Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nikon Coolpix S800c

Budgetvalet

En billig kompaktkamera med en gammal Android-mobil på baksidan.

Av / 2013-02-18 - 06:00
Nikon Coolpix S800c
Jonas Ekelund

Fysiskt sett är S800c rejält mycket mindre än Samsungs Galaxy Camera. Det är verkligen en kompakt kamera som lätt slinker ner i fickan. Faktum är att allt utom baksidan ser ut, känns och fungerar som en vanlig kamera. Avtryckaren sitter lätt åtkomlig med en traditionell vippbrytare för zoomen och man får ett hyggligt bra grepp om kameran.

Baksidan är mer lik en äldre smartmobil med tre fysiska knappar för tillbaka, hem och meny.  Även på insidan är specifikationerna blygsamma med en långsam processor och sparsamt med minne. S800c levereras med en två år gammal Android-version som det är osäkert om det kommer att gå att uppgradera. Vissa appar går inte att använda eftersom de nu kräver en nyare Android-version. Det gör att den känns ungefär som en ett år gammal budgetmobil.

Att använda den känns verkligen som att ha två apparater i en. Har man Android uppe kan man inte trycka på avtryckaren för att ta en bild. Har man kameragränssnittet uppe måste man vara i rätt läge för att växla över till Android. Och man får inte full kontroll över kameran med de flesta appar. Det är så klart praktiskt att direkt kunna skicka upp bilder till sociala medier eller lagringstjänster på nätet. Men det kräver Wifi-täckning så det är fortfarande inte lika smidigt som med mobilkameran.

Med tanke på att det måste vara sådana som S800c tävlar emot så är bildkvaliteten bra. Den är klart bättre än även de bästa kameramobilerna, speciellt när belysningen är dålig. Därmed inte sagt att den är speciellt bra där utan man får fortfarande vara beredd på en hel del brus eller utsmetade detaljer.  Jämfört med kompaktkameror får man gå ner till modeller till halva priset för att hitta någonting jämförbart. Färgåtergivningen är bra och exponeringarna ofta okej även om den ibland har fokusproblem.

Slutsats
Coolpix S800c är en okej kompaktkamera där Nikon har slängt på en Android-lösning till så lågt pris som möjligt. Tyvärr innebär det att det känns framtvingat och många av de fördelar det hade kunnat innebära uteblir. Istället för att vara spännande och intressant blir man irriterad ju fler saker man upptäcker som inte går att göra. Och trots att man har lyckats hålla nere priset blir det ändå en ganska dyr leksak då man kan få en motsvarande Nikon S6300 utan Android till halva priset.

Ljud & Bild tycker

Android Förhållandevis rimligt pris Dålig batteritid Långsam Dålig integration

Också i detta test:

Kompaktkameror med Android

Samsung Galaxy Camera EK-GC100

Lyxvalet

En genomsnittlig kompaktkamera sammansmält med en modern smartmobil.

Ny Android Utmärkt skärm Den pryltokiges dröm
Dyr Genomsnittlig bildkvalitet Stor och tung
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Rulla till toppen