4K-video, 16 bilder/s i hastighet eller slowmotion med 1000 fps så får man en lika bra kamera för mindre pengar. Sökaren i RX100 IV är visserligen större och skarpare, och videokvaliteten i 4K-upplösning överträffar allt vi har sett från någon kompaktkamera hittills. Men det kostar mer än det smakar, och trots att detta är det bästa fickkamera hittills så är den för dyr för att vi ska ge den maxbetyg.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Canon EOS R5

  Riktpris: 52200 kr Först med 8K-video

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.