Recension: Avatar 3D

Blu-ray-recension

Tidernas mest berömda 3D-film, som nästan helt på egen hand såg till att formatet lanserades igen. Avatar släpptes på Blu-ray för två och ett halvt år sedan, fast bara i 2D. På grund av ett avtal med Panasonic har vanliga dödliga fått vänta tills nu med att njuta av den i 3D!

Det gick 12 år sedan mellan”Titanic” och ”Avatar” men James Cameron använde tiden väl när han skapade en helt ny och spektakulär äventyrsvärld! Den skadade marinsoldaten Jake Sully (Sam Worthington) utstationeras till den avlägsna kolonin Pandora, där han ska ta över efter hans avlidne tvillingbror. Svårigheten är hur man ska lyckas utvinna de ytterst värdefulla naturresurserna när lokalbefolkningen bor just där de finns? Ett forskningsprojekt har pågått en längre tid som går ut på att människor kopplas upp virtuellt mot en avatar-kropp så att de kan vinna urinvånarnas tillit och respekt. Planen är alltså att bli vänner med dem och sedan övertala dem att flytta. Men allt går förstås inte enligt planerna …

”Avatar” är en film som i stort sett har mottagits av stående ovationer överallt och såväl lovord som höga betyg har haglat över den. Och det är inte så konstigt om man tänker på filmens spektakulära teknologi och överväldigande foto och klippning. Men om vi skalar bort all digital yta (och 3D-effekten) så återstår en ganska så ordinär, tja rent klichéartad, historia om kampen mellan det goda och det onda – i en galax, far far away. För det är precis vad ”Avatar” är: ”Star Wars” för den uppväxande generationen.

Cameron tar upp lite mer existentiella och etiska frågeställningar men allt är samtidigt popcornunderhållning av högsta klass. Fast den stora frågan är väl hur ”Avatar” kommer att betraktas om 5 eller 15 år, när den här tekniken inte bara är vardagsmat utan direkt föråldrad …

BD-skivan har särdeles hög bild- och ljudkvalitet och är fortfarande (tillsammans med ”Prometheus”) referensen inom 3D. Men här får vi ännu en gång en skiva utan en enda sekunds extramaterial! Skandalöst att man ska vara tvungen att köpa två versioner av filmen!

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 17 oktober 2012
  • Regi: James Cameron
  • Med: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2009
  • Längd: 2:42
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.
Den sanna historien om en otrolig arkeologisk utgrävning har blivit en liten (brittisk) filmpärla.
Årets kortaste månad bjuder på ljusare dagar och enorma mängder nya titlar.
Omar Sy är en fransk gentlemannatjuv med finess och list, i en serie som dryper av charm och lekfullhet.
Amazon serverar oss en grov, smutsig och realistisk maffiahistoria, sedd ur en kvinnas synvinkel. En fräsch knorr på en annars lite stagnerad genre.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.