De har länge varit ett slags dark horse, Ricoh. Precis som alla andra har de gjort några skräpkameror men de har på samma gång haft en serie kompaktkameror som oförtjänt har hamnat i skuggan av de mer kända kameramärkena. Ricohs GR-modeller har alltid tillhört de bästa proffskompakterna. Ända sedan GR-serien kom på 90-talet. De digitala GR-kamerorna har inte alltid varit lika lyckade, men nya Ricoh GR har allt man drömmer om i en proffskompakt.
Stor 16 Mp-sensor utan lågpassfilter för maximal detaljupplösning, knivskarp optik med hög ljusstyrka och en otroligt flexibel skötsel där fotografen har stora möjligheter att programmera många knappar för att få sina favoritfunktioner lätt åtkomliga med en enkel knapptryckning.
Men lika viktigt är priset på 6 600 kronor. Det är lägre än de närmaste konkurrenterna Nikon Coolpix A för 8 000 kronor och FujiFilm X100S för 11 000.
Flexibel
Ricoh-kameran är inte större än Coolpix A. Båda har ett fastmonterad 28 mm/f2,8-objektiv och kan utrustas med tillbehör som vidvinkellinser och en separat optisk sökare. Mycket är så likt att det ligger närmast till hands att jämföra med Coolpix A, även om GR är flexiblare eftersom man har större valmöjligheter när man ska programmera funktioner på knappar. Man kan till exempel snabbt komma åt fem olika parametrar från ADJ-knappen på baksidan. Då kan man snabbt bläddra och sedan trycka för att ändra en inställning. Till exempel ISO-känslighet eller fokusläge. I kombination med inställningshjulet på det gummerade handgreppet tar det inte långt tid att bli en snabb GR-fotograf, så att man kan ändra inställningar snabbare än Lady Gaga ändrar hårfärg.
Perfekt placerade knappar som dessutom kan programmeras av fotografen.
Kameran är oerhört gediget byggd och ligger fint i handen tack vare gummerade ytor på både fram- och baksidan. Layouten är föredömlig och något som andra märken borde ta efter. Till och med skärmen är förträfflig med sin höga upplösning, och fullt användbar även i solljus. Ricoh har lagt in praktiska sekundärfunktioner som intervallfoto, multiexponering, time lapse, snap focus som låser fokus på 2,5 meter, och integrerat gråfilter (ND). Det senare är praktiskt när man fotograferar i starkt ljus och vill ha full bländaröppning (f2,8) utan att underexponera bilderna.
Knapparna som väljer exponeringskompensation sitter så långt ut till vänster att man kommer åt dem med jämna mellanrum. De kan varken stängas av eller programmeras om, vilket innebär att man ofta riskerar att ändra exponeringen så att man under- eller överexponerar.
Bildkvalitet
Ricohs GR-kameror har alltid haft mycket höga optiska prestanda och den här kamerans 28 mm-objektiv är inget undantag. Förvrängningen är måttlig för att vara en vidvinkel av den typen, detsamma gäller vinjettering i hörnen (ljusförlust). Båda dessa egenskaper är synligt bättre än i Coolpix A. Den optiska skärpan, även ut mot hörnen, är enastående. Det betyder oerhört hög detaljupplösning och felfri bildskärpa.
Vidvinkelsats och separat sökare är några av alla tillbehör till Ricoh GR.
Nikon-kameran är däremot bättre på brus, GR ligger ständigt ett exponeringssteg bakom Coolpix A, och nästan två bakom Fujifilm X100S när det gäller brus. Trots detta är ISO 3200 fullt användbart. Särskilt om man plåtar i svartvitt eller inte ska förstora för mycket. Över ISO 6400 ökar omfånget av färgbrus markant och kornbrus syns tydligt. Som så mycket annat på kameran kan brusreduceringen fintrimmas. I flera steg, faktiskt, det går att välja stark, medium eller svag brusreducering (eller ingen alls) på vilka ISO-värden man vill. Här kan det vara smart att prova sig fram till den idealiska kompromissen mellan detaljskärpa och brus. Vilket inte alls är något problem i råfilerna. Som lagras som vanliga DNG-filer. Råfilerna håller hög kvalitet, med ett mycket stort dynamikomfång och jämna kontrastgraderingar, och är en utmärkt grund för efterbehandling.
JPEG-bilderna är inte lika välprocessade som från Coolpix A eller X100S och kräver åtminstone en aning färgkorrektion efteråt. Färgerna är nämligen för mättade, i synnerhet rött och gult. Alternativt kan man justera färgmättnaden i kameran innan bilderna tas, men inte individuellt för varje komplementfärg.
Nästan komplett
Trots ett par brister är Ricoh GR en av de mest kompletta proffskompakterna vi har testat. Om filmning är viktigt är detta inte rätt kamera eftersom videoegenskaperna är begränsade. Enbart 27 mm kan verka avtändande för somliga fotografer men det går även att ta bilder med 35 mm om man kan leva med att sänka upplösningen till 10 Mp.
Det är svårt att hitta något att ogilla med GR-kameran, och när priset är så bra jämfört med konkurrenternas alternativ är allt dukat för en solklar rekommendation av Ricoh GR. Kanske den bästa fick-kameran av dem alla.
Ljud & Bild tycker
Mycket hög råfilskvalitet Skarp optik Flexibel installation Välbyggd Begränsad bildbuffert Oexakt
Riktpris: 6600 kr
Specifikationer
- Typ: Kompaktkamera med 16,2 Mp APS-C-sensor
- Optik: 28 mm/f2,8 mm vidvinkel
- Skärm: 6,8-cm LCD, 1 230 000 bildpunkter
- Höjdpunkter: Råfilsformat, 10 Mp/35 mm-beskärning, inget lågpassfilter
- Pris: 6 600 kr
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser