TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Nikon Coolpix S800c

Budgetvalet

En billig kompaktkamera med en gammal Android-mobil på baksidan.

forfatter
Publicerad 2013-02-18 - 06:00

Fysiskt sett är S800c rejält mycket mindre än Samsungs Galaxy Camera. Det är verkligen en kompakt kamera som lätt slinker ner i fickan. Faktum är att allt utom baksidan ser ut, känns och fungerar som en vanlig kamera. Avtryckaren sitter lätt åtkomlig med en traditionell vippbrytare för zoomen och man får ett hyggligt bra grepp om kameran.

Baksidan är mer lik en äldre smartmobil med tre fysiska knappar för tillbaka, hem och meny.  Även på insidan är specifikationerna blygsamma med en långsam processor och sparsamt med minne. S800c levereras med en två år gammal Android-version som det är osäkert om det kommer att gå att uppgradera. Vissa appar går inte att använda eftersom de nu kräver en nyare Android-version. Det gör att den känns ungefär som en ett år gammal budgetmobil.

Att använda den känns verkligen som att ha två apparater i en. Har man Android uppe kan man inte trycka på avtryckaren för att ta en bild. Har man kameragränssnittet uppe måste man vara i rätt läge för att växla över till Android. Och man får inte full kontroll över kameran med de flesta appar. Det är så klart praktiskt att direkt kunna skicka upp bilder till sociala medier eller lagringstjänster på nätet. Men det kräver Wifi-täckning så det är fortfarande inte lika smidigt som med mobilkameran.

Med tanke på att det måste vara sådana som S800c tävlar emot så är bildkvaliteten bra. Den är klart bättre än även de bästa kameramobilerna, speciellt när belysningen är dålig. Därmed inte sagt att den är speciellt bra där utan man får fortfarande vara beredd på en hel del brus eller utsmetade detaljer.  Jämfört med kompaktkameror får man gå ner till modeller till halva priset för att hitta någonting jämförbart. Färgåtergivningen är bra och exponeringarna ofta okej även om den ibland har fokusproblem.

Slutsats
Coolpix S800c är en okej kompaktkamera där Nikon har slängt på en Android-lösning till så lågt pris som möjligt. Tyvärr innebär det att det känns framtvingat och många av de fördelar det hade kunnat innebära uteblir. Istället för att vara spännande och intressant blir man irriterad ju fler saker man upptäcker som inte går att göra. Och trots att man har lyckats hålla nere priset blir det ändå en ganska dyr leksak då man kan få en motsvarande Nikon S6300 utan Android till halva priset.

Också i detta test:

Samsung Galaxy Camera EK-GC100

Lyxvalet

En genomsnittlig kompaktkamera sammansmält med en modern smartmobil.

Ny Android Utmärkt skärm Den pryltokiges dröm
Dyr Genomsnittlig bildkvalitet Stor och tung
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Photoshop Elements blir ännu coolare Adobe gör fotoredigering roligare utan att det kostar skjortan.
Superkompakt 4K-videokamera från Sony Sony FX30 är en professionell videokamera i praktiskt format.
DJI Osmo Mobile 6: - Filma som ett proffs DJI Osmo Mobile 6 låter dig efterlikna proffsen genom att stabilisera dina mobilvideo-inspelningar.
Capture One visar bilderna direkt på iPad Laddar upp bilderna från kameran till iPaden i realtid.
Tamron lanserar en extrem zoom för Fujifilm X-kameror Blir billigare än Fujifilms motsvarande zoom.
Leica lanserar Q2 i samarbete med Seal Specialutgåva i begränsad upplaga.
Följ Ljud & Bild