TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Amazon Prime Video

Billigt, bra och starkt på filmklassiker

Hos Amazon kan du vältra dig i ett stort urval av (amerikanska) filmer och god kvalitet till ett rimligt pris.

forfatter
Publicerad 2020-12-18 - 08:42
Karakter
Amazon Prime Video
L&B tycker
Stort filmutbud
Strålande bildkvalitet
Få men riktigt bra originalserier
För få originalfilmer och -serier
Inget lokalt innehåll
Specifikationer

Abonnemang och priser

 • 65 kr per månad

De flesta har väl hört talas om den globala e-handelsjätten Amazon, men inte alla vet att de också har en egen strömningstjänst! Jeff Bezos vill ha ett finger med i varje marknadssegment och kontrollera hela ekosystemet.

Amazon Prime Video erbjuder många filmer, serier och dokumentärer, och det väckte särskilt stor uppmärksamhet när ”Top Gear-gänget” Clarkson, Hammond och May meddelade att de flyttade dit.

Amazon har lyckats locka till sig stora namn som Al Pacino, Michael Connelly, Billy Bob Thornton och Woody Allen (som visserligen fick kontraktet brutet efter # MeToo-anklagelser).

 

John Krasinski i ”Tom Clancy’s Jack Ryan”. (Foto: Amazon Prime Video)

Innehåll

Amazon har verkligen inte den längsta listan med egenproducerade serier, å andra sidan har de förmodligen det högsta genomsnittliga kvalitetsbetyget! Det är mycket sällsynt att det släpps en originalserie som vi verkligen blir besvikna på från Bezos & Co.

När Amazon anlitade Michael Connelly för filmatiseringen av hans deckarserie om den outtröttliga mordutredaren i LAPD, Harry Bosch (Titus Welliver), satte det fart på tjänsten. Serien är fortfarande ett av flaggskeppen.

Originalserierna kännetecknas av stor konstnärlig frihet, kompromisslöshet och gedigen kvalitet på alla områden. Hunters (Al Pacino som hänsynslös nazistjägare i hans första TV-serie) är definitivt en av de bästa serierna vi har sett det senaste året, och The Marvelous Mrs. Maisel (som har hunnit fram till säsong 3) är bland det mest charmiga och humoristiska du kan strömma – från vilken tjänst som helst. Fantasy-fans har också fått sitt med spektakulära Carnival Row.

På jakt efter mer mörk, sarkastisk, svart humor och drama? Du kan sluta leta, Billy Bob Thornton kan inte vänta med att berätta om sitt svåra liv som privatdeckare i sköna Goliath.

Om det är relativt ont om egenproducerat innehåll så har Amazon ett desto större filmarkiv. Tusentals filmer (mestadels amerikanska) från 1970-talet och framåt, som du inte hittar på andra strömningstjänster – och dessutom i hög kvalitet. Till exempel Runaway Jury från 2003 och Clear and Present Danger från 1994. I filmkatalogen finns bland annat fler än 1 500 dramafilmer.

Där hittar du tyvärr inget lokalproducerat nordiskt innehåll, men Amazon har precis börjat med lokala produktioner i bland annat Tyskland, Japan och Spanien.

 

Egenproducerade flaggskepp

 • Hunters
 • The Marvelous Mrs. Maisel
 • Bosch
 • The Man in the High Castle
 • Goliath
 • Jack Ryan
 • The Romanoffs
 • Homecoming
 • The Widow
 • The Boys
 • Carnival Row
 • Alex Rider
 • I Love Dick
 • The Grand Tour

 

 

 

Bild- och ljudkvalitet

Mycket av innehållet från Amazon strömmas i ytterst hög kvalitet och med lite komprimering, så länge du har en kompatibel enhet kan du njuta av videoklippen i knivskarp 4K-upplösning och med gnistrande HDR-detaljer.

Vi har fortfarande inte sett bättre strömningskvalitet (suveräna färger och kontraster, knivskarp skärpa och djup) än i serien Jack Ryan, detta är en riktig godbit i det dynamiska HDR10+-formatet för TV-apparater som stöder detta.

Ljudet är också väl omhändertaget, med Dolby Atmos 3D-ljud i många fall.

Om man jämför den mörka serien (i dubbel bemärkelse) Carnival Row med Game of Thrones på HBO Nordic så är kontrasterna (!) slående. I Carnival Row är alla detaljer tydliga även i de mörkaste scenerna, och svart är verkligen svart.

 

Amazon Prime Videos startsida (Foto: Tor Aavatsmark, Ljud & Bild)

Användning

När Amazon lanserades i Norden var hela användargränssnittet på engelska och många av serierna var inte textade. Den tiden är förbi (nyligen har Amazon till och med slutat ta betalt i euro) och tjänsten är enkel att använda och navigera i.

Mobil-apparna är en av de absolut bästa och mest intuitiva/lättskötta. Enkel att hitta i och snyggt kategoriserad. Så ska det se ut!

Plattformar

Amazon Prime utmärker sig med ett brett plattformsstöd och tillgänglighet. Innehållet kan ses i webbläsare, iOS/Android, PlayStation och Xbox, samt i de allra flesta smart-TV-apparater.

Observera att du behöver en kompatibel enhet för att kunna titta på 4K HDR-innehåll.

 

Titus Welliver. Bosch, säsong 6 (Foto: HBO)

Slutsats

Amazon Prime får genomgående höga poäng på både urval av underhållning, användarvänlighet samt en rekordhög teknisk nivå. Dessutom är tjänsten billig.

Här hittar du många filmklassiker som inte är finns hos andra tjänster som Netflix, HBO, Viaplay och Apple, plus ett par fantastiska egenproducerade serier.

Amazon Prime är nog en av de mindre kända strömningstjänsterna i Norden, vilket är synd och skam för här får du verkligen valuta för pengarna.

 

Läs också Skjut en nazist! I sin första TV-serie gnistrar Al Pacino som hängiven och kompromisslös nazistjägare.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Netflix

Störst är fortfarande bäst!

Med ett brett, ständigt växande innehållsbibliotek och prima bildkvalitet är Netflix fortfarande vinnaren när det gäller streaming. Men de får se upp för aggressiva konkurrenter!

Överväldigande mycket (och bra) originalinnehåll
Bäst av de globala när det gäller lokalt innehåll
Hög teknisk kvalitet på bild och ljud
Hög frekvens på nytt material
Begränsat (något föråldrat) filmutbud
Dyrt jämfört med konkurrenterna

Disney+

Musen som ryter!

Disney+ har ett enormt arkiv med klassiker av högsta kvalitet. En bra nummer två-tjänst och mycket (billig) underhållning för hela familjen.

Mycket exklusivt innehåll för stora och små
Bra gränssnitt och hög teknisk kvalitet
Hela Disney-, Marvel- och Star Wars-universumet
Inget innehåll från externa
Lite nytt innehåll (i dagsläget)
Merparten av Fox-arkivet är inte tillgängligt ännu

HBO Nordic

Föråldrad!

HBO Nordic har många ikoniska serier, men sänks helt av usel bildkvalitet. Som tur är väntas en ny version (HBO Max) komma 2021!

Flera bra, exklusiva och populära originalserier
Game of Thrones!
Bra seriearkiv
Under medelmåttig bild- och ljudkvalitet
Dålig och gammaldags användarvänlighet
För lite nytt innehåll som man måste se

Apple TV+

Mest för Apple-användare

Apples egen strömningstjänst är en spännande nykomling med hög teknisk kvalitet. Vi saknar bara mer, och bättre, originalinnehåll!

Hög teknisk kvalitet
Dugligt filmutbud
En del bra originalserier
Väldigt lite originalinnehåll
Inte särskilt användarvänligt gränssnitt

Viaplay

Gott & blandat från Norden och världen

Viasats egen strömningstjänst är ett bra startalternativ för dig som vill ”klippa kabeln” och titta på vad du vill, precis när du vill. Men det kostar.

Stort urval av (externa) filmer och serier
Kan ”pimpas” med sport och direktsänd TV
Många reality-serier (om det nu kan klassas som ett plus?)
Högt pris (sportpaketet kostar ännu mer)
Lite nytt originalinnehåll
Saknar ”måste se”-serier

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
NY Stranger Things 4 II trailer! Netflix har nu släppt en ny trailer för sista kapitlet i Stranger Things säsong 4.
"Tillbaka till framtiden" VHS satte rekord på auktion Great Scott! Se videon från den vilda budgivningen.
"You know nothing, Jon Snow." Eller? HBO Max tillkännager nu ytterligare en spin-off-serie från Game of Thrones-universumet.
Du känner till spelet - snart kommer filmen! Filmen baserad på det ikoniska racingspelet Gran Turismo får premiär 11 augusti 2023!
Dansk spermie-tjuv Lättsam och lättsmält romantisk komedi om barnlöshet och det eviga (hopplösa) sökandet efter en livspartner.
Osammanhängande Hemsworth En fascinerande actionkrim-handling slarvas bort av osammanhängande förvirring, utan mål eller mening.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend