TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Logitech Lift

Räddningen för värkande musarm

Kan onda handleder och värkande armbågar och axlar vara ett minne blott?

forfatter
Publicerad 2022-10-29 - 18:30
Karakter
Logitech Lift
L&B tycker
Otroligt skön och prisvärd datormus. Mjuka följsamma knappar med fin respons.
Bakåt-/framåt-knapparna är inte lika tysta och smidiga som de övriga.
Specifikationer
 • Typ: Trådlös ergonomisk mus
 • Anslutning: Bluetooth eller USB
 • Kontroller: 6 knappar, 400–4 000 dpi
 • Programvara: macOS 10.15 eller senare och Windows 10 eller 11
 • Mått (HxBxD): 7,1x7x10,8 cm
 • Vikt: 125 g
 • Symmetri: höger och vänster
 • Webb: logitech.com
Riktpris: 799Pr. 2022-10-29 Produktsida

Jag har väl aldrig tänkt så väldigt mycket på det där med en ergonomisk arbetsplats. Sedan en tid tillbaka sitter jag till exempel inträngd på en minimal yta inne i det som en gång var min walk in closet (frid vare med den) och arbetar. Kläder och skor har fått flytta undan till förmån för kartonger, sladdar, instruktionsböcker och prylar. En liten träskiva som tjänstgör som skrivbord rymmer precis en bärbar dator, en lite större skärm, ett tangentbord och en mus. I bästa fall kan jag klämma in en kaffekopp och ett A5-block.

Enligt Logitech är målgruppen för den ergonomiska datormusen Lift kvinnor som jobbar mer än sex timmar per dag vid datorn och som upplever någon form av obehag i muskler och leder vid arbetsdagens slut. Ok, med tanke på att jag 1: är kvinna och 2: har en jäkla värk i nacke, axel och ned i armen så är jag absolut målgrupp. Personligen lägger jag inte så mycket vikt vid att målgruppen är just kvinnor. Det hela handlar nog främst om att just denna vertikala mus är något mindre än Logitech MX Vertical, men vem säger att män inte kan ha mindre händer? Eller kvinnor större för den delen…

Färger 1 Färger 2
<
>
Mitt exemplar är naturvitt. Men Lift finns även i rosa och granit. Är du vänsterhänt får du dock nöja dig med granit. (Bild: Logitech)

Som en del i en datormus för kvinnor har man valt att göra Lift i tre olika färger. Granit, rosa och naturvit. Är du högerhänt kan du välja och vraka. Är du vänsterhänt får du snällt nöja dig med Granit.

Logitech Lift
När jag först packade upp Lift kände jag mig skeptisk över färgen och tänkte att den troligtvis snabbt kommer se smutsig och lite sunkig ut. Men efter över två månaders användning är den fortfarande förhållandevis fräsch. (Foto: Åsa Warme Hallén)

I mitt paket låg det en naturvit Lift, även om jag nog skulle föredra att kalla den vit/grå.

Det nya arbetsredskapet är superenkelt att komma igång med. Integrerat i kartongen finns en snabbguide och du väljer bara om du vill koppla ihop via Bluetooth eller Logitech Bolt usb. Själva usb-dongeln bor, när den inte används, på undersidan av musen under ett lock där den samsas med ett AA-batteri.

Här under en lucka på undersidan av musen bor ett AA-batteri tillsammans med Logitech Bolt usb. Lift kommer inte med uppladdningsbart batteri utan drivs av ett vanligt AA-batteri. Skulle du välja att byta till ett uppladdningsbart kommer du att behöva ta ut det och ladda det separat när det behövs. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Vill du vara ekonomisk och spara på batteri hittar du en av/på-knapp på undersidan. Här hittar du även knappen som skiftar mellan de tre olika enheter som Lift kan komma ihåg. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att jobba med Lift

Musen har sex knappar, höger-/vänster-klick, bakåt/framåt, mittknapp och rullhjul med mittklick. Personligen använder jag mest höger-/vänster-klick samt rullhjulet och upplever att responsen är snabb, knapparna är otroligt tysta och det hela känns mjukt, följsamt och gediget och inte det minsta plastigt och billigt. Som sagt så använder inte jag bakåt/framåt speciellt mycket men de är av någon anledning inte fullt så tysta och mjuka. Finns säkert en bra förklaring till det…

Höger-vänster-klick bakåt-framåt-knappar
<
>
Jag förstår inte riktigt varför bakåt-/framåt-knapparna inte har fått samma omsorg. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Skulle du inte vara nöjd med hur knapparna är programmerade kan du programmera om de efter egna behov och önskemål.

Logitech Lift
Den delen av musen som vilar inne i handflatan är av något gummimaterial och lite lätt räfflat. Detta gör att man inte glider. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Musen ligger verkligen bra i min hand och jag har inga större bekymmer att komma överens med den. Utom möjligtvis en endaste liten detalj… Om du, precis som jag, är ovan vid hur en ergonomisk datormus är utformad – det vill säga ”på höjden” så är risken stor att du sveper ned den från skrivbordet ett antal gånger innan hjärnans invanda mönster förstår att du behöver lyfta handen något högre än vad du är van vid när du ska flytta handen från tangentbord till mus.

Min stackars Lift åkte i golvet hur många gånger som helst. Men jag märkte inga konstigheter efter det heller, så jag kan lätt lägga till stryktålig på plus-sidan, även om det naturligtvis inte är meningen att den stackars musen ska ut på flygturer.

Jag är ingen gamer så jag har inte en endaste aning om, eller hur, denna datormus skulle fungera i det sammanhanget. Jag misstänker dock att ergonomi inte står överst på önskelistan för en gamer ändå. Men har du någon bra erfarenhet att dela med dig av så skriv gärna i kommentarsfältet nedan – jag är nyfiken!

Ergonomi Lift Ergonomi
<
>
Om du ställer dig framför spegeln med armarna längs med sidorna kommer du faktiskt se att det är tumme och pekfinger som syns. Inte ovansidan av handen. Vinklar du sedan upp armbågen i 90 graders vinkel är det samma sak. Så inte helt konstigt att det faktiskt känns bättre, mer avslappnat och naturligt med en vertikal mus. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Slutsats

Efter att ha använt Lift i ungefär två månader måste jag säga att den är väldigt skön och ergonomisk. Smärtan i armbågen upp i axeln har verkligen minskat, även om jag inser att det kanske behövs mer justeringar på min arbetsplats för att kroppen ska bli helt nöjd. Jag uppskattar verkligen de mjuka, tysta och följsamma knapparna för höger-/vänster-klick och rullhjulet som funkar kalas för mig. Jag förstår inte riktigt varför inte bakåt-/framåt-knapparna har fått samma omsorg. Utöver det så var väl det enda riktiga som störde mig från början att den var högre än den musen jag använde tidigare vilket gjorde att jag puttade ned den från skrivbordet rätt många gånger. Men det har ju snarare med min något tröga hjärna att göra än själva Lift… Och nu kan jag ärligt talat inte tänka mig att byta tillbaka till en vanlig traditionell datormus.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Åsa Warme Hallén

(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Lämna en kommentar

Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Följ Ljud & Bild