: Epson EcoTank ET-4500

All-inclusive-bildmaskin

Slipp bläckräkningen i två år. Du får nämligen mer än en kvarts liter bläck på köpet!
Ljud & Bild tycker
Fotoutskrifterna håller utmärkt kvalitet och det är en njutning att luta sig tillbaka och glömma allt om bläckpatroner. Inbyggd arkmatare för skanning av många dokument.
Standard-utskriftskvaliteten är ganska så trist och styrpanelens gränssnitt är gammalmodigt och ologiskt. Ingen kortläsare eller USB-port. Du får fortfarande betala för papperet.
Specifikationer
  • Skrivhastighet: 9,2 sidor/minut (svart)/7,3 sidor/minut (färg)
  • Upplösning, utskrift: 5760 x 1440 dpi
  • Upplösning, skanner: 600 dpi
  • Skärm: 5,5 cm svartvit
  • Anslutning: Wi-Fi, Wi-Fi Direct, ethernet
  • Antal sidor: 6 500 färg/4 000 svartvit
  • Bläck: 4 separata färger i patroner à 70 ml
  • Mått/vikt: 51,5 x 24,1 x 36,0 cm/7,4 kg
Annons
Annons
forfatter

Bläckstråleskrivare har blivit en produkt som säljs som stapelvara i snabbköpen, precis som köttfärs och läsk. Bläckpatronerna förvaras däremot i låsta skåp, som 30-årig single malt-whisky, fransk parfym och andra superdyra droppar.
Om du har tröttnat på att lägga femhundralappar på disken med jämna mellanrum är Epsons Eco Tank-skrivare ett intressant alternativ. I stället för små patroner med ett par milliliter bläck innehåller skrivaren fyra tankar för påfyllning, och i kartongen ligger fyra 70-milliliters flaskor med bläck, sammanlagt lite drygt en kvarts liter! Varje bläckbehållare är täckt med en gummipropp och genom ett litet fönster kan man se bläcknivån. Smart, men jag skulle vara nervös om jag transporterade en påfylld skrivare.

 

Fenomenal ekonomi

Epson lovar att bläckflaskorna som ingår räcker till 6 500 färgsidor och 4 000 svartvita utskrifter. Sådana löften bör tas med en rejäl nypa salt eftersom de är baserade på medelvärden och standardtestsidor. Och du får garanterat inte ut 6 500 fotoutskrifter i A4-storlek. Det är dock fortfarande 5-10 gånger mer än vad du får med traditionella fotopatroner. Och den dagen bläcket tar slut så är reservflaskor mycket billigare än bläckpatroner. Ungefär en hundralapp för en flaska med 70 ml. bläck. Man brukar få betala 10-20 gånger så mycket.

Bortsett från tankningsstationen, som lägger till extra bredd på skrivarens högra sida, påminner Epson Eco Tank ET-4500 om flesta multifunktionsskrivare: En svart plastklump med pappersmagasin på baksidan och utskriftsfack på framsidan.

(Foto: Epson)
(Foto: Epson)

Krånglig skötsel

En 2-tums svartvit display på fronten ger en någorlunda uppfattning om vad skrivaren håller på att arbeta med. Men inte mer än så. Det är förbluffande hur lite information Epson lyckas visa på en gång, och navigeringen mellan funktioner är kompromisslöst ologiskt. Jämfört med de stora, högupplösta färgpekskärmarna som bland annat HP har känns det här helt enkelt för stökigt.

ET-4500 har ingen inbyggd kortläsare eller USB-port, däremot har det blivit plats för en stor knappsats. Skrivaren har nämligen inbyggd fax (!) – en funktion som alla multiskrivare hade en gång i tiden men som i dag inte är intressant för särskilt många. Mer relevant är möjligheten för direkt wifi-anslutning, samt utskrift via trådbundna och trådlösa nätverk. Man kan självfallet även ansluta skrivaren direkt med en USB-kabel.

Skannar buntar

Naturligtvis finns det en inbyggd skanner, men den utmärker sig genom att ha en automatisk arkmatare, så att man kan lägga in en bunt papper i skrivaren och få dem levererade direkt till datorn som JPG-filer eller en PDF-fil. Det går inte precis fort, men det fungerar – och har man en gång provat en skanner med arkmatare så är det svårt att gå tillbaka till att mata in sidorna en och en.

Allra viktigast för en skrivare är naturligtvis utskrifterna, och i vårt sammanhang fotoutskrifterna. Med Epsons eget blanka fotopapper blir resultatet utmärkt: levande färger och en bra balans. Hudtoner känns trovärdiga och även relativt komplexa skuggor, i kombination med växlande högdagrar, går utmärkt.

(Foto: Epson)
(Foto: Epson)

Till vardags, när man inte vill lägga 5–10 kronor per sida, är resultatet mindre imponerande och bilder får en något grönaktig ton. Vanligt papper passar alltså bara till text och grafik. Tyvärr måste man välja papperstyp på kontrollpanelen varje gång man byter papper. Det räcker inte att välja papperstyp under utskrift. Om de två skiljer sig så stannar utskriften och ett felmeddelande visas.

 

Slutsats

Epson Eco Tank 4500 är rena rama arbetshästen som levererar absolut dugliga utskrifter i långa, långa banor – och dessutom klarar av hemmakontorets alla andra utskrifts- och skanningsuppgifter. Kontrollpanelen påminner om en svunnen tid, men lyckligtvis går det mesta att göra från datorn. Skrivaren är förhållandevis dyr att köpa, men å andra sidan är bläckkostnaden nästan försumbar.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Det nya företaget har tagit över Olympus kameradivision
Dags att tänka Leica även när det gäller video.
Adobe släpper Lightroom för Apples nya Mac-datorer med M1-processor.
Slutet för Europas största fotomässa.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.
Är du sugen på tvättäkta 8K-upplösning men vill inte betala en förmögenhet? Då kan Samsung Q700T vara rätt medicin.
Fairphone 3 vill rädda klimatet och ge dig ett rent samvete på samma gång. Men även om tanken är god så misslyckas mobiltelefonen fullständigt.