TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Recension Avatar 3D

Blu-ray-recension

Tidernas mest berömda 3D-film, som nästan helt på egen hand såg till att formatet lanserades igen. Avatar släpptes på Blu-ray för två och ett halvt år sedan, fast bara i 2D. På grund av ett avtal med Panasonic har vanliga dödliga fått vänta tills nu med att njuta av den i 3D!

forfatter
Publicerad 2012-11-09 - 00:00
Karakter
Äventyr
Avatar 3D

Det gick 12 år sedan mellan”Titanic” och ”Avatar” men James Cameron använde tiden väl när han skapade en helt ny och spektakulär äventyrsvärld! Den skadade marinsoldaten Jake Sully (Sam Worthington) utstationeras till den avlägsna kolonin Pandora, där han ska ta över efter hans avlidne tvillingbror. Svårigheten är hur man ska lyckas utvinna de ytterst värdefulla naturresurserna när lokalbefolkningen bor just där de finns? Ett forskningsprojekt har pågått en längre tid som går ut på att människor kopplas upp virtuellt mot en avatar-kropp så att de kan vinna urinvånarnas tillit och respekt. Planen är alltså att bli vänner med dem och sedan övertala dem att flytta. Men allt går förstås inte enligt planerna …

”Avatar” är en film som i stort sett har mottagits av stående ovationer överallt och såväl lovord som höga betyg har haglat över den. Och det är inte så konstigt om man tänker på filmens spektakulära teknologi och överväldigande foto och klippning. Men om vi skalar bort all digital yta (och 3D-effekten) så återstår en ganska så ordinär, tja rent klichéartad, historia om kampen mellan det goda och det onda – i en galax, far far away. För det är precis vad ”Avatar” är: ”Star Wars” för den uppväxande generationen.

Cameron tar upp lite mer existentiella och etiska frågeställningar men allt är samtidigt popcornunderhållning av högsta klass. Fast den stora frågan är väl hur ”Avatar” kommer att betraktas om 5 eller 15 år, när den här tekniken inte bara är vardagsmat utan direkt föråldrad …

BD-skivan har särdeles hög bild- och ljudkvalitet och är fortfarande (tillsammans med ”Prometheus”) referensen inom 3D. Men här får vi ännu en gång en skiva utan en enda sekunds extramaterial! Skandalöst att man ska vara tvungen att köpa två versioner av filmen!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Release: 17 oktober 2012
 • Regi: James Cameron
 • Med: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi
 • Genre: Äventyr
 • Land: USA
 • År: 2009
 • Längd: 2:42
IMDB Rating
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild