Search
Generic filters

: Panasonic Lumix DMC-GX8

4K-video och -stillbilder i perfekt harmoni

Systemkamera som är bättre än sin föregångare, men frågan är om det räcker på en stenhård marknad.

Oktober 2015Panasonic Lumix DMC-GX8

Ljud & Bild tycker

Ny 20 Mp-bildsensor och 4K-video ger ytterst skarp bild- och videokvalitet som knappast gör ens de mest kräsna fotograferna besvikna.
Stor och tung för en kamera i den här klassen, och det höga priset medför att vi ställer höga krav vilket gör bristerna tydligare.
 • Typ: Systemkamera med 20 Mp-sensor i mFT-format
 • Optik: mFT-optik, 2x beskärning
 • Skärm: 7,6 cm OLED 1040k
 • Höjdpunkter: Wifi, NFC, 10 bilder/s, 1/16000 s slutartid, 4-axlars bildstabilisator, vridbar pekskärm, 4K/25-video, 4K-stillbilder, väderskydd
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 13000 kr

Entusiasterna har det bra nu för tiden. Kameratillverkarna slåss om att bygga kameror som är så fullproppade med funktioner att man behöver flera veckor på sig för att sätta sig in i allting. Även om marknaden för billiga kameror befinner sig i fritt fall så är intresset för avancerade kameror stort.

Med andra ord är det inte så konstigt att Panasonic uppdaterar sin sexigaste systemkamera med en bättre bildsensor, bättre bildprocessor och 4K-video. Vi ska inte heller glömma en inbyggd bildstabilisator som ihop med optisk stabilisator ska ge entusiasterna skarpare bilder.

Lumix GX8 liknar föregångaren GX7 väldigt mycket men är uppdaterad på de väsentligaste punkterna.

Det betyder bland annat ultrahög upplösning, vilket heter UHD eller 4K. Med 4K-video får man 3840 x 2160 punkters upplösning – fyra gånger så hög upplösning som HD-video – och som vanligt med Panasonics systemkameror med 4K så har man en möjlighet att plocka ut stillbilder i 8 Mp-upplösning ur den ultrahögupplösta videoströmmen.

Kameran är den första i klassen (microFourThirds-format) som har 20 Mp-bildsensor. Tillsammans med en förbättrad bildprocessor ska GX8 ha den högsta stillbildskvaliteten av alla mFT-kameror. Alla andra systemkameror med mFT-format har äldre 16 Mp-bildsensorer.

Den siffermässiga ökningen betyder inte mer än 25 procent fler pixlar på en lika stor bildyta, och som vi vet av erfarenhet så är fler pixlar inte nödvändigtvis bra för mängden bildbrus.

 

Integrerad bildstabilisator och väderskydd

Precis som i föregångaren finns det en integrerad bildstabilisator, men i GX8 arbetar den tillsammans med optisk bildstabilisering. Det kräver en uppdatering av programvaran till flera av objektiven med O.I.S., som Panasonic kallar det. Men sedan fungerar den inbyggda 4-stegs stabilisatorn sömlöst med den optiska.

Kameran har naturligtvis Panasonics blixtsnabba DFD-autofokus och spårar rörliga motiv med lätthet. Med upp till åtta bilder/s – eller tio per sekund med den elektroniska slutaren – är GX8 en av de allra snabbaste kompakta systemkamerorna och passar utmärkt till actionfoto.

669729_14197_3
Det syns inte på bilden men alla förbättringar har gjort att kameran har växt åt alla håll.

Eftersom 4K-video finns inbyggt kan man filma i 8 Mp-upplösning och visa resultatet på en 4K-TV, men det är inte allt. Att man kan plocka ut stillbilder med 8,3 Mp ur videon gör att stillbilder ser fantastiskt mycket bättre ut på en 4K-TV. Plus att det ger fler möjligheter än man får med 10 bilder/s.

Ta till exempel något som Panasonic kallar för ”Pre-burst”, där 30 bilder tas i snabb takt innan du trycker ner utlösaren helt och ytterligare 30 under tiden du håller nere den. Då kan du leta igenom bildserien och hitta det perfekta ögonblicket, samtidigt som resultatet är en bildkvalitet som få andra kameror kan uppvisa maken till från höghastighetsvideo.

Kamerahuset är väderskyddat och mycket välbyggt. Panasonic har uppenbarligen lyssnat på kritiken och förbättrat ergonomin med ett stort inställningshjul på toppen, samt ett extra hjul runt utlösaren. Som numera sitter på ovansidan av ett stort och väl tilltaget handgrepp.

GX8 har en uppdaterad OLED-sökare – alltjämt vinklingsbar i 90 grader – med bättre färgåtergivning och förstoring, och Panasonic har löst problemet med vinjettering i sökaren som GX7 led av.

Pekskärmen med OLED-panel är vridbar, vilket bland annat är praktiskt när man filmar och håller ut kameran från kroppen.

GX8_k_back-Slant_H_FS14140-KA_LCD_Open
Vridbar pekskärm med OLED-panel ger fotografen bättre kontroll över inställningar och är praktisk att använda under filmning.

 

Större

Kameran vilar väldigt bekvämt i handen, faktiskt bättre än föregångaren, men priset man betalar är att kamerahuset är stort. Antagligen större än många föredrar. GX8 har nämligen växt så mycket åt alla håll att den känns onödigt stor för en kamera med mFT-format. Lite av poängen med mFT är just den kompakta storleken som gör kameran så mycket mer bärbar än andra systemkameror.

Ställer man GX8 bredvid Sonys fullformatkamera a7II så är kompakt storlek inte längre något argument som talar för Lumix-kameran.

Få lär dock sakna något i GX8. Kanske bortsett från inbyggd blixt, som inte hängde med från GX7 när det var dags för uppdatering. Men den har elektronisk slutare ner till 1/16 000 sekund, Time Lapse som exponerar bilder i intervall samt focus peaking-markering på skärmen och sökaren som visar det skarpa området när man fokuserar manuellt.

Image_GX8_k_side_LVF_popup
Den praktiska sökaren kan inte bara vinklas uppåt, den är större och bättre än förut och gör fotografering till en fröjd.

 

Bildkvalitet

Den nya 20 Mp-bildsensorn ger en fantastisk upplösning och skärpa. Den är synbart bättre än i föregångaren Lumix GX7. Och bilddynamiken och färgmättnaden är bättre. Inte mycket, men tillräckligt för att de mest kräsna ska uppskatta skillnaderna.

Den nya bildprocessorn ger fotografen lite mer svängrum med råfiler, som går att pilla med ganska så mycket när man efterbehandlar. Det går också att utföra råfilskonvertering i kameran, men jag rekommenderar att man väntar tills man har en större och bättre skärm framför sig.

De komprimerade råfilerna har rikligt med brusdämpning vid höga ISO. Vilket är helt nödvändigt. Panasonic har uppenbart försökt göra brusdämpningen jämnare och inte så grynig. Det finns all anledning att fråga sig hur lyckat det är i JPEG-filerna, för från ISO 3200 ökar bruset mycket och då orsakar brusreduceringen ett lite konstlat utseende i färgrika bilder. Möjligtvis för att kompensera för en reducerad färgmättnad vid hög ljuskänslighet.

Så bildkvaliteten är klart förbättrad i förhållande till föregångaren, men inte så mycket vid hög ljuskänslighet som vi hade hoppats. Olympus OM-D E-M1 har till exempel inte mindre brus trots färre megapixlar, men en jämnare och mer naturlig brusreducering än GX8.

Jämför man Panasonic-kameran med de närmaste rivalerna, den åldrande E-M1, sensationen Samsung NX1 och Fujifilms lockande X-T1, så är det ingen tvekan om att man får en seriöst välgjord kamera om man väljer GX8. Speciellt om man behöver hög bildhastighet, exakt autofokus och 4K-video. Då återstår bara NX1 som utmanare, men många fotografer uppskattar nog att Panasonic har ett överlägset urval optik vilket gör GX8 betydligt mer attraktiv i deras ögon.

Image_GX8_k_FrontBack
Grundpriset är 13 000 kr för enbart kamerahuset i svart eller silver. Det finns också flera kit med utvalda objektiv.

 

Få blir besvikna

Panasonic Lumix GX8 är en förbluffande välgjord entusiastkamera. Den är förbättrad på alla väsentliga punkter och 4K ger möjligheter man inte får med många av konkurrenternas motsvarande kameror. Kan man leva med att kameran har växt till full storlek – vilket många säkert gillar – och inte låter sig skrämmas av det höga priset, är GX8 ett mycket bra val för ambitiösa fotografer.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.
  Shure Aonic har kanske det bästa ljudet vi har hört i några brusdämpande hörlurar.
  Nikons billigaste Z-fullformatkamera är bäst i klassen på ett område, men har vissa brister och kostar för mycket.
  Samsungs toppmodell Q950TS har råläcker design, knivskarp bild och imponerande ljud – men den kostar!
  Asus har tagit klivet ända upp till highend-klassen med en tungviktsmobil som kan mäta sig med de allra bästa på marknaden. Är det Asus tur nu?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.