Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Panasonic Lumix GX9

Kompakt resekamera

På många sätt och vis är Lumix GX9 skräddarsydd för allroundfotografer, och perfekt att ha med på resor.

Av / 2018-04-17 - 08:35
Panasonic Lumix GX9
Lasse Svendsen

Efter många år med guldkantade försäljningssiffror började kamerabranschen tappa omsättning i en sällan skådad takt. Kurvorna pekade rakt nedåt i flera år och det behövdes en uppryckning och nytänkande. Den processen håller på att ge resultat.

Många av alla de nästan identiska kompaktkamerorna som fanns i åtta olika färger har försvunnit. Nya produkter lanseras inte längre två gånger om året, utan vartannat år. Och numera är kameratillverkarna mer intresserade av kvalitet än kvantitet.

Det har gett oss dyrare kameror och bättre kameror eftersom kunderna är mer kräsna idag. De som lägger 10 000 kronor på en kamera är intresserade fotografer som kan tänka sig att lägga mer pengar på saker som optik, blixt, väskor och tillbehör.

Blixten är svag men praktisk att ha. Bredvid sitter en blixtsko. (Foto: Lasse Svendsen)

 

Resor triggar kameraköp i väldigt hög grad, vilket kan vara en av anledningarna till de spegellösa systemkamerornas framgång. De är mindre och lättare än spegelreflexer, men lika avancerade – om inte mer.

Panasonic Lumix GX9 är en sådan kamera. En oerhört avancerad systemkamera i resvänligt format, som är användarvänlig och har en strålande bildkvalitet. Att prislappen är exakt samma som snittpriset för systemkameror nu för tiden är knappast någon slump, för här är målgruppen som bredast.

GX9 har äkta 4K-video, en ny 20-megapixlars bildsensor utan lågpassfilter, vridbar pekskärm, nio bilder/s i hastighet och många funktioner som faktiskt är praktiska för fotografer. Och inte bara en gimmick.

Tre av knapparna och flera av ikonerna i menyerna kan anpassas och programmeras. (Foto: Lasse Svendsen)

 

4K-video

Den är inte ensam om att kombinera avancerade stillbildsfunktioner med 4K-video i ett kompakt format för att vara en systemkamera. Fujifilm X-E3, Olympus PEN-F och Sony a6300 är tre andra, men Panasonic-kameran är billigare och inte mindre avancerad. På dagens marknad är närmaste konkurrenten Olympus OM-D E-M10 III.

Videofunktionerna ligger inte på samma nivå som Lumix GH5 och andra proffskameror. Men man får 4K/30p-inspelning med upp till 100 Mbit/s, vilket ger mer än tillräcklig skärpa och briljant filkvalitet.

Det går också att hämta ut stillbilder i 8,3 Mp-upplösning ur videoströmmen – en Panasonic-specialitet – och stillbilder och video kan överföras trådlöst till mobilen via wifi eller Bluetooth.

Bildserier och fokus

Här finns också en inbyggd, femaxlars bildstabilisator med upp till fyra exponeringsstegs kompensation. Så att man får skarpa bilder även med lite längre slutartider. Bildhastigheten är nio bilder per sekund, men sjunker till sex när man väljer kontinuerlig fokus.

Det är snabbt nog för de flesta, åtminstone till rese- och gatufoto som kameran passar väldigt bra för. Lumix GX9 har Panasonics kontrastbaserade DFD-fokus (Depth From Defocus) med 49 fokuspunkter som täcker mitten av bildområdet. Fokuspunkterna kan konfigureras i grupper och man kan använda den vridbara pekskärmen som fokusområde och utlösare.

Kameran är liten, med ett litet handgrepp, och känns lite glatt i handen. Det finns ett större grepp som skruvas fast i stativfästet, vilket är praktiskt om man har längre teleobjektiv eller oftare går runt med kameran i handen än runt halsen.

12–60 mm/f3,5–5,6 är ett bra ställe att börja på för en allroundzoom. (Foto: Lasse Svendsen)

 

Skärm och sökare

Precis som i Lumix GX8 finns här en 90-graders vridbar elektronisk sökare. Det är väldigt bekvämt när man vill se motivet bättre i starkt ljus och gör kameran mer användarvänlig. Tyvärr är sökaren liten och det är svårt att se hela om man har glasögon. Rent optiskt är den skarpare i centrum än ut mot kanterna.

Batteritiden på drygt 200 bilder per laddning är också ett minus i kanten och GX9 är inte ordentligt vädertätad.

Pekskärm underlättar, detsamma gör stora rattar. (Foto: Lasse Svendsen)

 

Smart vippbar søker, men søkerbildet er lite, litt uskarpt og har tendens til fargestøy. (Foto: Lasse Svendsen)

 

Bild- och videokvalitet

Men Lumix-kameran är ändå en fröjd att fotografera med. Om man kan ha överseende med bristerna – och de är inte så många – märker man snart att kameran jobbar ihop med fotografen.

Knapparna är i stort sett rätt placerade. Det finns en inställningsratt på fram- och baksidan, många av knapparna kan tilldelas andra funktioner och den lilla popup-blixten är praktisk eftersom den kan vinklas upp mot taket för att ge ett mjukare ljus. En separat blixtsko finns också.

Panasonic introducerar två nya bildfilter, L. Monochrome D för svartvitt och Grain Effect, och det går att sätta ihop stillbilder från 4K-feeden till en kort sekvens.

(Foto: Lasse Svendsen)

 

(Foto: Lasse Svendsen)

 

Video i 1080-HD är inte mycket att skriva hem om. Kanske för att vi har blivit så bortskämda med kvaliteten i 4K-inspelningarna från Panasonics kameror. Bortsett från lite rolling shutter är 4K-videokvaliteten mycket hög och när vi tittar på filmerna på vår referens-TV från just så ser videofilmerna knivskarpa ut.

På en kalibrerad 5K-skärm är det möjligt att se att skärpan i stillbilder är en aning, men inte mycket, bättre än med den tre år gamla Lumix GX8. Men färgåtergivningen är bättre balanserad och har finare teckning och jämnare toner. Det kan bero på en bättre processor, vilket vi mer än anar när vi ser bilddynamiken. Som också uppfattas som bättre i GX9.

Slutsats

Panasonic Lumix GX9 är ett mycket bra köp för de som behöver en kompakt och användarvänlig systemkamera. Den är tillräckligt snabb för allt utom sport och tillräckligt lätt för att passa som resekamera, och det går inte att klaga på bildkvaliteten. Köp ett extra batteri och ett ljusstarkt objektiv utöver den medföljande 12–60 mm-zoomen och gå ut och ta bilder. Jag garanterar att det kommer att ge mersmak, för Panasonic GX9 är en utmärkt nöjeskamera för intresserade fotografer, oavsett ålder och kunskapsnivå.

Ljud & Bild tycker

Bra ergonomi och användarvänlighet, oerhört hög stillbilds- och videokvalitet. Liten och lätt. Enormt urval av optik. Liten sökare, kort batteritid, måttlig bildhastighet och svag blixt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Rulla till toppen