TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

MSI GT72 2QD-256NE

No-nonsense mördarmaskin

MSi är lika saklig som en hitman, och det finns gott om krut i bössan.

forfatter
Publicerad 2015-03-21 - 06:00
L&B tycker
Höga grafikprestanda och läcker maskinvara.
Lite tråkig design och högt pris.
Specifikationer
 • Processor: Intel Core i7 4710HQ, 2,5 GHz (4 kärnor, 8 trådar)
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 970M
 • Skärm: 17-tums antireflexbehandlad, 1920 x 1080 punkter.
 • Minne: 16 GB DDR3 RAM, 6 GB videominne
 • Disk: 128 GB SSD, 1 TB HD, DVD-RW/Blu-ray
 • Anslutningar: 7.1-surround (4 x minijack), 6 x USB 3.0, HDMI, Ethernet, 2 x DisplayPort
 • Mått: 42,8 x 29,4 x 4,8 cm
 • Vikt: 3,7 kg

Benchmarks:

 • 3DMark 11: 9 256
 • Geekbench 3: 12 277 (multi), 3 233 (single)
 • Browsermark: 6 656
Riktpris: 17000Pr. 2015-03-21 Produktsida

Som leverantör av bärbara datorer befinner sig MSi rakt motsatt situation mot Acer, eftersom deras datorer inte är speciellt kända i de skandinaviska länderna – bortsett från just speldatorerna.

För ett år sedan testade vi MSi GS70 Stealth och var mycket imponerade. Under året som gått har det passerat många generationer speldatorer och GT72 – med tilltalsnamnet ”Dominator” – är MSi:s nuvarande variant på en bärbar speldator för ett någorlunda överkomligt pris …

Den är aningen tjockare och tyngre än sin föregångare, som ju var byggd för att vara lätt och kompakt. Den här gången har matchvikten fått lov att växa för att ge plats åt mer beräkningskraft. GT72 väger 1,5 kilo mer än GS70 och är dubbelt så tjock.

Ljud och knappar från Danmark
Även om MSi inte är ett särskilt utbrett märke i Skandinavien så har företaget uppenbarligen vänner här. Både ljudet och tangentbordet kommer från Danmark. Dynaudio har levererat högtalarna och SteelSeries tangentbordet. Bara namnet räcker naturligtvis inte, Dynaudio bygger visserligen högtalare i hundratusenkronorsklassen men det är knappast samma element som sitter i datorn. Men det låter däremot så bra att man faktiskt kan klara sig utan hörlurar eller en extern ljudanläggning.

Tangentbordet från SteelSeries är också ett snäpp bättre än standardvarianten, det har lysande blå reklam i all svart aluminium – och medför givetvis en extrakostnad. Tangenterna reagerar precist och har en behaglig rörelse, även om det fortfarande är membranknappar och inte mekaniska Cherry-brytare, som Steel Series också har i sitt sortiment. MSi har faktiskt en bärbar dator med mekaniska tangenter som heter GT80, fast den kostar mer än dubbelt så mycket som GT72.

MSI_NB_GT72_Dominator_Photo011_Wallpaper_Lightkeyboard_1-990x505 MSI_NB_GT72_Dominator_Photo08_Wallpaper_Lightkeyboard-990x505 MSI_NB_GT72_Dominator_Photo07_Lightkeyboard-990x505 MSI_NB_GT72_Dominator_Photo06_Lightkeyboard-990x505
<
>

Prestanda
Grafikchippet är Nvidias näst snabbaste och det märks på hastigheten. I spelsimuleringen får Dominator 9256 poäng. Multiplattform-testprogrammet Geekbench ger 12277 multicore och 3233 singlecore, vilket är tillräckligt snabbt för alla tänkbara uppgifter. Även browersmark-testet slutar med ett snyggt resultat på 6656, vilket gör detta till en av marknadens snabbaste bärbara.

Slutsats
MSi Dominator är en välkonstruerad speldator som har tillräckligt med muskler för att köra även tunga spel i förnuftig upplösning. Maskinvaran verkar dessutom rejäl och är fylld med läckra detaljer. Och även om maskinen inte direkt är bärbar så är den i varje fall någorlunda bagagevänlig. På upploppet får MSi dock se sig besegrade av Asus på ren muskelkraft.

Också i detta test:

Acer Aspire V 15 Nitro BE UHD

Lättviktare med ultraskarp skärm

Acers toppmodell är superkompakt men har en skärm som nästan är för bra för spel.

Ultraläcker design, låg vikt och en skärm i särklass. Två grafikkort.
Orkar inte med de tyngsta spelen i högsta upplösning. Ingen optisk läsare.

Alienware 15

Bagagevänlig krigare

Alienware 15 är perfekt för kringresande hobbykrigare som behöver massor av kraft som tar minimal plats.

Fantastisk design och rejäl byggkvalitet. Du kommer garanterat att väcka uppmärksamhet när du ställer upp på slagfältet med en Alienware-dator. Går att uppgradera grafiken.
Den är bra, men man får mer för pengarna hos Asus och MSi. Ingen optiskt drivverk.

Asus G751

Bärbart slagskepp för storspelare

Jättelaptop avgör vem som vinner matchen.

Imponerande och blixtsnabb maskinvara som springer i cirklar runt din gamla bärbara. Spektakulär design.
Kolossalt stor och tung. Och dyr.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
Följ Ljud & Bild