TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Gimbals till action-kameror

Mjuka action-shots

Med en gimbal är det slut på skakiga bilder från GoPro-kameran.

forfatter
Publicerad 2017-08-14 - 12:30
L&B tycker
Specifikationer

GoPro Karma Grip 3 800 kr

FeiyuTech G5 3 150 kr

Produktsida
Produkter i testet
 • GoPro Karma Grip
 • Feiyu Tech G5
 • GoPro sitter säkert på tronen när det gäller de populära action-kamerorna. Trots en del reservationer var vi också riktigt förtjusta i den senaste toppmodellen GoPro Hero 5 Black som vi belönade med en Bäst i test-stämpel i våras. Nu har ett av de mest efterlängtade tillbehören till den kameran släppts, GoPro Karma Grip, så det är bara att plocka fram testvinnaren igen. Den officiella bildstabilisatorn till Hero 5 Black har landat på redaktionen. Men är den den bästa stabilisatorn till Hero 5? Det bestämde vi oss för att ta reda på och anordnade därför en duell mellan Karma Grip och en annan av dagens populära actionkamera-gimbals, Feiyu Tech G5.

  Fördelen med de små actionkamerorna är att de kan tas med i stort sett överallt och därför ger en möjlighet att ta ibland helt absurda videor från vinklar man inte trodde var möjliga. Surra fast kameran på hjälmen när du åker skidor, ta med den när du hoppar fallskärm eller sätt fast den på surfbrädan eller cykeln när du ger dig ut på böljan blå eller nerför bergssluttningen. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Kameran är byggd för det och tål både vatten och damm, stötar och slag.

  Det hårda livet som actionkamera är dock inte helt problemfritt, framför allt är skakiga videor något som alla GoPro-ägare känner till. Det har GoPro försökt göra någonting åt och byggt in bildstabilisering i Hero 5 Blacks programvara för att eliminera skakningarna. Detta fungerar genom att bilden roteras och kanterna beskärs, på samma sätt som man skulle korrigera en sned bild i Photoshop. Resultatet går att leva med, men det är synd att man förlorar en del av bildytan.

  Ett bättre sätt är därför att montera kameran i en bildstabilisator, även kallad gimbal, som tack vare små motorer och rörliga leder minskar rörelser och ger mjuka och följsamma inspelningar. Ja, det låter motsägelsefullt, men höga hastigheter och silkeslena filmer kan faktiskt kombineras och man blir väldigt lycklig när man ser de fina klippen man lyckas åstadkomma med sin nya utrustning. Om du redan gillade din actionkamera kommer du att älska den när du stoppar den i en gimbal.

  Så fungerar en gimbal

  En 3-axlars gimbal fungerar genom att den – precis som namnet antyder – kan rotera i tre axlar. Den kan panorera, tilta och rulla. En kombination av motorer och en funktion som kallas Inertial Measuring Unit (IMU) ser till att kameran alltid är stilla. Skakningar och rörelser absorberas, vilket i sin tur resulterar i glidande panoreringar och skarpare bild. Det ser nästan ut som om kameran svävar i luften. Lite beroende på hur avancerad en gimbal är kan man även styra funktioner på kameran direkt från handtaget, till exempel att sätta på och stänga av den samt påbörja inspelningen. En gimbal hålls antingen i ena handen eller monteras fast med fästen och skruvar på så kallade mounts.

  picture1
  <
  >
  (Foto: Tillverkare)

  Produkter i testet

  GoPro Karma Grip

  Ett givet val

  Karma Grip är gjord speciellt för Hero 5 Black.

  Sätter på och stänger av kameran direkt från handtaget. Kameran laddas när den sitter i huset.
  Huset täcker mikrofonerna och gör ljudet instängt. Batteritiden är kort och locket till USB-porten måste tas loss helt.

  Feiyu Tech G5

  Seriös Karma-konkurrent

  G5 är allsidig och har lång batteritid.

  Liten, lätt och läcker konstruktion. 4-vägs joystick som styr kameran manuellt. Bra batteritid.
  Det hade varit bra med lite större avstånd mellan handtaget och kameran.

  Senaste artiklar:

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Tamron lanserar en extrem zoom för Fujifilm X-kameror Blir billigare än Fujifilms motsvarande zoom.
  Leica lanserar Q2 i samarbete med Seal Specialutgåva i begränsad upplaga.
  Se vad du kan göra med din hårddisk Ny firmware med stöd för inspelning på SSD
  Panasonic släpper ljusstark och kompakt 18 mm Ultravidvinkel för Panasonic- och Leica-kameror.
  Fujifilm X-H2 har 8K-video och hela 160 megapixlar Med 10-bitars 8K-video och pixelshift är Fujifilm X-H2 den mest professionella kameran i klassen.
  Vidvinkelzoom för Fujifilm GFX 20–35 mm, och två saker till....
  Följ Ljud & Bild