Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Apple TV+

Mest för Apple-användare

Apples egen strömningstjänst är en spännande nykomling med hög teknisk kvalitet. Vi saknar bara mer, och bättre, originalinnehåll!

Skrivet av / 2020-12-18 - 08:41
Apple TV+
Tor Aavatsmark & Audun Hage

Ett drygt år har gått sedan Apple lanserade sin egen strömningstjänst. Apple TV+ riktar sig specifikt till användare av iPhone, iPad och Mac. Tim Cook har insett att han också vill ha sin del av strömningskakan och knyta sina kunder ännu närmare ett komplett ekosystem.

Priset är attraktivt, bara 59 kronor i månaden, men i det här sammanhanget är ”attraktivt” ett relativt begrepp, i synnerhet med tanke på hur begränsat innehållet är …

Vid lanseringen erbjöd Apple ett kostnadsfritt 1-årsabonnemang vid köp av en ny Apple-enhet och fick därmed snabbt 10 miljoner ”abonnenter”. TV-tjänsten ingår också i ett paketpris med ett Apple One-abonnemang.

 

Tom Hanks i ”Greyhound” (Foto: Apple TV+)

Innehåll

Men så var det ju det där med innehåll. Ska man väl starta en strömningstjänst så bör den ju också ha en del originalinnehåll. Vid lanseringen blev Apple TV+ förlöjligat av en samlad press eftersom de bara erbjöd sina abonnenter 8 (åtta!) program. Inte så konstigt att Apple gav bort gratisabonnemang.

The Morning Show, med Jennifer Aniston i huvudrollen, var flaggskeppet – och verkligen ingen dålig serie. Problemet är bara att ett år senare så har det inte precis släppts mängder av originalinnehåll från en av världens största mobiltillverkare.

Teheran är den bästa originalserien (visserligen en samproduktion) som du kan se på Apple TV+ just nu. Och den är riktigt bra. Dessutom kan du få dig ett gott skratt med Jason Sudeikis i Ted Lasso eller mysa i TV-soffan med talkshow-drottningen Oprah Winfrey.

Du hittar visserligen ett användbart filmarkiv hos Apple, och det ska man inte förakta, men om du är ute efter nya filmer och serier så ska du abonnera på en annan strömningstjänst.

 

[liste]

Egenproducerade flaggskepp

  • The Morning Show
  • Home Before Dark
  • Servant
  • Little America
  • Ted Lasso
  • Oprah’s Book Club
  • Teheran
  • Greyhound

 

[listeslutt]

Bild- och ljudkvalitet

Apple har lagt ribban relativt högt när det gäller tekniska prestanda. Det mesta av originalinnehållet finns med 4K-upplösning, HDR (Dolby Vision) och Dolby Atmos-surroundljud.

 

Startsiden til Aple TV+ (Foto: Tor Aavatsmark, Lyd & Bilde)

Användning

Från en app-gigant som Apple så skulle det bara fattas att TV-menyn var överskådlig och bra. Det är dock viktigt att notera att Apple TV+ är en integrerad del av Apple TV-appen, som också erbjuder köp av filmer och serier.

Trofasta Apple-användare känner lätt igen sig, men för nya användare kan det verka väldigt förvirrande. Jämfört med den intuitiva enkelheten vi hittar hos Netflix, Amazon och Disney+ känns Apple+ onödigt begränsat och komplicerat att navigera i.

Användargränssnittet lyckas inte heller ”dölja” det faktum att det finns relativt lite innehåll att skryta med. Skrollandet tar slut snabbt! Och varför i hela friden har Apple blandat strömnings- och köpfilmer?

Man kan ha upp till 5 användare som strömmar samtidigt. Dessutom har tjänsten nedladdningsalternativ för en del av innehållet.

Plattformar

Apple TV+-appen favoriserar helt klart Apples egna enheter (iPhone, iPad, Mac och mediespelaren Apple TV 4K).

Appen finns i dagsläget inte i Google Play-butiken till Android-telefoner, så om du har en Samsung-, Huawei- eller Sony-mobil kan du inte titta på innehåll från Apple TV+ på den. Däremot har Apple+ börjat dyka upp i utvalda smart-TV-apparater från Sony, samt i nyare smart-TV-apparater från LG och Samsung (2019 och framåt).

Det går också att överföra innehåll via AirPlay 2 samt att titta i webbläsaren, men det fungerar inte optimalt i Chrome.

 

Jennifer Aniston i ”The Morning Show” (Foto: Apple TV+)

Slutsats

Apple TV+ är en billig och användarvänlig tjänst med hög teknisk kvalitet – ett enkelt val för iPhone-användare. Tyvärr är det ont om riktigt bra titlar som du bara måste se.

I dagsläget har Apple TV+ ungefär 33 miljoner abonnenter, men väldigt många av dem är gratisanvändare som kanske inte vill förnya efter ett år. Tjänsten har dock potential för framtiden, Apple behöver bara fylla på med betydligt mer innehåll och förbättra användarupplevelsen. Och med tanke på Cooks välfyllda bankkonto borde det inte råda någon brist på resurser.

Detta är en tjänst som är specialanpassad för Apple-användarna, som (för närvarande) har lite innehåll och som du klarar dig utan.

 

Läs också Down memory lane The Boss tar med superfansen bakom kulisserna under inspelningen av sitt nya album.
Karakter
Apple TV+
Premium

Ljud & Bild tycker

Hög teknisk kvalitet
Dugligt filmutbud
En del bra originalserier
Väldigt lite originalinnehåll
Inte särskilt användarvänligt gränssnitt

Också i detta test:

Vilken strömningstjänst är bäst?

Netflix

Störst är fortfarande bäst!

Med ett brett, ständigt växande innehållsbibliotek och prima bildkvalitet är Netflix fortfarande vinnaren när det gäller streaming. Men de får se upp för aggressiva konkurrenter!

Överväldigande mycket (och bra) originalinnehåll
Bäst av de globala när det gäller lokalt innehåll
Hög teknisk kvalitet på bild och ljud
Hög frekvens på nytt material
Begränsat (något föråldrat) filmutbud
Dyrt jämfört med konkurrenterna
Läs hela testet

Disney+

Musen som ryter!

Disney+ har ett enormt arkiv med klassiker av högsta kvalitet. En bra nummer två-tjänst och mycket (billig) underhållning för hela familjen.

Mycket exklusivt innehåll för stora och små
Bra gränssnitt och hög teknisk kvalitet
Hela Disney-, Marvel- och Star Wars-universumet
Inget innehåll från externa
Lite nytt innehåll (i dagsläget)
Merparten av Fox-arkivet är inte tillgängligt ännu
Läs hela testet

HBO Nordic

Föråldrad!

HBO Nordic har många ikoniska serier, men sänks helt av usel bildkvalitet. Som tur är väntas en ny version (HBO Max) komma 2021!

Flera bra, exklusiva och populära originalserier
Game of Thrones!
Bra seriearkiv
Under medelmåttig bild- och ljudkvalitet
Dålig och gammaldags användarvänlighet
För lite nytt innehåll som man måste se
Läs hela testet

Amazon Prime Video

Billigt, bra och starkt på filmklassiker

Hos Amazon kan du vältra dig i ett stort urval av (amerikanska) filmer och god kvalitet till ett rimligt pris.

Stort filmutbud
Strålande bildkvalitet
Få men riktigt bra originalserier
För få originalfilmer och -serier
Inget lokalt innehåll
Läs hela testet

Viaplay

Gott & blandat från Norden och världen

Viasats egen strömningstjänst är ett bra startalternativ för dig som vill ”klippa kabeln” och titta på vad du vill, precis när du vill. Men det kostar.

Stort urval av (externa) filmer och serier
Kan ”pimpas” med sport och direktsänd TV
Många reality-serier (om det nu kan klassas som ett plus?)
Högt pris (sportpaketet kostar ännu mer)
Lite nytt originalinnehåll
Saknar ”måste se”-serier
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rulla till toppen