TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

test Sony Cyber-shot RX10 IV

Kostsam superkamera

Sony har förbättrat sin bästa superzoomkamera ytterligare, men tar bra betalt för den.

forfatter
Publicerad 2017-12-09 - 16:25
L&B tycker
Skarpare bilder med blixtsnabb autofokus och extrem bildhastighet gör detta till en nästan helt komplett superzoomkamera.
Marknadens dyraste kamera i sin klass.
Specifikationer
  • Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1-tums sensor
  • Optik: 24–600 mm/f2,4–4,0
  • Skärm: 3-tums LCD med 1,23 Mp
  • Sökare: Elektronisk med 2,36 Mp
  • Egenskaper: 4K/30p-video, wifi, Bluetooth, 24 bilder/s, 315 fokuspunkter, vridbar pekskärm, 4,5-stegs bildstabilisator, väderskydd
  • Webb: sony.se
Riktpris: 20400Pr. 2017-12-09 Produktsida

I sin strävan att följa kritikernas dom över föregångaren har Sony gjort en ny utgåva av den bästa superzoomkameran vi har testat. RX10 III har blivit RX10 IV, utan att våldsamt mycket har förändrats.

Men en del har blivit bättre.

Missförstå mig rätt. Den förra versionen av kameran – som fortfarande säljs – är en ovanligt lyckad kombination av 25x zoom, hög bildkvalitet och bra användarvänlighet. Men den är inte perfekt.

Trots optiska prestanda av extraordinär klass för att vara en 25x zoom, har den helt klara brister. Det har Sony försökt rätta till i den här utgåvan, den fjärde i raden.

Detta är en kamera som inte bara konkurrerar internt med RX10 III, utan även med Canon PowerShot G3X och Panasonic Lumix FZ2000. Som har en väsentlig sak gemensamt: en stor 1-tums bildsensor (13,2 x 8,8 mm) och kraftfull zoom.

Pekskärmen går att vinkla ut och man kan fokusera med pekfingret.

 

Betydligt bättre autofokus

Den fjärde versionen har samma 24–600 mm-zoom med f2,4–4 i ljusstyrka och inbyggd optisk bildstabilisator. Den har en motsvarande 20-megapixels bildsensor, 4K-video, vädertätning och mycket annat som är identiskt med förra årets version. Till exempel en elektronisk sökare med 2,36 Mp-upplösning.

Men hastigheten på bildserier är nästan fördubblad, från 14 till 24 bilder i sekunden, med kontinuerlig autofokus. Tillsammans med en elektronisk slutare på 1/32 000 innebär det att det här är den snabbaste kameran in klassen.

En annan ytterst väsentlig uppgradering är ett förbättrat autofokussystem med 315 fasdetekterande fokuspunkter som täcker en större del av bildytan.

Det märks.

Sony RX10 IV är betydligt snabbare än RX10 III. Inte bara när det gäller bildhastighet, vilket innebär cirka 250 JPEG-bilder och 110 råfiler i serie. Om minneskortet är tillräckligt snabbt. Autofokussystemet är likadant som i systemkameran Sony a9, vilket innebär blixtsnabbt och exakt. Fokusspårningen är äntligen vad den borde ha varit i föregångaren, alltså så mycket bättre att man kan räkna med en betydande ökning av skarpa bilder i bildserier.

Små förändringar

Ergonomin är i stort sett oförändrad. Sony har gett kameran en vinklingsbar pekskärm. Och en knapp bredvid objektivet som väljer fokusområde. Någon styrpinne baksidan finns inte. Det hade varit praktiskt för att flytta fokuspunkter när man har sökaren intill ögat. Man kan göra det med ett finger på skärmen, men det är inte lika praktiskt.

RX10 IV är större än man skulle kunna tro, men har genomgående bra ergonomi.

 

Zoomen både zoom- och bländarring på objektivet, här finns dessutom en fokusring plus en fokusknapp på sidan. En liten detalj: omkopplaren för fokusläge har ett autoläge, eller aktivt läge, utöver förutom ett kontinuerligt (c) och ett för fokus i första bilden (s).

Kamerans 4K-video ger som vanligt en upplösning på 3840 x 2160 pixlar och stöder proffsformat med bildprofiler som XAVC S och SLog2/3-gammaprofil. Den har samma hörlurs- och mikrofonkontakt som RX10 III, och upp till 1000 fps slowmotion.

Bildkvalitet

Som förväntat är inspelningskvaliteten knivskarp och brusfri med 4K-video, filmerna har god kontrast och jämn färgåtergivning. Den markant förbättrade autofokusen har äntligen gjort det möjligt att använda snabb och tyst fokus när man fotograferar, utan att fokusen behöver leta bara för att spårningen inte hinner med.

I stillbilder ger den bakbelysta 20 Mp-bildsensorn samma detaljskärpa som vi såg med RX10 III. Den är inte väsentligt bättre än Panasonic Lumix FZ2000, men Sony-kamerans Zeiss-optik ger dess optiska prestanda en liten fördel.

Det finns nästan ingen kromatisk färgbrytning, förvrängningen är måttlig och vinjetteringen är relativt beskedlig vilket vittnar om en välkorrigerad zoom.

Brus är inte irriterande upp till ISO 1600, och så väl kontrollerat att ISO 3200 är tangeringspunkten. Även om filerna är fullt användbara vid ISO 6400 så är kornbruset betydligt grövre vid höga ISO-värden och bilddynamiken och färgmättnaden avtar snabbt.

Kostsam allroundkamera

Sony RX10 IV har fått betydande uppgraderingar som gör den till den bästa superzoom-kameran vi har testat. Den kombinerar en ljusstark 25x zoom med förutsägbar bildkvalitet, 4K-video och väsentligt bättre bildhastighet och fokusprecision än föregångaren. Man får verkligen allt på en gång, men det kostar. Mycket. Det höga priset gör det svårt att sätta maxbetyg, hur komplett kameran än är.

Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 svar på ”Sony Cyber-shot RX10 IV”

Lämna en kommentar

Nästan helt perfekt allroundobjektiv Ett makroobjektiv utan begränsningar är inte så lätt att hitta. Fujifilms kommer väldigt nära.
Exklusiva specialutgåva hyllar känd klocka Leica-kamera för entusiaster.
Som att sitta i cockpit Med den här drönaren kan du göra helt otroliga videor. Men först måste du lära dig att flyga.
Sigma zoom för Fujifilm Ljusstark och prisvärd normalzoom.
Titta, en ny SLR-kamera Det är nästan otroligt att den senaste kameran från Pentax är en spegelreflexkamera.
Avancerad redigering blir lättare att använda Ny version av Capture One Pro för fotografer.
Följ Ljud & Bild