Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Recension Avatar 3D

Blu-ray-recension

Tidernas mest berömda 3D-film, som nästan helt på egen hand såg till att formatet lanserades igen. Avatar släpptes på Blu-ray för två och ett halvt år sedan, fast bara i 2D. På grund av ett avtal med Panasonic har vanliga dödliga fått vänta tills nu med att njuta av den i 3D!
Karakter
Äventyr
Avatar 3D

Det gick 12 år sedan mellan”Titanic” och ”Avatar” men James Cameron använde tiden väl när han skapade en helt ny och spektakulär äventyrsvärld! Den skadade marinsoldaten Jake Sully (Sam Worthington) utstationeras till den avlägsna kolonin Pandora, där han ska ta över efter hans avlidne tvillingbror. Svårigheten är hur man ska lyckas utvinna de ytterst värdefulla naturresurserna när lokalbefolkningen bor just där de finns? Ett forskningsprojekt har pågått en längre tid som går ut på att människor kopplas upp virtuellt mot en avatar-kropp så att de kan vinna urinvånarnas tillit och respekt. Planen är alltså att bli vänner med dem och sedan övertala dem att flytta. Men allt går förstås inte enligt planerna …

”Avatar” är en film som i stort sett har mottagits av stående ovationer överallt och såväl lovord som höga betyg har haglat över den. Och det är inte så konstigt om man tänker på filmens spektakulära teknologi och överväldigande foto och klippning. Men om vi skalar bort all digital yta (och 3D-effekten) så återstår en ganska så ordinär, tja rent klichéartad, historia om kampen mellan det goda och det onda – i en galax, far far away. För det är precis vad ”Avatar” är: ”Star Wars” för den uppväxande generationen.

Cameron tar upp lite mer existentiella och etiska frågeställningar men allt är samtidigt popcornunderhållning av högsta klass. Fast den stora frågan är väl hur ”Avatar” kommer att betraktas om 5 eller 15 år, när den här tekniken inte bara är vardagsmat utan direkt föråldrad …

BD-skivan har särdeles hög bild- och ljudkvalitet och är fortfarande (tillsammans med ”Prometheus”) referensen inom 3D. Men här får vi ännu en gång en skiva utan en enda sekunds extramaterial! Skandalöst att man ska vara tvungen att köpa två versioner av filmen!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
Fakta
  • Release: 17 oktober 2012
  • Regi: James Cameron
  • Med: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2009
  • Längd: 2:42
IMDB Rating
forfatter

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.