Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Disney+

Musen som ryter!

Disney+ har ett enormt arkiv med klassiker av högsta kvalitet. En bra nummer två-tjänst och mycket (billig) underhållning för hela familjen.

Av / 2020-12-18 - 08:44
Disney+
Tor Aavatsmark & Audun Hage

Disneys efterlängtade strömningstjänst lanserades med dunder och brak den 15:e september i Norden och har sedan dess växt stort på kort tid.

Disney+ kostar 69 kr per månad (eller 689 kr för ett år) och ger då tillgång till en mängd exklusivt innehåll från Disney-universumet, inklusive Marvel och Star Wars. Dessutom släpper Disney fortlöpande nytt, exklusivt originalt-innehåll – mest känt är den nya Star Wars-serien The Mandalorian.

Star Wars: The Mandalorian är Disney+ främsta originalserie (Foto: Walt Disney)

Innehåll

Världens största underhållningsarkiv! Disney är mycket mer än Musse Pigg och Lejonkungen. De senaste åren har Disney-koncernens gjort enorma uppköp av filmstudior och skaffat sig en bred katalog med underhållning som nu blir tillgänglig på en enda plattform. Genom köpet av Fox för ungefär 650 miljarder kronor fick de också rättigheterna till deras stora filmkatalog.

Från premiärdagen i Norden (15 september) fanns det fler än 500 animerade långfilmer och spelfilmer, 7 300 serieavsnitt och cirka 40 Disney+ Originals.

Flaggskeppen i Disney+ är det kompletta Disney-arkivet med allt från Snövit till Den lilla sjöjungrun, Frost och Mickey Mouse Clubhouse, animerade filmer från Disney/Pixar (Toy Story), Marvel-universumet, Star Wars-universumet, de många dokumentärerna från National Geographic och Fox enorma filmarkiv, med bland annat Avatar och X-Men.

Ska man bli en lojal abonnent på en strömningstjänst så måste det ständigt läggas till nytt innehåll, här kommer Disney+ Originals in i bilden. I den här kategorin är pricken över i storsatsningen Star Wars: The Mandalorian. Den finns redan två säsonger av, dessutom kan du titta på den helt nya serien The Right Stuff, Black is King (Beyoncé), Hamilton (från Broadway) och Stargirl.

Disney har presenterat sina planer för 2021. 23 februari lanseras en ny avdelning som heter ”Star”. I den kommer du bland annat att hitta hela det enorma filmarkivet från Fox/20th Century Studios, samt Disney Television Studios, FX, 20th Television. Dessutom ingår publikmagneten Keeping Up With The Kardashians. Med Fox-arkivet får Disney ett mycket större, bredare och bättre filmarkiv än Netflix och HBO Nordic.

Läs också Mer Star Wars från Disney+ I februari får du enormt mycket större filmutbud på Disney, dessutom lockar ”Musse Pigg” med mer Star Wars- och Marvel-originalinnehåll – plus Kim Kardashian & Co!

Prenumerationspriset höjs i samband med detta till 89 kronor i månaden. (PS! Du kan undvika prishöjningen genom att teckna ett årsabonnemang redan nu).

Lokalt innehåll utlovas också, men inte förrän om 2–3 år. 2024 är målet att ha 50 lokalt producerade titlar årligen.

 

[liste]

Egenproducerade flaggskepp

 • Star Wars: The Mandalorian
 • The Right Stuff
 • WandaVision
 • The Falcon and the Winter Soldier
 • High School musical: The Musical: The Series
 • The World according to Jeff Goldblum
 • Muppets Now
 • Star Wars: The Clone Wars
 • Togo
 • Lady and the Tramp
 • Noelle
 • Black Beauty
 • Artemis Fowl
 • Hamilton
 • Mulan

 

 

[listeslutt]

 

Bild- och ljudkvalitet

Disney-plattformen har god teknisk kvalitet. Mycket nyare innehåll finns i 4K Ultra HD-upplösning och Dolby Vision HDR på enheter som stöder det. Detta syns spektakulärt bra i bland annat Star Wars: The Mandalorian.

Man kan välja strömningskvalitet, ”Automatisk” ger 4K-upplösning. På ljudsidan kan man också njuta av Dolby Atmos i utvalda titlar.

 

Startsiden til Disney+ (Foto: Tor Aavatsmark, Lyd & Bilde)

Användning

Användningen och gränssnittet är ganska likt Netflix, så om du redan är Netflix-användare kommer du intuitivt att förstå hur du hanterar Disney+.

En viktig skillnad är att Disney+ ger användaren en möjlighet att välja mellan fem (snart sex) olika innehålls-universum: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars och National Geographic.

Disney+ kan strömmas på upp till fyra enheter samtidigt, och man kan skapa upp till sju användare, där personer i hushållet som definierats som barn automatiskt har begränsat innehåll, alla ”olämpliga” titlar är bortplockade.

Det går också att ladda ner ”obegränsat” antal filmer och serier och titta på dem i offline-läge (utan utgångsdatum), så som det bland annat går att göra på Netflix. På Netflix gäller nedladdningen dock bara egenproducerat innehåll.

Både appen och innehållet är textat på svenska. Ett stort antal titlar som vänder sig till de minsta är dessutom dubbat till svenska.

Längst upp i appen eller webbläsarfönstret ser man utvalda filmer och serier, under dem finns ett antal rekommendationer i olika kategorier. Sedan tillkommer nytt innehåll samt algoritmbaserade rekommendationer.

Om man reser utomlands (vilket väldigt få gör i dessa corona-tider) kan man titta på det Disney+-innehåll som är tillgängligt i det land man besöker.

Plattformar

Disney+ finns till de flesta mobiltelefoner, surfplattor och smarta TV-apparater av modernare snitt (exakt vilka enheter kan du se här), samt webbläsare i Windows, Mac och Chromebook. Uppspelning i mobilwebbläsare stöds dock inte, på telefonen är man hänvisad till Android- eller Apple-appen.

Steamboat Willie (1928), musen som startet det hele (Foto: Walt Disney)

Slutsats

Ingen har en större film- och seriekatalog än Disney. Ett arkiv som fick en vansinnigt stor påfyllning av solida arkivtitlar i och med företagets gigantiska uppköp av 21st Century Fox. Tyvärr har hittills lite av Fox-katalogen gjorts tillgänglig – men den kommer.

Vad just du kommer att betrakta som ”guld” i det rikliga innehållet beror på dina egna preferenser och intressen. Om du är ett die hard Star Wars- eller Marvel-fan hittar du nästan allt från dessa kategorier.

Djur- och dokumentärälskare får en outtömlig mängd National Geographic-dokumentärer och animationsälskare (i alla åldrar) kan se hela Disneys tecknade filmskatt, från Snövit till Frost 2. Även Disneys kortfilmsarkiv finns tillgängligt.

Du hittar inget lokalt, nordiskt innehåll på tjänsten och mängden nytt originalinnehåll är för närvarande ganska begränsat. Disneys styrka är den enorma bredden och det stora arkivet med odödliga klassiker, innehåll som nu enbart finns hos Disney – dessutom är priset mycket konkurrenskraftigt.

Karakter
Disney+
Premium

Ljud & Bild tycker

Mycket exklusivt innehåll för stora och små
Bra gränssnitt och hög teknisk kvalitet
Hela Disney-, Marvel- och Star Wars-universumet
Inget innehåll från externa
Lite nytt innehåll (i dagsläget)
Merparten av Fox-arkivet är inte tillgängligt ännu

Också i detta test:

Vilken strömningstjänst är bäst?

Netflix

Störst är fortfarande bäst!

Med ett brett, ständigt växande innehållsbibliotek och prima bildkvalitet är Netflix fortfarande vinnaren när det gäller streaming. Men de får se upp för aggressiva konkurrenter!

Överväldigande mycket (och bra) originalinnehåll
Bäst av de globala när det gäller lokalt innehåll
Hög teknisk kvalitet på bild och ljud
Hög frekvens på nytt material
Begränsat (något föråldrat) filmutbud
Dyrt jämfört med konkurrenterna
Läs hela testet

HBO Nordic

Föråldrad!

HBO Nordic har många ikoniska serier, men sänks helt av usel bildkvalitet. Som tur är väntas en ny version (HBO Max) komma 2021!

Flera bra, exklusiva och populära originalserier
Game of Thrones!
Bra seriearkiv
Under medelmåttig bild- och ljudkvalitet
Dålig och gammaldags användarvänlighet
För lite nytt innehåll som man måste se
Läs hela testet

Amazon Prime Video

Billigt, bra och starkt på filmklassiker

Hos Amazon kan du vältra dig i ett stort urval av (amerikanska) filmer och god kvalitet till ett rimligt pris.

Stort filmutbud
Strålande bildkvalitet
Få men riktigt bra originalserier
För få originalfilmer och -serier
Inget lokalt innehåll
Läs hela testet

Apple TV+

Mest för Apple-användare

Apples egen strömningstjänst är en spännande nykomling med hög teknisk kvalitet. Vi saknar bara mer, och bättre, originalinnehåll!

Hög teknisk kvalitet
Dugligt filmutbud
En del bra originalserier
Väldigt lite originalinnehåll
Inte särskilt användarvänligt gränssnitt
Läs hela testet

Viaplay

Gott & blandat från Norden och världen

Viasats egen strömningstjänst är ett bra startalternativ för dig som vill ”klippa kabeln” och titta på vad du vill, precis när du vill. Men det kostar.

Stort urval av (externa) filmer och serier
Kan ”pimpas” med sport och direktsänd TV
Många reality-serier (om det nu kan klassas som ett plus?)
Högt pris (sportpaketet kostar ännu mer)
Lite nytt originalinnehåll
Saknar ”måste se”-serier
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Rulla till toppen