TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

4 bärbara speldatorer

Snabbaste datorn vid rödljuset

När det är dags för spel krävs det seriös hårdvara. De här fyra bärbara är byggda för att dra ifrån alla andra.

forfatter
Publicerad 2015-03-21 - 07:00
Produkter i testet
 • Acer Aspire V 15 Nitro BE UHD
 • Alienware 15
 • MSI GT72 2QD-256NE
 • Asus G751
 • Spel, och framför allt 3D-spel, är det som ställer högst krav på datorer. Därför är det bland spelarna man hittar datorvärldens sprinterlöpare. När du är omringad av fiender och bara en blixtsnabb manöver kan rädda dig, har du inte tid att förlora en tiondels sekund.

  I en speldator är grafikkortet den viktigaste komponenten och alla maskinerna i detta test är utrustade med grafikchip som kommer från översta hyllan hos maskinvarutillverkarna. Intressant nog hade alla testdeltagarna grafik från Nvidia, vilket tyder på att ärkerivalen AMD Radeon har tappat lite mark i konkurrensen.

  En grafikprocessor av den tunga skolan betyder också en hög strömförbrukning och en lika stor värmeutveckling. Därför är gaming-laptopar nästan oundvikligen stora och tunga, och nätdelarna är rejäla saker lika stora som tegelstenar. Så när man tar med sig sin bärbara till LAN-partyt så görs det sannolikt i en bag i stället för en axelremsväska. Det finns dock speciella gamer-ryggsäckar som har plats för en tung laptop och all annan utrustning som behövs på LAN-fester.

  Design för att imponera
  Samma utsida som insida. Alla datorer i detta test är byggda för att imponera. Även om det är på slagfältet som gröngölingarna skiljs från veteranerna så gäller det att göra en snygg entré. Och då gäller uppenbarligen dämpad men barsk elegans. Alla fyra testdeltagarna är helt och hållet svarta, inifrån och ut. Undantaget är tangentbordet, som lyses upp av färgad LED-belysning.

  Märkesljud
  Ljudet i bärbara datorer brukar inte vara något att skriva hem om. Ett par skjortknappsstora högtalare i ett platt och skorrande plastskal är inget recept på bra ljud. Men speldatorerna är ett angenämt undantag. Det rejäla kabinettet lämnar plats åt högre kvalitet, och även om det inte påminner om hifi så är ljudet faktiskt överraskande bra. Eftersom vi befinner oss i prestigeklassen har det dessutom satsats pengar på bättre högtalare. Precis som i lyxbilar har några av tillverkarna lierat sig med kända högtalarmärken som Klipsch och Dynaudio för att leverera ljudet.

  Datorerna har genomgående komponenter av högsta kvalitet. Skärmarna är stora och ljusstarka. Tangenterna har bättre ergonomi än vi är vana vid i bärbara och det finns – tack vare det stora formatet – plats för ett separat numeriskt tangentbord, precis som till stationära datorer. Hårddiskarna är antingen ersatta av eller kompletterade med SSD-diskar, vilket ger blixtsnabb uppstart.

  Inte bara för spelfantaster
  Datorerna i detta test är anpassade efter de krav datorspel ställer. Men det betyder inte att de inte passar till annat – tvärtom. Behöver du kunna hantera extremt krävande grafiska uppgifter, som videoredigering och bildbehandling i den tyngre änden av skalan, är de här maskinerna som gjorda för uppgiften. 4K-skärmen i Acer Aspire V Nitro är till exempel perfekt för högupplöst video i UHD-upplösning. Om man bortser från det aktuella startfältet kan det också löna sig att leta efter en nedsatt speldator av förra årets modell, där du med lite tur kan hitta en i7-baserad maskin med ett Nvidia GTX770- eller -780-grafikkort till fyndpris. En sådan PC är för långsam för de senaste spelen men är fortfarande rena drömmen för grafik och video som inte ställer krav på 3D-förmågan.

  Grafikkortet är en liten superdator
  Grafikkorten som sitter i de testade datorerna har beräkningskraft som bara för ett par processorgenerationer sedan var reserverad för superdatorer. Moderna superdatorer har faktiskt grafikchip. Det beror på att tillverkarna av grafikkort har varit duktiga på att utforma effektiva processorer med många kärnor. Medan vanliga PC-processorer har två eller fyra kärnor räknas antalet kärnor i de största grafikprocessorerna i tusental.

  IBM och Nvidia arbetar just nu med att bygga två superdatorer som bygger på IBM:s Power8-processorer och Nvidias kommande Volta-grafikprocessorer. När de två datorerna är färdiga 2017 eller 2018 kommer de att ha en beräkningskraft på 150 petaflops (150 miljoner miljarder beräkningar i sekunden), vilket är nästan fem gånger snabbare än de snabbaste superdatorerna i dag.

  Är du sugen på att leka med superdatorer kan du anmäla dig till BOINC-nätverket som utnyttjar privata datorers och spelkonsolers överskottstid för att lösa superdatoruppgifter, till exempel att analysera data från radioteleskop i sökandet efter intelligent liv i universum. BOINC-programmet kan även utnyttja beräkningskraften i ditt grafikkort.

  piz_daint1
  Den schweiziska Piz Daint-superdatorn använder grafikprocessorer från Nvidia för att boosta beräkningskraften till petaflop-nivå.

  Så testade vi
  Att testa maskinvara är ett seriöst arbete. Fast i just det här fallet ingick det en hel del lek och bus! Datorerna testades med en rad av de senaste 3D-spelen, där husets 12-åring lejdes som fackexpert.

  the-witcher-3-novigrad-990x505

  Vi utförde naturligtvis också mätningar med våra sedvanliga testprogram, Browsermark och Geekbench, kompletterat av 3DMark 11 som är en simulering av just 3D-spel. Tidigare har vi använt oss av 3DMark Vantage, men efterträdaren är 3DMark 11. Som tumregel ger det nya testet mätvärden som ligger omkring en tredjedel av 3DMark Vantage-testet. När vi testade MSi GS70 Stealth förra året fick den ett testresultat på 14 682. I nya 3DMark 11 får den bara 4 052. Alla testdeltagarna har alltså högre poäng än i det ett år gamla testet. Vissa har mer än dubbelt så bra resultat.

  project-cars-10-990x505

  Den rena muskelstyrkan är vad som skiljer de här datorerna från de övriga 99 procenten bärbara datorer på marknaden, men vi har naturligtvis även studerat de egenskaper vi brukar göra när vi testar laptopar: ergonomi, vikt, ljud och bild.

  Produkter i testet

  Acer Aspire V 15 Nitro BE UHD

  Lättviktare med ultraskarp skärm

  Acers toppmodell är superkompakt men har en skärm som nästan är för bra för spel.

  Ultraläcker design, låg vikt och en skärm i särklass. Två grafikkort.
  Orkar inte med de tyngsta spelen i högsta upplösning. Ingen optisk läsare.

  Alienware 15

  Bagagevänlig krigare

  Alienware 15 är perfekt för kringresande hobbykrigare som behöver massor av kraft som tar minimal plats.

  Fantastisk design och rejäl byggkvalitet. Du kommer garanterat att väcka uppmärksamhet när du ställer upp på slagfältet med en Alienware-dator. Går att uppgradera grafiken.
  Den är bra, men man får mer för pengarna hos Asus och MSi. Ingen optiskt drivverk.

  MSI GT72 2QD-256NE

  No-nonsense mördarmaskin

  MSi är lika saklig som en hitman, och det finns gott om krut i bössan.

  Höga grafikprestanda och läcker maskinvara.
  Lite tråkig design och högt pris.

  Asus G751

  Bärbart slagskepp för storspelare

  Jättelaptop avgör vem som vinner matchen.

  Imponerande och blixtsnabb maskinvara som springer i cirklar runt din gamla bärbara. Spektakulär design.
  Kolossalt stor och tung. Och dyr.
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
  Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
  Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
  Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
  Följ Ljud & Bild