Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Samsung Galaxy Camera EK-GC100

Lyxvalet

En genomsnittlig kompaktkamera sammansmält med en modern smartmobil.

Av / 2013-02-18 - 06:00
Samsung Galaxy Camera EK-GC100
Jonas Ekelund

Galaxy Camera är en rejält stor pjäs som kräver en jackficka snarare än framfickan på jeansen. Ovansidan har en traditionell avtryckare och vippkontroll för zoomen medan baksidan täcks av en gigantisk pekskärm. Avsaknaden av ett tumgrepp på baksidan gör att man inte får något vidare grepp om den, vilket hade behövts då den är relativt tung och dessutom obalanserad på grund av den rejäla optiken.

Det märks verkligen att Samsung inte har snålat på hårdvaran. En fyrkärnig processor av senaste modell och mycket minne gör att den är hela tre gånger snabbare än Nikon S800c. Den har dessutom en modern Android-version som i kombination med den stora högupplösta skärmen gör det till ett nöje att använda funktionerna och apparna. Det är faktiskt riktigt njutbart att göra annat med den än att fotografera och ladda upp bilder.

Till skillnad från Nikons modell så känns det här som att det är en enda apparat, en smartmobil som bara råkar ha en riktigt bra inbyggd kamera. Det är lättare och går snabbare att byta mellan lägena, eller rättare sagt det känns bara som att öppna eller stänga kamera-appen. Som det bör. Inte heller här får man full kontroll med andra kamera-appar, men det gör inte lika mycket eftersom Samsungs medföljande är så bra. Och det är smidigare, om än kostsammare, att kunna vara uppkopplad även med 3G när man saknar Wifi.

Föga förvånande är prestanda på kameran ungefär som på en vanlig kompaktkamera till halva priset. Man får alltså betydligt bättre foton i dåligt ljus och den gör ett hyggligt jobb med att hålla nere bruset utan att det blir suddigt. Däremot känns bilderna överlag lite mjuka och man saknar ibland knivskarpa detaljer. Det bisarra zoomomfånget kan vara praktiskt, om man lyckas hålla kameran stilla, men det blir viss förvrängning i extremlägena. Vitbalansen inomhus tenderar också att dra åt det gula hållet.

Slutsats
Samsung har verkligen lyckats att förena fördelarna med en kompaktkamera och funktionerna hos en smartmobil i något som känns som en integrerad apparat. Men man betalar också för båda vilket gör Galaxy Camera till en rejält dyr historia. Ett billigare alternativ utan Android är Samsung WB850. Om du tillbringar dagarna med att plåta allt omkring dig och sprida det på nätet så kan det ändå vara värt pengarna. Den är dock ganska stor och tung, och man måste fortfarande ha en mobil då man inte kan ringa med den.

Ljud & Bild tycker

Ny Android Utmärkt skärm Den pryltokiges dröm Dyr Genomsnittlig bildkvalitet Stor och tung

Också i detta test:

Kompaktkameror med Android

Nikon Coolpix S800c

Budgetvalet

En billig kompaktkamera med en gammal Android-mobil på baksidan.

Android Förhållandevis rimligt pris
Dålig batteritid Långsam Dålig integration
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Ljud & Bild
Rulla till toppen