Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Olympus OM-D E-M10 Mark III

Lockande allroundkamera

Amatörer med spirande fotointresse kommer långt med Olympus lilla systemkamera.

Av / 2017-11-07 - 22:10
Olympus OM-D E-M10 Mark III
Lasse Svendsen

Olympus små systemkameror är oerhört mycket bättre än mobilkameran och passar fint för ambitiösa amatörer som älskar att fotografera.

Om man vill ha en liten och lätt kamera som tar bra bilder och samtidigt är enkel att använda så är det här ett attraktivt alternativ.

Kompakta E-M10 Mark III passar fint för de som vill ha en spegelreflex, fast utan vikten och storleken. Den är nämligen mycket mindre och lättare än exempelvis Canon EOS 77D och har fler funktioner och enkel skötsel.

Olympus kamera har 4K-video, bildserier med 8,6 bilder i sekunden, inbyggd femaxlars bildstabilisator, vridbar pekskärm och en elektronisk sökare som visar alla justeringar live.

Huset går att köpa i kit med en kompakt 14–42 mm-zoom. Som motsvarar 28–84 mm om man jämför med 24 x 36 mm fullformat.

Kameran är välutrustad och har praktiska funktioner som inbyggd blixt, två hjul och flera inställningar för kreativ fotografering.

 

Foto: Olympus
Foto: Olympus

Olympus utrustar sina kameror med Art Filter, en rad konstfilter inte är helt olika Instagram-filter och som kan läggas på bilderna antingen före eller efteråt. Man kan till exempel lägga på grynig svartvit effekt, flera nyckehålsvarianter (pin hole), diorama eller någon självkomponerad effekt. För att bara nämna ett par av dem.

Unika funktioner och 4K-video

E-M10 Mark III har normala inställningar för exponering, ljusmätning, bländare, slutare och ljuskänslighet (ISO) samt ett Advanced Photo Mode. Med det kan fotografen välja mellan mer specialiserade funktioner. Som multiexponering med flera bilder ovanpå varandra, Live Composite som gör en exponering och sedan lägger till alla förändringar i ljus (till exempel det från stjärnorna på himlen), fokusstapling (bracketing) för djupare fokus i makrobilder, HDR-bilder och mycket annat.

Lägg till möjligheten att filma video i 4K så tycks kameran vara en av de mest välutrustade för under 10 000 kronor.

4K-video med 30 bilder/s (fps) ger mycket skarpare video än 1080 HD och man kan också filma i slowmotion med 120 fps. Fast bara i 720 HD och utan ljud. Små klipp kan tas i sekvenser på 1, 2, 4 eller 8 sekunder och utökas till 16 sekunder med en extra tryckning på inspelningsknappen när man filmar.

Väldigt användarvänlig

Olympus har bokstavligt talat gjort ett nytt grepp, och gett Mark III-versionen ett bättre handgrepp och större programhjul. Det har gjort kameran skönare att hålla i och mer användarvänlig än föregångaren. Den praktiska pekskärmen kan användas som styrplatta för fokuspunkterna när man håller kameran intill ögat, men skärmen kan inte stängas av för att spara ström. Med en batteritid på 330 bilder per laddning skulle det ha varit praktiskt.

Strömbrytaren är placerad till vänster om sökaren, som en nickning till gamla analoga Olympus-kameror. En placering på höger sida är mer praktisk, men man kan inte få allt.

Kamerans 121 fokuspunkter följer enkelt rörliga motiv i bra ljus, och med en bildhastighet på upp till 8,6 bilder i sekunden kan man ta skarpa bilder av lekande barn, sport och action, fast bara med autofokus på den första bilden. Vill man ha det mellan alla bilder sjunker hastigheten till 4,8 bilder/s.

Bildkvaliteten

E-M10 Mark III är ingen actionkamera. Det passar bättre som allroundkamera för vem som helst, och speciellt som resekamera eller för vardagsbilder.

Bildsensorn är samma 16 Mp-variant som vi har sett förut. Det betyder fin bildkvalitet, fast med vissa begränsningar. Brus dyker upp lite tidigare än med nyare bildsensorer och redan vid ISO 800 går det att se svagt kornbrus. Inte av den irriterande sorten, inte ens vid ISO 1600 där kornbruset kan vara mer framträdande. ISO 3200 eller högre ska man bara ha i nödfall, eller om man vill ha en cool grynig effekt i svartvita bilder.

Den andra begränsningen är bilddynamiken. Kameran har en tendens att bränna ut högdagrar i motiv med mycket kontrast. Erfarna fotografer kan hänga med i histogrammet, men jag tvivlar på att detta betraktas som ett problem av vanliga amatörfotografer.

Styrkan ligger i kontrast, skärpa och färgåtergivning. Man ser det inte bara i råfilerna utan också i kamerans processade JPEG-filer. Olympus är bland de bästa på bildbehandling, färgåtergivningen är välbalanserad. I kombination med god kontroll över kontrast och skärpa åstadkommer kameran betydligt mer djup, detaljer och naturligt uttryck i bilderna än mobilkameror klarar av.

Ypperlig amatörkamera

Olympus minsta OM-D-modell är en användbar och kompakt systemkamera som är en fröjd att använda. Bildstabilisatorn är effektiv och bildkvaliteten ytterst bra, speciellt färgåtergivningen bör nämnas, men det är också en av de mer användarvänliga kamerorna. För amatörfotografer som gillar att fotografera och behöver något bättre och mer flexibelt än mobilen är E-M10 Mark III ett ypperligt val. Funktionsnivån är tillräckligt hög för att den ska växa med fotografen och det finns många unika egenskaper som gör det roligare att ta bilder och utvecklas som fotograf.

 

picture_web picture1 picture2
<
>
Större grepp och programhjul underlättar för användarvänligheten.

Ljud & Bild tycker

Väldigt bra filkvalitet, utmärkt bildstabilisator, 4K-video, pekskärm och bra ergonomi. Liten, lätt och lätthanterlig. Gott om brus vid hög ISO, måttlig bildhastighet med full autofokus, aningen begränsad bilddynamik och ingen vädertätning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Rulla till toppen