TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Panasonic Lumix DMC-GF6

Användarvänlig nybörjarkamera

Tack vare felfri bildkvalitet och hyggligt pris är Panasonics lilla systemkamera perfekt för nybörjare.

forfatter
Publicerad 2013-09-15 - 06:00
L&B tycker
Skarp bildkvalitet Fina färger Praktisk wifi-funktion Liten och lätt
Kort batteritid Små knappar Kan inte ha sökare
Specifikationer
  • Typ: Systemkamera med 16,1 Mp-sensor i MFT-format
  • Optik: Vario 14–42 mm/f3,5–5,6 (28–84 mm)
  • Skärm: 3,0-tums LCD 1,04 miljoner bildpunkter
  • Höjdpunkter: Trådlös wifi och NFC, vridbar pekskärm
  • Pris: 5 500 kr
Riktpris: 5500Pr. 2013-09-15 Produktsida

Ingen idé att krångla till fotograferandet mer än nödvändigt. Ungefär så kan man sammanfatta Panasonics lilla Lumix GF6. Det är en kamera som är mitt i prick för nybörjare som helst vill få både hög bildkvalitet och enkla funktioner. Att den dessutom är så liten och lätt gör den bara ännu mer attraktiv som vardagskamera för vanligt folk.

Lumix GF6 ställer upp i samma klass som Sony NEX-3N och Olympus PEN E-PL5, båda med vridskärm, men Panasonic-kameran är trots sin enkla och överskådliga skötsel faktiskt snäppet vassare på ett par områden.

Den har en 16 Mp-bildsensor och filmar HD-video i full 1080p-upplösning, men pekskärmen har högre upplösning och kan vridas 180 grader runt och framåt. Perfekt för självporträtt, alltså. Någon blixtsko eller en möjlighet att montera på en sökare – som på PL5 – finns däremot inte. Å andra sidan har GF6 något som ingen av de närmaste konkurrenterna har:

Närfältskommunikation och wifi
Med wifi i kameran kan man överföra bilder trådlöst till mobilen eller surfplattan. Som regel är det inte lika enkelt att få till som det låter, men Panasonic har löst problemet. Man laddar ner en app till mobilen som man sedan kan fjärrstyra kameran med och ladda över bilderna till.

Om man har en mobil med NFC – närfältskommunikation – slipper man knappa in lösenordet på kameran. Då kopplar kameran och mobilen ihop sig automatiskt. Se bara till att aktivera wifi på kameran och öppna sedan appen på mobilen så är installationen busenkel. Håll mobilen bredvid kamerans vänstra sida så kopplas de ihop trådlöst och man kan börja överföra bilder och videofilmer på direkten. Det går också att titta på bilder på en smart-TV via wifi. Antingen direkt eller via det trådlösa hemnätverket.

Den vridbara pekskärmen ger tillgång till inställningar i skärmmenyn och gör kameran enkel att använda, även om det kan kännas för avancerat till en början för alla som saknar erfarenhet av systemkameror.

Lumix-kameran har Panasonics intelligenta autoexponering som tar hand om allt det tekniska, inklusive anpassade motivprogram. Eftersom kameran är så liten kan den kännas klumpig att sköta om man har stora händer. För de allra flesta är dock det kompakta formatet helt perfekt, delvis på grund av att det nya 14–42 mm-objektivet har krympt i storlek.

Panasonic_DMC-GF6t_slant_H_FS1442A_s

Skärmen är knivskarp och ljus och i bra belysning är autofokuseringen hyfsat snabb och precis. Responsen är omedelbar i alla funktioner, man slipper vänta på något, och det betyder att risken minskar att man går miste om en fullträff när något händer som man vill föreviga. I takt med att man vänjer sig vid kameran kan man utforska alla möjligheter, programmera de två funktionsknapparna med inställningar man ändrar ofta samt experimentera med alla kreativa möjligheter som finns inbyggda.

Hög bildkvalitet
Lumix GF6 är en utmärkt videokamera också. Den sparar filmerna som antingen platsbesparande AVCHD-filer eller mer konventionella MPEG4-filer som alla datorer enkelt hittar på minneskortet och laddar över till hårddisken automatiskt. AVCHD-filerna får du hitta själv – om du inte beslutar dig för att använda dig av den gräsliga programvaran som ingår när du köper kameran.

Tystgående autofokus och skarp videokvalitet betyder HD-video av hög kvalitet som passar fint på TV:n. Ljudet är däremot inte lika övertygande, det brusar lite för mycket och är tunt. Kameran går även att köpa med Panasonics ännu mindre 14–42 mm-objektiv med elektronisk zoom, det passar bättre till mjukare zoomningar när man filmar.

Stillbildskvaliteten tillhör toppklassen och är identisk med Lumix G6. Som har samma typ av bildsensor. Den optiska bildkvaliteten från G Vario-zoomen är genomgående hög. Måttlig förvrängning och vinjettering med största bländare och vidvinkel, i kombination med god skärpa och kontrast, gör Lumix-objektivet till en av klassens bättre standardzoomar.

Mycket bra och framför allt jämn färgbalans med oerhört fin färgmättnad höjer definitivt betyget. Kombinationen av optik och kamera resulterar i enastående detaljskärpa och fin bilddynamik. Det enda jag efterlyser är en aning bättre autofokusprecision i dåligt ljus när man tar bildserier och förevigar rörliga motiv. På det området har Olympus PL5 en fördel jämfört med GF6, som i övrigt måste betraktas som ett utmärkt alternativ i den här prisklassen.

Prisvärd och attraktiv
Personligen hade jag klarat mig fint med Lumix GF6. Panasonics lilla kamera saknar måhända sökare och blixtsko – vill man ha det passar Lumix G6 bättre – men den behändiga storleken, pekskärmen och den felfria bildkvaliteten gör den till en suverän nybörjarkamera. Som dessutom växer med uppgiften i takt med att fotografen lär sig mer och börjar experimentera med inställningar för att skapa sina eget kreativa uttryck. Att Panasonic tillsammans med Olympus har det överlägset största urvalet av tillbehör och optik i den här klassen gör Lumix GF6 extra lockande. En superb vardagskamera för de allra flesta.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Capture One visar bilderna direkt på iPad Laddar upp bilderna från kameran till iPaden i realtid.
Tamron lanserar en extrem zoom för Fujifilm X-kameror Blir billigare än Fujifilms motsvarande zoom.
Leica lanserar Q2 i samarbete med Seal Specialutgåva i begränsad upplaga.
Se vad du kan göra med din hårddisk Ny firmware med stöd för inspelning på SSD
Panasonic släpper ljusstark och kompakt 18 mm Ultravidvinkel för Panasonic- och Leica-kameror.
Fujifilm X-H2 har 8K-video och hela 160 megapixlar Med 10-bitars 8K-video och pixelshift är Fujifilm X-H2 den mest professionella kameran i klassen.
Följ Ljud & Bild