Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: HP Envy 4500

Skrivare till mobilen

Skriv ut direkt från mobil eller surfplatta.

Publicerad 2014-05-12 - 06:00
HP Envy 4500
John Hvidlykke

Här i Ljud & Bild skriver vi massor om smarta mobiler och surfplattor och om hur enkelt det är att använda dem för att surfa, ta bilder och skriva mail. Men någon gång emellanåt behöver man få en ”hardcopy” av dokumenten, i stället för att bara titta på dem på skärmen. Då behöver man en skrivare. HP Envy 4500 är en sådan allt-i-ett-skrivare med trådlöst nätverk för både datorer och mobiler/surfplattor.

Envy 4500 är inte den första skrivaren i världen som kan skriva ut från mobila enheter, men däremot den mest okomplicerade jag har stött på hittills. Det tog bara ett par minuter att få den att fungera ihop med min iPhone – och lika lång tid för den att börja prata Android-surfplatta och PC flytande. Skrivaren fungerar med hjälp av HP:s eget ePrint-system, samt med Apples AirPrint, och kan skriva ut från Android, iOS och Windows Phone. Och – om behovet skulle uppstå – från Symbian- och Blackberry-mobiler.

Precis som flertalet allt-i-ett-skrivare för hemmabruk har Envy 4500 inbyggd skanner. Den sätter vare sig några hastighets- eller skärperekord, men med tanke på priset har man svårt att klaga. Skannern tar hand om de flesta behov man kan ha när det gäller att få in en teckning eller en bild i datorn. Och den här journalisten har faktiskt haft separata, renodlade skannrar som inte varit bättre.

En positiv överraskning är att skrivaren klarar duplex-utskrifter – alltså dubbelsidiga utskrifter. Det tar lite längre tid eftersom varje sida ska ut i pappersfacket och sedan tillbaka in i skrivaren igen för andra sidan. Men det fungerar och ger färdiga rapporter ett proffsigare utseende när sidorna binds ihop och sedan läses som en bok.

Papperskassetten är inte Envy 4500:s starkaste kort. Det är svårt att få alla ark att ligga helt rakt och det finns ingen tydlig markering som talar om när alla papper är intryckta tillräckligt långt – men inte för långt – in. De utskrivna sidorna ligger löst ovanpå papperskassetten. Separata kassetter hade varit att föredra, men på grund av duplex-funktionen är det förmodligen bäst att ha det på detta sätt.

En del av dokumenten från bärbara enheter är bilder och Envy 4500 utlovar en upplösning på 4800 x 1200 DPI. På papperet är det tillräckligt mycket för vad som helst. I praktiken går det utmärkt att skriva ut en trave inbjudningskort, men om det viktigaste är att kunna ”framkalla” sina digitala bilder så bör man leta efter en riktig fotoskrivare – som förmodligen kostar en del mer än Envy 4500.

Slutsats
HP Envy 4500 är en billig allt-i-ett-skrivare som gör det enkelt att skriva ut från alla husets datorer och mobila enheter. Den är inte skarpast i världen men är hyfsat snabb och skriver till och med ut på båda sidor av papperet. Om du inte är storkonsument av fotoutskrifter så täcker den förmodligen alla dina behov på ett utmärkt sätt.

Ljud & Bild tycker

Det är både enkelt och vanebildande att kunna skriva ut direkt från mobilen. Dubbelsidiga utskrifter är en stor fördel och inte någon självklarhet i den här prisklassen. Vi har sett bättre utskriftskvalitet för pengarna och pappersfacket borde ha varit större. En enda gemensam patron för färgutskrifter betyder dålig bläck-ekonomi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen