Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: HP Envy 6020e

Paketlösning för print

Glöm allt om att stressa till stormarknaden för att skrivaren plötsligt fått slut på bläck. HP vill göra det enkelt att skriva ut hemma. Även bläckräkningen blir enkel.

Av / 2021-08-22 - 05:00
HP Envy 6020e
John Hvidlykke

Bläckstråleskrivare har – oavsett märke – en speciell förmåga att få slut på bläck precis när man som mest vill att det inte händer. Trots att man är övertygad om att det fanns gott om bläck alldeles nyss.

HP Envy 6020e, som vi testar här, är inte bara en skrivare, utan också HP:s alternativ för att slippa bläckbekymmer för alltid. Det görs via tjänsten HP+, som man kan välja till när man konfigurerar skrivaren. Om man väljer HP+ får man ett års längre garanti och fler funktioner – och bläck levererat till dörren innan patronerna i skrivaren tar slut.

Själva skrivaren är ren diskretion: en rektangulär låda som liknar föregångarna i HP Envy-serien, bortsett från att den är snövit.

Wi-Fi föredras

Det går att ansluta med USB, men HP rekommenderar trådlös anslutning så starkt att USB-porten på baksidan är täckt med ett klistermärke som rekommenderar att man använder Wi-Fi i stället. Vissa av skrivarens funktioner finns dessutom bara när den är uppkopplad på nätverket.

Installationen av HP Envy 6020e görs via appen som finns till iOS, Android. MacOS och Windows. Att få skrivaren uppkopplad går ganska så smärtfritt. I samband med installationen ska man även välja om man vill abonnera på HP+-tjänsten. HP ska ha beröm för att ha gjort den mest användarvänliga skrivarkonfigurationen jag någonsin har varit med om. Och genom hela processen blir man ledsagad av pulserande ljus i smakfulla färger i papperskassetten. Det är definitivt mer pråligt än av vad som egentligen är nödvändigt. Men det är ganska underhållande och ger en viss trygghet.

Installation är bland det mest användarvänliga vi har varit med om. (Foto: HP)

Färre funktioner utan abonnemang

Om man väljer att säga nej till HP+ så blir några av appens funktioner avstängda. Det handlar om molnbaserad utskrift, där man bland annat kan skriva ut från sin mobil även om man inte befinner sig i (hem)nätverket. Som en säkerhetsåtgärd kan man då välja att dokumenten inte skrivs ut förrän man kommer hem – så att de inte ligger för allmän beskådan i skrivarfacket.

HP Envy 6020e är en allt-i-ett-skrivare som även kan skanna och kopiera. Allt naturligtvis i färg. Utskrifter och skanning görs med en upplösning på upp till 1200 DPI, medan kopiering görs med 300 DPI. Det finns ingen display på skrivaren eftersom allting styrs från appen. Pappersfacket har en förnuftig storlek: 100 ark vanligt A4 -papper. Utmatningsfacket rymmer 25 ark.

I stort sett idiotsäker

HP har mer erfarenhet av bläckstråleskrivare än de flesta. Och med Envy 6020e har lyckats göra processen så gott som idiotsäker. Från att man tagit en bild på mobilen eller skrivit ett dokument på datorn, tills en utskrift ligger i skrivarens utmatningsfack, krävs bara några få klickningar. Och de automatiska valen fungerar i stort sett vettigt. Vill man göra något komplicerat, som att skriva ut en panoramabild, måste man dock själv ändra i utskriftsinställningarna för att undvika att bilden beskärs på bredden.

HP Envy 6020e no display
HP Envy 6020e har ingen display. Allt styrs från appen. (Foto: HP)

HP Envy 6020e befinner sig i en prisklass där köpet inte föregås av stora övervägandena. Skrivaren kommer att lyftas ner från hyllan i elektronikvaruhuset, eller lyftas upp från pallen på stormarknaden, och läggas i kundvagnen tillsammans med andra varor. Den är med andra ord vansinnigt billig – i synnerhet med tanke på att man inte bara får en printer utan även en skanner och en färgkopiator.

Trots priset är kvaliteten helt acceptabel. Svartvita utskrifter med text hanterar den lika oklanderligt som skrivare för det tiodubbla. Den är bara inte avsedd för att skriva ut tusentals sidor i månaden. HP rekommenderar att man håller sig inom 100–400 sidor i månaden.

OK för kylskåpsdörren

En hemmaskrivare används också för att ”framkalla” bilder av semesterresor och födelsedagar. Det gör den helt okej, så länge man använder fotopapper. Men man får inte samma naturlighet som med en riktig fotoskrivare, där det förutom grundfärgerna cyan, magenta, gult och svart finns patroner med mellannyanser som gör att man får jämnare övergångar.

Resultatet är lite grynigt i färgövergångarna, och det kan också bli ränder i bilden. Men för att hänga på kylskåpsdörren eller använda i en inbjudan till barnkalas är det utmärkt.

Utskrifter och skanning görs med en upplösning på upp till 1200 DPI, kopiering med 300 DPI. (Foto: HP)

Automatiskt bläck och fler funktioner med HP+

HP Envy 6020e har en speciell funktion: en möjlighet att använda HP+, som är en tilläggstjänst med en rad fördelar.

En av fördelarna är Instant Ink, som är en prenumerationstjänst för bläck. Då betalar man ett fast månadsbelopp för att alltid vara välförsedd med bläck. Det finns fem olika prisnivåer, som täcker från 15 sidor per månad till 700 sidor per månad. Nivåerna beräknas inte efter mängden bläck, utan efter antalet sidor. Så det räknas lika mycket att skriva ut en tvåradig text som en helsida med bilder.

När bläckpatronen håller på att ta slut skickar HP ut en ny. Man får också ett frankerat returkuvert så att man kan skicka tillbaka den gamla patronen för återvinning. Om man beställer bläckabonnemanget när man registrerar skrivaren så är de första sex månaderna gratis.

Förutom Instant Ink får man tillgång till flera funktioner för bland annat skanning och molnbaserad utskrift. Bättre skydd mot skadlig kod utlovas också.

Med tjänsten HP+ får man bland annat bläck levererat till dörren, innan patronerna i skrivaren tar slut. (Foto: HP)

Slutsats

HP Envy 6020e är en fin, billig och lättanvänd liten skrivare som uppfyller de flesta behov, till ett pris som inte kan bli lägre. Det är omöjligt att föreställa sig att HP går med någon vinst på hårdvaran alls – utan förväntar sig att i stället tjäna pengar på bläcket.

HP+ är ett intressant sätt att knyta användarna till sig, och framför allt för personer som skriver ut många färgbilder kan faktureringsmodellen innebära en besparing. Och sedan tillkommer bekvämligheten och det goda miljösamvetet som en bonus. Extra funktioner låter sympatiskt. Även om mer kritiska användare skulle kunna betrakta det som att vissa av skrivarens funktioner är avstängda. Om man inte abonnerar.

Karakter
HP Envy 6020e
Basic

Home tycker

Skrivaren är ultra-enkel att använda, installationen är också enkel och appen fungerar. Om du vet hur mycket bläck du behöver så är abonnemanget en god idé. Utskriftskvaliteten är i överlag medelmåttig och tre färger plus svart är för lite för fotoutskrifter. Ett fast abonnemang är en fast kostnad. Man är tvungen att bara köpa HP.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Rulla till toppen