Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Alienware M15 R2 (n00awm15r207)

Överjordiskt snygg Alienware

Superstajlad lättviktsracer som visar att gaming-bärbara inte behöver vara stora och klumpiga. Fast priset är inte nedbantat.

Skrivet av / 2020-02-07 - 09:11
Alienware M15 R2 (n00awm15r207)
John Hvidlykke

Förr i tiden – för ett år eller två sedan – var bärbara datorer stora, klumpiga, svarta saker som bara kunde släpas runt i en ryggsäck. Den tiden tycks vara förbi, bland annat tack vare kraftfulla grafikkort och processorer som inte behöver överklockas för att leverera snabb spelgrafik.

Alienware M12 R2 ser inte ut som någon dator jag har sett från dem tidigare. För den är faktiskt snygg. Själva kroppen, tangentbordet och baksidan av skärmen är mjölkvit med en silkeslen matt yta. Eftersom det handlar om gaming kan man leka med färgat ljus, men bara i Alienware-loggan och en lysande ring runt luftutblåset på baksidan. Tangentbordet är alltid upplyst med en svalt blå färg.

Bara Alienware-loggan och en ram runt fläktens utblås har RGB-ljus. (Foto: Dell)

Fantastisk skärm

Alienware M15 R2 finns i en mängd olika varianter. Maskinen vi fick in för test var utrustad med en OLED-skärm i 4K-upplösning. Och den är helt enkelt den mest utsökta 15-tumsskärmen jag någonsin sett på en bärbar dator! Den är naturligtvis superskarp och tack vare OLED-teknikens perfekta svärta (det är ju varje enskild pixel som avger ljuset) är kontrasten och färgrikedomen helt sagolik.

En uppdateringsfrekvens på 60 Hz och 4K-upplösning är inte nödvändigtvis det bästa valet för gaming, och om du gillar blixtsnabb förstapersons 3D-action kan du med fördel välja en Full HD 144 Hz-skärm i stället. Den är till och med ett par tusenlappar billigare. Men oj så snygga spelen är i 4K OLED!

Resten av inkråmet är precis vad man kan förvänta sig av en bärbar lyx-laptop 2020: En nionde generationens Intel Core i7-processor med sex kärnor, 16 GB RAM och ett Nvidia GeForce RTX 2070-grafikkort med 8 GB minne. Det enda som verkar lite nedbantat är lagringsutrymmet, som utgörs av en 512 GB SSD. Bara ”Red Dead Redemption 2” tar upp en fjärdedel av det på egen hand.

Grafikkortet är ”bara” det näst bästa från Nvidia, men det är en förnuftig kompromiss eftersom ett GeForce RTX 2080, som också går att välja, skulle lägga till ytterligare ett par tusenlappar. Jag har också svårt att föreställa mig hur kylningen i den smala datorn skulle orka med att få bort den extra värmen. RTX 2070-utgåvan vi testade klarade av även tunga spel i fin hastighet. Både med 60 Hz 4K-upplösning på den inbyggda bildskärmen och med en extern 165 Hz-skärm i Full HD-upplösning. Datorn blev varm, men inte oroväckande varm.

Fritt val i alla grafikhyllor

Man måste berömma Alienware för att de ger fri tillgång till allt när det gäller skärmutgångar. Det finns naturligtvis både HDMI och Mini DisplayPort, men det slutar inte där. USB-C-porten har Thunderbolt 3 inbyggt, som ger en möjlighet att koppla in ett snabbt externt grafikkort. Och som kronan på verket har M15 R2 en utgång till Alienwares egen ”grafikförstärkare”, som gör att man kan montera in ett valfritt grafikkort i en extern låda. Med andra ord finns det ingen risk för att få slut på vare sig skärmutrymme eller grafiska muskler inom en överskådlig framtid.

Benchmarks

Processorn är en 2,2 GHz Intel Core i7-9750U med sex kärnor och tolv trådar. Den har gott om muskler för både spel, grafik och videoredigering. Uttryckt i rena siffror får den GeekBench 5-resultatet 5 614 poäng multicore och 1135 singlecore. Det är strålande. PC Mark 10-testet visar också med 5 946 att kontorsprogram inte är några som helst svårigheter. Det hade vi inte förväntat oss heller.

Desto intressantare för gaming är 3D-testerna, och där levererar Nvidia GeForce RTX 2070-kortet en hel del till det mesta utom de tyngsta spelen. Åtminstone så länge man väljer antingen hög upplösning med begränsad framerate på den inbyggda skärmen eller hög framerate med lägre upplösning på en extern skärm. 3DMark TimeSpy-testet avklarades med 6 835 poäng i standardversionen. FireStrike-testet slutade på 14 762. Det är två utmärkta resultat – och motsvarar vad man får med andra bärbara datorer som har likadant grafikkort.

Batteritestet tog knappt två timmar att köra. Det är kort, men inte riktigt lika illa som många andra bärbara gaming-datorer.

Alienware M15 R2 är ingen billig maskin, men spelutrustning från översta hyllan är aldrig billig. Jämfört med de första GeForce RTX-2070-modellerna som kom för ett år sedan får man nästan den härliga OLED 4K-skärmen på köpet. M15 R2 är ett par tusenlappar billigare än den helgalna Acer Predator Helios 700. Och den väger bara hälften så mycket och tar hälften så stor plats.

Slutsats

Alienware M15 R2 är en snabb dator med fina 3D-förmågor, men det är inte där den vinner sina segrar, för sådana maskiner går det ärligt talat tretton på dussinet av. Och eftersom alla har ungefär samma processor och grafikchip är skillnaderna små. Det som däremot gör den till en vinnare är den superläckra 4K-skärmen och det eleganta, tunna skalet. Här har vi en dator som man utan att blinka kan lägga upp på konferensbordet. Och dra till sig avundsjuka blickar för den fenomenala grafiken. Tyvärr gör prislappen att den är oåtkomlig för alla utom entusiaster. Men den är inte dyrare än andra i samma klass – och då kan man ju lika gärna välja den snyggaste.

 

Den tunna, mjölkvita datorn är den stiligaste gaming-bärbara jag har haft på mitt skrivbord. (Foto: Dell)

Karakter
Alienware M15 R2 (n00awm15r207)
High End

Home tycker

Den är snabb, den är läcker och den får plats i väskan. 4K-OLED-skärmen är fantastisk. Gaming på den här nivån kostar skjortan. Och ska det vara kompakt så kostar det extra. 60 Hz-skärmen är för långsam för många spel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Ljud & Bild
Rulla till toppen