Search
Generic filters

: Avatar 3D

Blu-ray-recension

Tidernas mest berömda 3D-film, som nästan helt på egen hand såg till att formatet lanserades igen. Avatar släpptes på Blu-ray för två och ett halvt år sedan, fast bara i 2D. På grund av ett avtal med Panasonic har vanliga dödliga fått vänta tills nu med att njuta av den i 3D!

Karakter
Äventyr
Avatar 3D

Det gick 12 år sedan mellan”Titanic” och ”Avatar” men James Cameron använde tiden väl när han skapade en helt ny och spektakulär äventyrsvärld! Den skadade marinsoldaten Jake Sully (Sam Worthington) utstationeras till den avlägsna kolonin Pandora, där han ska ta över efter hans avlidne tvillingbror. Svårigheten är hur man ska lyckas utvinna de ytterst värdefulla naturresurserna när lokalbefolkningen bor just där de finns? Ett forskningsprojekt har pågått en längre tid som går ut på att människor kopplas upp virtuellt mot en avatar-kropp så att de kan vinna urinvånarnas tillit och respekt. Planen är alltså att bli vänner med dem och sedan övertala dem att flytta. Men allt går förstås inte enligt planerna …

”Avatar” är en film som i stort sett har mottagits av stående ovationer överallt och såväl lovord som höga betyg har haglat över den. Och det är inte så konstigt om man tänker på filmens spektakulära teknologi och överväldigande foto och klippning. Men om vi skalar bort all digital yta (och 3D-effekten) så återstår en ganska så ordinär, tja rent klichéartad, historia om kampen mellan det goda och det onda – i en galax, far far away. För det är precis vad ”Avatar” är: ”Star Wars” för den uppväxande generationen.

Cameron tar upp lite mer existentiella och etiska frågeställningar men allt är samtidigt popcornunderhållning av högsta klass. Fast den stora frågan är väl hur ”Avatar” kommer att betraktas om 5 eller 15 år, när den här tekniken inte bara är vardagsmat utan direkt föråldrad …

BD-skivan har särdeles hög bild- och ljudkvalitet och är fortfarande (tillsammans med ”Prometheus”) referensen inom 3D. Men här får vi ännu en gång en skiva utan en enda sekunds extramaterial! Skandalöst att man ska vara tvungen att köpa två versioner av filmen!

Fakta

 • Release: 17 oktober 2012
 • Regi: James Cameron
 • Med: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi
 • Genre: Äventyr
 • Land: USA
 • År: 2009
 • Längd: 2:42

IMDB Rating

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.
  Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.
  I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.
  September betyder kallare dagar och mörkare kvällar. Allt är upplagt för långa, sköna dagar framför TV:n.
  Hilary Swank styr sin internationella besättning med kurs mot Mars – men både färden och familjen där hemma råkar ut för ”grus i maskineriet”.
  Christopher Nolans senaste film är en härlig, bitvis absurd, blandning av James Bond, sci-fi och domedagsprofetia.
  Amerikanerna försöker återskapa magin från Braveheart – och kraschar.
  Stenhård socialrealism mixas med intressanta karaktärer och en rörig, halvdan handling i Netflix senaste storfilm.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.