: Nikon PC Nikkor 19mm f4 ED

Vidvinkel med perspektivkontroll

Det här Nikon-objektivet är anpassat för helt speciella behov – och är en teknisk tour de force.

Ljud & Bild tycker

Unika möjligheter för perspektivkontroll och ytterst hög optisk kvalitet.
Komplexa funktioner, inget skydd framtill och mycket högt pris.
 • Typ: 19 mm perspektivskifte (28,5 mm i APS)
 • Ljusstyrka: f4.0
 • Närgräns: 25 cm
 • Filterdiameter: n/a
 • Linselement: Totalt 17, 13 grupper
 • Mått/vikt: Ø 89 mm, 124 mm/885 gram
 • Övrigt: Manuell fokus, ±12 mm förskjutning, ±7,5° lutning, 90° rotation till vänster och höger
 • Passar till: Nikon DX- och FX-spegelreflexer
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 39000 kr

Du har säkert sett det. När bilderna ser förvrängda ut och husen lutar in mot mitten och motivet inte har några vertikala linjer, bara diagonala. Ett typiskt exempel är bilden av familjen framför Eiffeltornet eller Big Ben, där man ser att tornet smalnar av uppåt.

Det gör naturligtvis ingenting, men för fotografer som lever på att fotografera arkitektur eller natur – eller som dokumenterar konst, stadsmiljöer eller fotograferar produkter för annonser eller kataloger – är raka linjer en dygd. Annars hamnar bilden aldrig på omslaget till Architectural Digest.

Förr i tiden, när film var det normala, använde fotografer mellan- eller storformatkameror där objektivet gick att vridas eller förskjutas i förhållande till filmplanet. Canon och Nikon har gjort objektiv med samma funktion till sina spegelreflexkameror och nu har Nikon släppt ännu ett med perspektivkontroll, som det heter.

PC Nikkor for Perspective Control är ett tämligen unikt objektiv för fotografer som behöver just den här funktionen – och inget man trycker fast på sin gamla Nikon för skojs skull.

(Foto: Tillverkare)

Perspektivkontroll kan man alltid göra efteråt när man efterbehandlar bilderna, finns det säkert någon som säger. Och det stämmer till viss del, men man får bättre kontroll ute i fält om man har ett objektiv med mekanisk kompensering för vertikala och horisontella linjer i motivet.

Då kan fotografen lättare bestämma utsnitt, kompensera för perspektiv och i stort sett undvika kompensering under efterbehandlingen.

Skruva fast perspektivet
Det är därför Nikon PC Nikkor 19 mm/f4 ED är försett med ett inställningshjul för förskjutning (shift), lutning (tilt) och rotation.

Objektivet går att förskjutas och lutas flera millimeter för att räta upp linjer, men också för att flytta fokusplanet i bilden.

(Foto: Tillverkare)

Två små spakar gör det möjligt att rotera objektivet på två ställen. Den främre låser framdelen – den som lutas – som kan roteras 45 och 90 grader. Den bakre spaken gör det möjligt att rotera hela objektivet runt sin egen axel. Även förskjutningen, så att objektivet kan användas i stående format.

Förskjutningen används för att korrigera linjer, till exempel i arkitektur. Och lutningen används för att styra skärpeområdet, i exempelvis landskapsbilder. Där man vill ha kontroll över skärpedjupet utan att behöva ändra bländarvärdet.

Med en förskjutning på ± 12 mm, lutning ± 7,5° och rotation 90° till vänster och höger, samt låsknappar för alla positioner (även 0) är detta ett ovanligt flexibelt objektiv.

Brännvidden 19 mm och 97 graders bildvinkel gör att Nikkor 19 mm/f4 ED är perfekt för fullformatkameror som Nikon D810, när man behöver extrem vidvinkel och upplösning. Använder man det med D500 med APS-bildsensor – vilket vi gjorde – motsvarar brännvidden 28 mm-optik med 73 graders bildvinkel.

Objektivet har bara manuell fokus.

Bildkvalitet
Eftersom en D810 inte var fanns tillgänglig när vi testade Nikkor-objektivet får vi basera vår bedömning på D500:s APS-format. Det är inte en lika stor utmaning för vinjettering eftersom bildcirkeln är mindre, men det påverkar inte kromatisk aberration, sfärisk kontroll, astigmatism, skärpa och förvrängning.

(Foto: Lasse Svendsen)

I position 0 och med D500 är hörnskärpan ​​fenomenal. Den sjunker inte avsevärt förrän vid bländare 22 och är som jämnast från f4 till f16. Mycket bra. Det finns mycket lite kromafel, försumbar astigmatism och ytterst lite sfärisk förvrängning.

Förvrängningen är måttlig och det syns inte heller någon nämnvärd vinjettering någonstans – med APS-formatet. Man utmanar naturligtvis den optiska kvaliteten med så mycket fysisk lutning och förskjutning, men även om det påverkar bilderna så räcker det inte för att dölja att Nikkor-objektivet är fantastiskt för ändamålet.

Slutsats
Av naturliga skäl blir ett objektiv av den här typen kostsamt. Den komplexa konstruktionen och de påkostade linselementen tar ut sin rätt, och relativt liten produktion bidrar tveklöst. Men för fotografer som verkligen behöver ett sådant objektiv är PC Nikkor 19 mm värt pengarna. Mycket mer flexibelt än så här kan det inte bli på den här sidan gamla bälgobjektiv.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Canon EOS R5

  Riktpris: 52200 kr Först med 8K-video

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.