Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: MSi Summit E14 A11SCST-069NE

MSi i arbetskläder

MSi Summit 14 är en läcker liten ultrabook som ger massor av det mesta utan att ha direktörspris.

Skrivet av / 2021-08-12 - 07:00
MSi Summit E14 A11SCST-069NE
John Hvidlykke

Även om MSi främst är känt för sina speldatorer har det taiwanesiska företaget blivit medvetet om att det finns en marknad för exklusiva datorer i en mer dämpad stil.

MSi Summit E14 är en 14-tums ultrabook i en stilren design som skriker ”business!” Hela höljet är i sidenmatt, kolsvart aluminium, och linjerna är samtidigt både knivskarpa och rundade. Skärmen är lika djupsvart som höljet och det är svårt att säga var den smala ramen slutar och skärmen börjar.

MSi Summit E14 är stramt utformad och väger bara 1,3 kg. (Foto: MSi)

Precis som vi har sett på flera andra tunna bärbara datorer är skärmen fäst i höljets botten så att bakänden av datorn lyfter från underlaget när locket öppnas – vilket ger både bättre ventilation och bättre arbetsställning. Med vikten 1,3 kg du kan ha datorn med i väskan hela dagen, nästan utan att det märks.

Även om skärmen är så skarp och färgrik att man nästan kan tro att den är en OLED så är den bara en IPS-panel – och upplösningen är bara Full HD (1920 × 1080 pixlar). I gengäld är det en pekskärm vilket jag ser som ett stort plus.

Skärmen är bara i Full HD-upplösning, vilket är en liten besvikelse. Men den är färgstark – och går att peka på. (Foto: MSi)

Pekskärmar ses nästan uteslutande på 360-gradersdatorer, där skärmen ska vikas runt mot baksidan av höljet och användas som surfplatta. Men pekfunktionen är en bra och tidsbesparande finess på datorn för arbete där det inte finns plats för en mus – på möten, i hörsalar och på flyget. Här är det mycket lättare att använda fingret för att skrolla fönster och klicka i dialogrutor och slippa fumla med pekplattan.

Tangentbordet, som har vit bakgrundsbelysning, täcker höljets hela bredd. Och i ett 14-tumshölje finns det plats för Enter- och skiftknappar i full bredd samt en extra rad med specialtangenter. Själva tangenterna är av genomsnittlig kvalitet. Det är okej för priset som också är i (den övre änden av) genomsnittet.

Diskret elegans

Pekplattan är stor och bekväm, och avger ett förtroendeskapande klick när du klickar på den med fingret. Att ramen runt den är gyllene är lika överflödig som den är läcker att titta på. Fingeravtrycksläsaren som är integrerad i den är å andra sidan praktisk.

Att urfräsningen runt styrplattan är guldfärgad är lika överflödigt som det är läckert. (Foto: MSi)

Av någon anledning sätter man nästan en ära i att förse affärsdatorer med minsta möjliga antal anslutningar. På MSi Summit E14 finns det bara fem hål i höljet: Två USB-C-portar, en gammaldags USB 2.0 (som en speciell funktion för purister är det inte en 3.0-port, utan en klassisk USB 2.0), en 3,5 mm ljudutgång och en MicroSD-kortläsare. Det hjälper dock lite att båda USB-C-portarna har integrerad Thunderbolt- och DisplayPort-anslutning. Men om du både behöver ladda datorn och använda en extern DisplayPort-skärm (datorn har ingen HDMI-utgång) finns det inga tillgängliga USB-C-portar kvar.

Klassisk hårdvara

Hårdvarumässigt är MSi Summit E14 byggd på ett recept som är nästan klassiskt: En Intel Core i7-processor med fyra kärnor och åtta trådar. Dock i en ny 11-generationsversion på 3 GHz. Det finns 16 GB RAM något man också kan förvänta sig i en ny bärbar premiumdator. Förväntningarna bekräftas av det faktum att det finns 1 TB SSD-disk. Det är precis så lyxigt som man har kan ta för givet.

Grafikprocessorn är också en gammal kändis i detta segment, nämligen Nvidia GeForce GTX 1650Ti. Det är det typiska valet när det gäller bättre grafik än den hemska Intel HD Graphics och billigare än de egentliga spelgrafikkorten från Nvidia. Det kan dock verka lite som tårta på tårta eftersom Intels 11-generationsprocessorer har den förbättrade Intel Iris Xe Graphics inbyggd.

Den enda överraskningen i hårdvarukonfigurationen är faktiskt pekskärmen. Men det är en välkommen sådan. Det finns också billigare konfigurationer med Full HD-skärm utan pekfunktion, samt dyrare, med 4K-upplösning.

Benchmarks

GeekBenchs 5-poängen 3 600 är bra, men inte i nivå med den billigare Asus ZenBook 14 med Ryzen 7-processor. I PCMark 10-kontorsprogramtestet blir resultatet jämnare. Poängen 4 356 är utmärkt även för de lite tyngre kalkylbladen. Men inte särskilt hög för bildbehandling och videoredigering.

Grafikprocessorn är från Nvidia, en vanlig leverantör till gamers. Men det är inte GeForce GTX 1650Ti de köper. Resultatet i TimeSpy (2 536) respektive Fire Strike (5 633) kan tolkas som att MSi Summit 14 kommer att visa all normal Windows-grafik snabbt och utan dröjsmål. Även när man ansluter en extra, högupplöst bildskärm till datorn. Men låt bli att spela något som är mycket tyngre än Counterstrike och Minecraft på den.

Grafikpoängen avslöjar också en uppenbar paradox i konfigurationen. Som nämnts är Intel Iris Xe Graphics inbyggt i Intels 11-generationsprocessorer, och de Iris-maskiner vi har haft på testbänken hittills, till exempel Acer Swift 3X, har inte varit mycket långsammare än Nvidia GeForce GTX 1650Ti.

Batteritiden överraskar negativt. Medan de flesta affärs-ultrabooks klarar fyra timmar eller mer med PCMarks intensiva batteritest, tog det bara två och en halv timme för MSi Summit 14-batteriet att laddas ur. Om pekskärmen eller den kraftfullare grafikprocessorn bär skulden vet vi inte, men det betyder att maskinen inte ens tar sig igenom en arbetsdag på en laddning.

MSi Summit 14 business
Även om MSi är mest känt för sina speldatorer har de helt klart blivit medvetna om att det finns en marknad för företagsanvändare. (Foto: MSi)

Slutsats: MSi Summit E14

MSi Summit E14 är en läcker liten ultrabook för kontoret, hemmakontoret och en vardag med resor och möten som vi minns den. Hårdvaran är så pass riklig att man får mycket gjort istället för att sitta och reta sig på att vänta på en långsam dator. Det verkar nästan överflödigt att man har offrat ett mediokert GeForce-grafikkort på den när Intel Iris Xe-grafiken som följer med processorn är nästan lika snabb. Sammantaget får du dock ganska mycket PC för pengarna, och pekskärmen motiverar ett pris som är något högre än de billigaste konkurrenterna.

Karakter
MSi Summit E14 A11SCST-069NE
Premium

Home tycker

Lätt och elegant affärsdator med bra pekskärm, gott om RAM- och diskutrymme – samt grafik över genomsnittet. Tyvärr är skärmupplösningen bara Full HD. Kostar mer än vad de flesta vill betala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen