TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Toy Story 1-3 3D

Blu-ray-recension

forfatter
Publicerad 2012-02-13 - 14:56
Karakter
Toy Story 1-3 3D

Det var en mycket skeptisk (läs: konservativ) recensent som en kall marsdag i nådens år 1996 satte sig till rätta på en biograf för att titta på film. Plötsligt dög det inte med traditionell, tecknad film, nej nu var framtiden här – och den var digital. Nåja, vi skulle allt se …

Sällan har vi blivit så tagna på sängen som med ”Toy Story”! Disney/Pixar bjöd inte bara på en komplett film med ett fantastiskt underhållande manus som lyckades behandla moral utan att moralisera och känslor utan att falla för klyschor, den hade också karaktärer som vi omedelbart gillade och en humor och spänning värdig varje ”riktig” film. Själva animeringen var också helt strålande. Nu släpps hela trilogin i 3D!

Toy Story 3D (1995)

Historien om pojken Andys leksaksfigurer personifieras av ”chefen” för leksakerna, sheriff Woody (Tom Hanks) vars ledarskap sätts på prov när den otroligt moderna rymdfiguren Buzz Lightyear (Tim Allen) kommer in i bilden. Avundsjuka, maktkamp och rivalitet om de andra leksakernas gunst dyker genast upp. Och det blir inte bättre av att Andy så småningom glömmer av Woody och bara leker med Buzz, som dessutom är övertygad om att han finns på riktigt. Men Woody får sin revansch tidigare än han anar. När Buzz trillar ut genom fönstret tror Woody att han blivit av med honom för gott, men snart tvingar samvetet honom att hjälpa rymdhjälten. Resan tillbaka till pojkrummet blir farofylld, spännande och väldigt underhållande.

5 stjärnor

 

Toy Story 2 3D (1999)

Vi har skrivit det förut och skriver det så gärna igen: Toy Story 2 var inget annat än den bästa filmen som kom under hela 1999 – oavsett genre!

Pojken Andy växer ifrån sina leksaker och stuvar undan dem. Genom ett missförstånd hamnar Woody hos den galna leksakssamlaren Al (Wayne Knight). Det betyder att räddningsaktionen är omvänd den här gången, Buzz måste rädda Woody innan han skeppas ut ur landet.

De många udda figurerna är som hämtade ur en Coen-historia, filmen innehåller många referenser till andra filmer, och det förekommer också mycket intern humor. Handlingen är mer komplex och krävande än i ettan, Andy har växt och detsamma har figurerna och karaktärsutvecklingen. Allt kombineras med ett action­späckat manus med ett härligt gäng karaktärer och toppas av en så förfinad och väldetaljerad animation att det bara är att gratulera. Detta är en klassiker som underhåller både stora och små!

6 stjärnor

 

Toy Story 3 3D (2010)

Den första filmen var en ren kompisfilm som handlade om att övervinna avundsjuka och att hjälpa vänner i nöd. 1999 kom uppföljaren som gav leksaksfigurerna ett större känsloregister när de var livrädda för att bli bortglömda av sin ägare. Trean utvecklar dessa känslor och händelseförloppet, men är också mycket mer än så.

Det har blivit dags för Andy att resa till college och alla leksakerna ska packas undan på vinden (utom Woody som ska följa med). Efter ett missförstånd hamnar de i soporna, men lyckas på egen hand rymma till närmaste dagis – ett stort dagis som styrs av den trevliga nallen Lotos (Ned Beatty). Men allt är inte som det verkar på ytan …

John Lasseter och Andrew Stanton trollar ännu en gång fram manus med ett överflöd av detaljer, och som lånar massor från olika genrer, från regelrätt slapstickkomedi och drama till thriller och till och med vissa element från rysare. Historien tar ständigt oväntade vändningar och allting berättas på ett så övertygande sätt att vi glömmer att allting handlar om leksaker.

6 stjärnor

 

Till lanseringen på BD har Disney ansträngt sig, med felfritt ljud (DTS-HD) och perfekt bild. 3D ger samtliga filmer en fantastisk djupkänsla och gör leksakerna ännu mer levande. I det omfattande bonusmaterialet finns bland annat borttagna scener, historier från studion, Buzz loggbok, intervjuer, information om rösterna, flera kul kortfilmer samt spel. Det saknas dock sammanhängande kortfilmer. 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Regi: John Lasseter, Lee Unkrich
 • Med: Tom Hanks, Tim Allan, Don Rickles, R. Lee Ermey, Kelsey Grammer, Joan Cusack, Ned Beatty,
 • Genre: Familj
 • Land: USA
 • År: 1995-2010
 • Längd: 4:33
IMDB Rating
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Följ Ljud & Bild