Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Viaplay

Gott & blandat från Norden och världen

Viasats egen strömningstjänst är ett bra startalternativ för dig som vill ”klippa kabeln” och titta på vad du vill, precis när du vill. Men det kostar.

Publicerad 2020-12-18 - 08:29
Viaplay
Tor Aavatsmark & Audun Hage

Viaplay är en av de mest populära betal-strömningstjänsterna med nordisk förankring. Här får du ett stort utbud av kända skandinaviska serier, dokumentärer och underhållningsprogram, reality och inte minst sport (som kan läggas till).

Om du väljer rätt paket får du också möjlighet att titta på ett par direktsända TV-kanaler som TV3, TV6, TV8 och TV10.

Viaplay hamnar lite utanför ramarna för de renodlade strömningstjänsterna (som Netflix och Disney+), men har fått ett stort fotfäste i Norden och har ambitioner att växa ännu mer.

“Åreakuten”, en originalserie från nordiska Viaplay. (Foto: Viaplay)

Innehåll

Viaplay har en stor buffé med innehåll att välja mellan. Här finns framför allt ett bra utbud av skandinaviska titlar och innehåll för barn. Det är stort fokus på reality-serier som Paradise Hotel, så du ska veta vad du ger dig in på.

Förutom många välkända amerikanska filmer och serier har Viaplay utökat katalogen med ett par ”Viaplay Originals” som Lyckoviken, The Head och Wisting. Inte alla är lika sevärda, till exempel fick nysatsningen Maskineriet, med Kristoffer Joner i huvudrollen, svidande kritik av recensenterna i höstas.

Tjänsten har också en rad gamla godingar som Seinfeld, The Office, Mad Men, Lost och Frasier. Dessutom kan du njuta av x antal säsonger av ”kvalitetsserier” som Paradise Hotel och Love Island

Det finns en del bra serier här, men inte särskilt spännande eller nydanande och inte någon som du känner att du absolut måste ha. En del av de amerikanska serierna och filmerna kommer förmodligen att försvinna nu när filmbolagen ett efter ett startar sina egna, exklusiva tjänster.

Det som sticker ut med Viasat är möjligheten att lägga till sport. Viaplay har en hel rad exklusiva avtal inom fotboll (Premier League, Champions League) ishockey (NHL), racing (Formel 1), golf (Europatouren). Dessutom finns kampsportcirkusen UFC, där Viaplay visar profilerade fighter – men då är vi plötsligt i PPV-segmentet (Pay per view) och inte någon ren abonnemangstjänst.

Det finns också en filmtjänst där man kan hyra eller köpa filmer.

 

 

[liste]

Egenproducerade flaggskepp

 • The Head
 • Professionals
 • Happily Married
 • The American Runestone

 

Nordiskt originalinnehåll

 • Lyckoviken
 • Friheten
 • Cryptid
 • Älska mig
 • Partisan
 • Maskineriet
 • Ockupationen
 • Åreakuten
 • Ambassadören
 • Catwalk
 • Advokaten
 • Tjockare än vatten
 • Wisting
 • Det som göms i snö
 • Heder
 • Hand i hand
 • Besatt
 • Swedish Dicks
 • Palme
 • Cold Courage

 

 

 

[listeslutt]

Bild- och ljudkvalitet

Viaplay ligger lite efter de stora internationella tjänsterna när det gäller tekniska prestanda. Stora delar av innehållskatalogen serveras i vanlig HD- eller Full HD-upplösning, med stereoljud eller i bästa fall 5.1 surround (ingen Dolby Atmos).

Bildkvaliteten kan ibland kännas ganska så komprimerad och grov, och ljudet saknar tryck och upplösning. Ett stort undantag är en del av sportinnehållet, som strömmas i 4K-upplösning om det finns (bland annat Champions League och Formel 1).

Viaplay jobbar på att utöka 4K-utbudet, till exempel har originalserien Hassel uppgraderats till 4K.

Viaplays startsida (Foto: Tor Aavatsmark, Ljud & Bild)

Användning

Viaplay har funnits i många år och har därför haft gott om tid på sig att fintrimma app-plattformen. Gränssnittet är tydligt och överskådligt och man kan enkelt välja mellan olika kategorier av innehåll från toppmenyn.

Det går smärtfritt att fortsätta titta på serier och filmer där man slutade, och att välja sin egen användarprofil. Viaplay är också bra på att rekommendera olika typer av innehåll. En smart detalj är att filmer och serier visas med IMDB-betyg i ena hörnet, det kan underlätta att välja en titel som fått bra recensioner.

Det finns märkligt nog ingen barnspärr.

Plattformar

Viaplay finns på i stort sett alla plattformar, inklusive webbläsare, smart-TV från Samsung, LG och Panasonic samt Android-TV, Apple TV, Xbox, Playstation. Observera att inte alla dessa enheter stöder 4K-innehåll.

 

Carrie-Anne Moss och Sven Nordin i “Wisting” (Foto: Viaplay)

Slutsats

Viaplay har ett brett utbud av filmer, serier och underhållningsprogram från många olika producenter, inklusive flera nordiska. Dessutom satsar de mer på originalinnehåll – men detta är hittills mycket begränsat.

Viaplay är inte ledande på teknikfronten, vi saknar framför allt mer 4K-innehåll. Ändå är detta ett OK alternativ för dig som vill ha ett brett, lokalt förankrat underhållningspaket med möjlighet till sport, och som inte ständigt letar efter nya serier och filmer.

Fans av reality-serier kommer att hitta en massa godbitar här, vilket vi också kan utläsa av topplistorna där Paradise Hotel, Grey’s Anatomy och Hawaii Five-0 finns med.

Viaplay är egentligen inget fullfjädrat alternativ till renodlade strömningstjänster, utan snarare ett komplement för dig som vill titta på mer nordiskt innehåll, linjär TV och flera säsonger av reality-serier och gamla klassiker när du vill – samt vill ha en möjlighet att se unika sportevenemang.

Läs också Biopremiärer flyttas till strömningstjänst Corona-stängda biografer orsakar undantagstillstånd.
Karakter
Viaplay
Basic

Ljud & Bild tycker

Stort urval av (externa) filmer och serier
Kan ”pimpas” med sport och direktsänd TV
Många reality-serier (om det nu kan klassas som ett plus?)
Högt pris (sportpaketet kostar ännu mer)
Lite nytt originalinnehåll
Saknar ”måste se”-serier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen