April är av tradition den månad som de första av årets nya TV-modeller anländer till butikerna. Ut med de gamla 2015-apparaterna, in med de nya och fräscha 2016-modellerna! Den här våren blir kanske extra fräsch eftersom det finns mycket nytt att prata om: efter ett par år har 4K-tekniken äntligen mognat. Ett nytt 4K-Blu-ray-format är på ingång och vi har fått en ny videostandard (HDR) som inte bara ger högre upplösning utan också gnistrande kontrast och glittrande färger. Det finns helt enkelt väldigt mycket att se fram emot!
UHD har mognat, 3D fasas ut
TV-apparater med Ultra HD-upplösning (3840 x 2160) pixlar är inte längre något ”nytt”. Efter tre år på marknaden håller tekniken på att bli något som alla kan skaffa sig, och de som inte redan har en UHD-TV kommer med stor sannolikhet att köpa en sådan nästa gång. Och det finns ingen anledning att låta bli: priserna har sjunkit ordentligt och nu kan du köpa en tvättäkta 55-tummare för gott och väl under 10 000 kronor. Full HD-skärmarna fortsätter att finnas kvar i de billigaste prisklasserna, men de flesta av dem är fjolårsmodeller som kör vidare i ett år till innan de fasas ut.
Vi passar också på att säga tack och farväl till 3D i många av årets modeller. Tillverkare som Samsung och Philips har redan bestämt sig för att plocka bort den finessen. Även om 3D fortfarande är väldigt populärt på bio så är det ”inte något som kunderna efterfrågar för hemmabruk” enligt branschen. Att 3D inte är en del av den nya UHD Blu-ray-standarden är ännu en spik i kistan för framtida satsningar på formatet.
Men det är ingen idé att gråta för det. Parallellt med att gammal teknik fasas ut håller TV-tillverkarna på för fullt att lansera nästa generations UHD TV!
HDR
Den hetaste trenden på TV-fronten i år är definitivt Ultra HD med High Dynamic Range. Det är ett begrepp som du får vara beredd att höra talas om mycket 2016. Vi snackar om en modern videostandard som gör att TV-skärmen kan visa fler gråtoner och färgnyanser, samt mycket högre kontrast och ljusstyrka än vad som har gått tidigare. Allt detta betyder samma sak som en mer verklighetstrogen bild.
Ultra HD-tekniken gav oss fler pixlar, medan HDR handlar om ”bättre” pixlar. Hittills har TV-apparaterna följt en gammal, helgarderande videostandard som heter Rec 709 och som härstammar från bildrörs-TV:ns dagar. Den definierar bland annat en maximal ljusstyrka (100 nits) och 8 bitars färger, vilket begränsar antalet färg- och grånyanser i bilden. HDR är gjort för att ta oss in i framtiden, med 10 bitars färgupplösning och en ljusstyrka på 1000 nits eller ännu mer. Vilket kan översättas med fler än en miljard sömlösa färgnyanser och en levande, bländande ljusstyrka från solljus, eldslågor, explosioner och liknande.
Definitionen av äkta HDR
Men när det är sagt har några av marknadens bästa av TV-apparater redan haft förmågan att visa HDR ett bra tag nu. De första HDR-skärmarna lanserades på CES-mässan i januari 2015. Problemet har bara varit avsaknaden av en riktig standard. Så sent som december 2015 kom så TV-branschen fram till en uppsättning specifikationer som de kunde vara någorlunda överens om: Ultra-HD Premium.
Bakom denna standard döljer sig en rad krav som TV:n måste uppfylla för att kunna betraktas som en tvättäkta HDR-TV. Allra viktigaste är kravet på ljusstyrka och kontrast, som måste vara 1000 nits eller mer för en LCD-TV medan en OLED-TV kan nöja sig med 540 nits eller mer för att uppfylla samma krav. Utöver detta måste skärmen kunna visa ett visst färgspektrum (90 % av DCI P3-färgrymden) samt stödja den senaste HDMI-standarden 2.0a.
HDR-förvirring
Kraven kan vara väl värda att lägga på minnet, för som vanligt har TV-tillverkarna lyckats skapa stor förvirring om HDR. Precis som med Ultra HD och Full HD/HD-ready när de formaten lanserades så ser vi tendenser till att begreppet missbrukas och används på TV-apparater som inte nödvändigtvis uppfyller kraven. Det som ursprungligen var reserverat för toppmodeller med mycket god kontrast och ljuskontroll har utvidgats till att gälla även billigare modeller, genom nya beteckningar som ”HDR Ready”, ”HDR+”, ”HDR Pro” och liknande. Det behöver inte nödvändigtvis vara dåligt eftersom även billigare TV-apparater kan dra nytta av högre kvalitet på signalen de tar emot. Men hur bra en sådan ”HDR light”-version står sig mot en äkta ”HDR Premium TV” vet vi först när vi haft besök av dem i vårt testrum.
Smart TV: användarvänligheten allt viktigare
TV:n är inte bara en passiv dumburk. Den har förvandlats till en interaktiv underhållningsplattform ungefär som mobilen, där appar som Netflix och YouTube har blivit lika viktiga som (i många fall ännu viktigare än) traditionella TV-kanaler. TV:ns gränssnitt liknar faktiskt smartmobilernas allt mer, med alla appar och interaktiva finesser.
Detta ställer ännu högre krav på minne, processor och lagringskapacitet. Dessutom måste tillverkarna jobba hårdare med bra programvara som knyter ihop allting och gör TV-apparaterna smidiga att använda. På detta område var det stor skillnad bland fjolårets TV-modeller och vi spår att skillnaderna bara blir större i år. Stora märken som LG och Samsung har en fördel mot de mindre resursstarka tillverkarna. Samtidigt förväntas det att en uppdaterad Android TV-plattform (version 6.0) kan leda till större konkurrens på smart-TV-fronten.
Guiden
TV-guiden bygger som vanligt på den information vi fått innan tidningen gick i tryck. Vi har koncentrerat oss på ett urval av de modeller som vi förmodar blir mest populära, och vi har prioriterat 4K-kompatibla modeller. Häng med på ljudochbild.se för uppdaterad info om de olika tillverkarnas modeller!
På grund av varierande valutakurser har det tyvärr inte gått att få tag i uppdaterade priser från leverantörerna. Vi rekommenderar därför att du att letar efter dagsaktuella priser på webbplatser som Prisjakt och Pricerunner.
Samsung
Samsung är fortfarande det mest säljande TV-märket i Norden och en av trendsättarna inom design och utveckling. I år slår de på stortrumman med hela fyra HDR-kompatibla modellserier.
Om man ska ta pulsen på TV-marknaden är det bara naturligt att börja med att titta på vad en gigant som Samsung håller på med. Det sydkoreanska märket har varit en av de tongivande tillverkarna i många år när det gäller design och funktionalitet, men i fjol tog de ett väsentligt steg framåt även när det gäller bildkvalitet.
Vi pratar naturligtvis om SUHD, som är Samsungs tilltalsnamn på toppmodellerna i 9000-serien. Bakom beteckningen döljer sig nya bildpaneler med avancerad Quantum Dot-teknik som gör det möjligt att få ut ännu högre prestanda från den vid det här laget åldrande LCD-tekniken. Resultatet är en bild med imponerande kontrast och brett färgspektrum. TV-apparaterna togs emot väl av både kunder och testare och allt slutade med att vi utsåg toppmodellen 78JS9505 till Årets bästa TV i highend-klassen.
Mer SUHD
Föga överraskande är det den här framgången som Samsung vill bygga vidare på 2016. I år inför de SUHD-tekniken i större omfattning: alla modeller från 7-serien och över tjänar på den förbättrade bildkvaliteten och är dessutom ”Ultra HD Premium”-certifierade. Det betyder att de uppfyller kraven för optimal visning av 4K-HDR-video!
Förbättrad smart-TV
Samsung hade förra årets avgjort snabbaste TV-apparater. Mycket av detta beror på kraftfulla quadcore-processorer, men även Samsungs egenutvecklade smart-TV-gränssnitt – Tizen – spelade en viktig roll. I år har sydkoreanerna jobbat hårt med att göra TV-apparaterna ännu snabbare och enklare att använda, principen är att man ska få tillgång till alla typer av material direkt från startskärmen. Systemet lägger upp genvägar till de mest sedda programmen och serierna, inklusive dem på Netflix, YouTube och andra tjänster. Dessutom har Samsung tagit fram en ny Smart Control-fjärr som även kan styra andra enheter som kan finnas i TV-hyllan.
Smart Home
Samsung vill att TV:n ska ha en central roll i det smarta hemmet. Längre fram i år kommer appar som kan styra belysning, larm, övervakningskameror, babymonitorer och mycket mer!
Modellserier:
KS9505
Samsungs toppmodell är en konkav highend-TV med äkta, fullfjädrad LED-bakgrundsbelysning, utformad för optimal visning av HDR-videomaterial. Uppföljaren till JS9505 har också fått ett nytt ”Ultra Black”-frontglas med en beläggning som minskar reflektioner från omgivningen och förbättrar kontrasten. Så kallad 360 Design innebär att TV:n ska se läcker ut från alla håll, inklusive luckor och dold kabelföring på baksidan.
KS9505 finns i konkav 65- och 78-tums storlek. En speciell 88-tumsversion kommer också med beteckningen 88KS9805.
KS9005
Lillebrodern i 9-serien har också böjd panel med Ultra Black-filter, men en billigare kant-LED-teknik i stället för toppmodellens bak-LED. KS9005 har däremot en läcker, smalare design i ”Bezel-less”-utförande där skärmen går ända ut till kanten med en knappt synlig ram runt. Den är också en fullfjädrad ”Premium HDR-TV” med kapacitet för över 1000 nits ljusstyrka.
KS9005 finns i konkavt utförande i 49, 55, 65 och 75 tum.
KS8005
8-serien är en av Samsungs mest populära modeller. Här får man mycket av 9-seriens teknik i en lite billigare version. KS8005 har en något enklare kant-LED-teknik. Bortsett från detta har den specifikationer som är väldigt snarliga toppmodellernas. Men en viktig sak har hänt i år: förra årets serie var konkav, nu har den blivit platt igen!
KS8005 finns i 49, 55, 65 och 75 tum, samtliga med platt skärm.
KS7005
Samsungs 7-serie blir extra intressant i år eftersom den har mycket ”bild-godis” i en lägre prisklass: Ultra Black-filter, 10-bitars Quantum Dot-panel och 1000 nits ljusstyrka. Viktigaste skillnaden är något mindre påkostad design, mindre avancerat kantljus än 8- och 9-serien samt något färre skärmstorlekar.
KS7005 finns i 49, 55 och 60 tum. 7-serien finns även med konkav skärm och heter då KS7505.
KU6xxx
6-serien från Samsung är en av bästsäljarna i Norden, uppskattad för höga prestanda till låga priser. Det är också den avgjort största serien, med ett brett urval av modeller och utrustningsnivåer. Gemensamt för alla KU6xxx-apparater är att skärmarna har Ultra HD-upplösning och stöder HDR via streaming (Netflix/YouTube) och HDMI 2.0-ingången. Observera att även om 6-serien stöder HDR så har den för låg ljusstyrka för att blir ”HDR Premium”-godkänd. Ultra Black-kontrastförbättringen lyser också med sin frånvaro i den här serien.
KU6675/KU6685 är en konkav modell med påkostad 360-design, smal ram och Y-formad fot. Active Crystal Color ger ett brett färgspektrum. Tre HDMI-ingångar och Smart Control-fjärr.
KU6475/KU6455/KU6405 är platta modeller som finns i storlekar från 40 till 65 tum.
KU6505 är konkava modeller med 43, 49, 55, 65 eller 78 tum stora skärmar, Smart Control-fjärr och tre HDMI-ingångar.
Sony
Sony satsar alltjämt på Android-operativsystemet i sina nya smart-TV-apparater. Toppmodellerna i årets Bravia-sortiment är dessutom HDR-klara!
2015 markerade en viktig övergång för Sony: Från att ha använt sitt egenutvecklade smart-TV-gränssnitt gick de över till att använda Android som operativsystem. Det innebar stora förändringar i både menysystem och funktionalitet. Mycket blev bättre, men man kunde hävda att Sony-modellerna tappade lite av sin ”identitet” på samma gång. Tidiga testmodeller präglades av en del buggar och samspelet mellan fjärrkontroll och menysystem var inte allt man kunnat hoppas på. Det gick däremot inte att klaga på design eller ljud- och bildkvalitet, som var läcker på alla sätt.
För 2016 verkar det som om Sony vill spinna vidare på sina starka kort. De satsar på enklare och mer renodlade TV-upplevelser! Gränssnittet är förbättrat och fjärrkontrollen är ny. Och så händer det ganska så dramatiska saker på audio/video-fronten.
Minimalistisk design
Det första man lägger märke till är att de stora, sidomonterade högtalarna har försvunnit från toppmodellerna. Sony satsar på en smalare och mer minimalistisk design, inspirerad av fjolårets designmodell X90C. De exklusiva Magnetic Fluid-högtalarna hade ett uppseendeväckande bra TV-ljud men var samtidigt en tung, platskrävande och kostsam lösning. De nya högtalarna har garanterat ett tunnare ljud men ger också extra utrymme för högtalare (eventuellt en soundbar) vid sidan om.
Det är också intressant att notera att Sony inte officiellt har ställt sig bakom ”Ultra HD Premium”-certifieringen av HDR-kompatibla skärmar. De har i stället valt att köra med en egen HDR-logga. Sony hävdar dock att de i praktiken uppfyller eller överträffar kraven, med mer än 1000 nits ljusstyrka i toppmodellerna.
Bravia XD93
2016-toppmodellen heter Bravia XD93. De nya skärmarna har en imponerande smal form och är mindre än 12 millimeter på det tunnaste stället. Trots de ringa måtten har Sony lyckats klämma in en LCD-panel med Local Dimming bakom ramen. Tekniken kallas
Slim Backlight Drive och används i 55-och 65-tumsmodellen.
Bravia XD94
Det riktiga flaggskeppet från Sony i år är dock XD94, en specialversion på hela 75 tum. Den har vad vi betraktar som äkta LED-bakbelysning i form av separata grupper av lysdioder som är fördelade över hela skärmens baksida.
Bravia XD85
Bravia XD85 är arvtagaren till fjolårets populära mellanklasserie X85C. Den har många av finesserna från X93C men en enklare bildpanel som bygger på traditionell kant-LED-teknik. En sak som är värd att notera är att XD85-serien finns i storlekar från 55 tum ända upp till 85 tum! Den senare är för övrigt med god marginal den dyraste TV:n från Sony i år: riktpriset ligger på 100 000 kronor. Ny TV till biorummet?
LG
LG:s OLED-satsning tycks inte trappas av. I år lanaserar de sitt största OLED-sortiment någonsin!
Sydkoreanska LG och Samsung har varit bittra rivaler i åratal. Förhållandet mellan de två märkena är inte lika frostigt som mellan Nord- och Sydkorea, men snudd på! LG har upprepade gånger visat sig vara en framstormande TV-tillverkare och på senare år har de gjort den banbrytande OLED-tekniken till sitt varumärke. Förra året släppte de sin första OLED med Ultra HD-upplösning och i år utökar de sortimentet med fler – och så småningom billigare – modeller.
Samtliga av 2016 års modeller stöder HDR och LG lägger särskild vikt vid OLED-teknikens bottenlösa svärta och fina färgnyanser, som de hävdar är överlägsen även de bästa LED-LCD-skärmarna.
Men även om OLED marknadsförs stenhårt så har inte LG glömt de traditionella LCD-LED-modellerna i år heller. Årets toppmodeller har till och med fått beteckningen ”Super UHD”! En känga till Samsung och deras SUHD-modeller? Hur som helst handlar det om toppspecificerade skärmar med högre ljusstyrka och bättre färgspektrum, redo att visa HDR-video i all sin prakt.
Förbättrat gränssnitt: WebOS 3.0
LG:s smarta TV-apparater kännetecknas av den stiliga Magic Remote-fjärrkontrollen som styr en muspekare runt på skärmen. I år har de även gett gränssnittet WebOS en ansiktslyftning. Bland annat ska WebOS 3.0 ha bättre interaktion med mobiltelefoner och den uppdaterade fjärrkontrollen styr även TV-boxar och andra externa enheter.
77G6
Flaggskeppet i årets TV-sortiment heter OLED77G6. En konkav toppmodell med 4K-upplösning, HDR och en kraftfull 4.2-soundbar på 60 watt! 77-tummaren är främst en uppvisning i teknik och LG räknar förmodligen inte med att sälja särskilt många exemplar på världsbasis.
OLED E6
Strax under toppmodellen finns en annan premium-modell som har beteckningen E6. Den har också 4K-upplösning, HDR, Blade Slim-design och ett extra läckert Crystal Back-skal på baksidan, men till skillnad från E6 är formen platt och soundbar-högtalaren en enklare 2.2-variant på 40 watt.
OLED C6
Här börjar det bli intressant. C6 är en enklare och mer anspråkslös OLED-modell utan ljudlimpa eller påkostad design. Däremot har den fullt fokus på bildkvaliteten. Konkav modell i 55 och 65 tum.
OLED B6
Detta är förmodligen den mest intressanta modellen från LG i år: en billigare, platt OLED med UHD-upplösning som dessutom är Ultra HD Premium-certifierad! Finns i 55 och 65 tum.
UH950V
Detta är toppmodellen bland ”Super UHD”-LED-LCD-skärmarna från LG 2016, med avancerad bakbelysning med Local Dimming, 10-bitars färger och kraftigt ljudsystem utvecklat i samarbete med Harman/Kardon. Finns i 55, 65 och 85(!) tum.
UH850V
Snäppet under UH950V. UH850V har HDR Prime, Cinema Screen, Wide Color Gamut och Crescent Foot-stativ som viktigaste finesser. Finns i 55 och 65 tum.
UH770V
En enklare LCD-modell som också kan ta emot HDR-videosignaler, men inte återger dem med full ljusstyrka, kontrast och färger. Finns i 49, 55, 60, 65 och 75 tum.
Philips
Philips fortsätter satsa på sina kärnvärden 2016: Android-operativsystemet är förbättrat och Ambilight-ljuset skiner som aldrig förr. I år kommer vi förmodligen också se den första OLED-skärmen från Philips!
2015 var inte det bästa året i Philips mångåriga TV-historia: Precis som för Sony innebar övergången till Android en del startproblem och förseningar. Men efter ett par firmware-uppdateringar har det nya systemet blivit relativt stabilt. Mot slutet av förra året fick vi också se ett par TV-apparater med oerhört tjusig bild, inklusive den nuvarande toppmodellen 65PUS8601.
Philips inledde därför 2016 med att presentera nya mellanklassmodeller, där toppmodellernas teknik har skalats ned till en mer angenäm prisklass. Samtliga modeller i den nya 6000-serien och ovanför är förberedda för HDR-material via HDMI 2.0a, USB och streaming-tjänster. De mer avancerade modellerna har bakbelysningstekniken Micro Dimming Premium och kontrastförstärkning Bright Pro. Micro Dimming Pro analyserar bilden i 6400 zoner för att ge ökad kontrast i lokala områden av skärmen. Bright Pro innebär extra ljusstyrka upp till 700 nits.
Philips 9000-serien lyser(!) med sin frånvaro modellåret 2016. Den klassiska toppmodellen med äkta LED-bakbelysning brukar anses som en av TV-världens riktiga godbitar. Tyvärr är det osäkert om vi kommer att se något motsvarande LCD-flaggskepp 2016. Istället har Philips visat upp prototyper på en eventuell OLED-baserad toppmodell. Om eller när den modellen ser dagens ljus är inte bekräftat ännu, den lanseras förmodligen inte officiellt förrän på IFA-mässan i höst.
PUS7601
PUS7601 blir 2016-modellen med bäst specifikationer. Den finns i storlekar upp till 65 tum och har Advanced Micro Dimming Premium-bakbelysning – för första gången i 7000-serien. Bildmotorn är nya Perfect Pixel Ultra HD-processorn med Premium Color, Perfect Natural Motion och Ultra Resolution Upscaling, som tillsammans ger bättre färger, rörelser och skärpa. Att Philips använder så tung bildbehandling mellanprisklassen kan innebär att 7601-modellen blir en tuff utmanare.
PUS7101 och 7181
Alldeles under 7601 ligger PUS7101 och PUS7181. Dessa modeller har inte lika kontrastrika och ljusstarka bildpaneler, men är ändå moderna skärmar med bredare färgspektrum (Wide Colour Gamut) än tidigare modeller.
PUS6561 och 6501 är budget-4K-modellerna i årets sortiment.
Ambilux
Allra finast är designmodellen 8901 AmbiLux. Den här TV:n är utrustad med en extrem version av Ambilight som tar omgivningsljuset till nya höjder. I stället för färgade lysdioder har skärmen nio pyttesmå färgprojektorer som strålar ett större och mer detaljerat ljus på väggen bakom skärmen.
Panasonic
Panasonic har ett oerhört spännande modellsortiment för 2016. Toppmodellen DX900 har en bländande stark bildkvalitet!
Japanska Panasonic kan blicka tillbaka på en lång rad kritikerrosade och prisvinnande TV-apparater och har fortfarande hög status bland fantasterna som letar efter högsta möjliga bildkvalitet. Årets modellsortiment är uppdaterat för att utnyttja de senaste landvinningarna på bildfronten, närmare bestämt 4K-upplösning i HDR-kvalitet!
De som hänger med minns säkert att Panasonic flirtade med OLED-tekniken förra året. Flaggskeppet Viera TX-65C950 hade en bild av referensklass men dessvärre också en prislapp som var i styvaste laget för de allra flesta (100 000 kr). Intressant nog har Panasonic valt att återgå till LCD-tekniken i årets toppmodell, Viera 65DX900. Anledningen kan vara att de vill kunna återge HDR-video med full ljusstyrka (+1000 nits) och kanske också för att pressa ner priserna till en mer angenäm nivå. Det hjälper ju inte om man har den bästa TV:n om ingen köper den!
Firefox OS
Panasonic har valt en specialanpassad version av Firefox som sin smart-TV-plattform. Det nya gränssnittet lanserades 2015 och har i stort sett varit ett lyckat byte, där Panasonic har lyckats behålla den fina användarvänligheten. Precis som förut har fjärrkontrollen stora och tydliga knappar och menysystemet är enkelt och förutsägbart. 2016-modellerna har en ny startskärm (MyHomeScreen 2.0) där man själv kan arrangera menyalternativen med genvägar till det man helst vill titta på. Flera av Panasonic-modellerna har dubbla TV-mottagare så att man kan spela in ett program (PVR-funktion) samtidigt som man tittar på ett annat.
4K-Blu-ray-spelare
Panasonic har ett nära samarbete med filmbolagen i Hollywood och är en av de första tillverkarna som har presenterat en 4K-Ultra HD-Blu-ray-spelare
DX900
Nya LCD-toppmodellen DX900 har en helt ny och extra finmaskig ”honeycomb”-bakgrundsbelysning med LED. Lysdioderna bakom panelen är indelade i 500 zoner på ett sätt som reducerar ljusblödningen från zon till zon, vilken ska minimera den typiska halo-effekten vi förknippar med bak-LED-skärmar. Ljusstyrkan är extra hög och färgspektrat brett tack vare en 10-bitars bildpanel med vit fosfor-teknik. DX900 kan åstadkomma mer än 1100 nits ljusstyrka – mer än nog för att uppfylla den nya Ultra HD Premium-standarden. Panasonic hävdar också att den bibehåller ljusstyrkan på en större skärmyta än andra tillverkare.
DX900 finns i 58 och 65 tum.
DX800
Panasonics 800-serie är som vanligt TV-apparater med specifikationer som kan mäta sig med toppmodellerna på flera områden. Undantaget är bildpanelen, där den kostsamma LED-belysningen är utbytt mot en enklare kant-LED-variant. DX800 kan därför inte återge lika hög kontrast och djup svärta, men är ändå en THX-godkänd, HDR-kompatibel TV med uppjusterad ljusstyrka jämfört med standardmodellerna. DX800 skiljer sigockså rent designmässigt, med en soundbar som nästan svävar under skärmen!
Viera DX800 finns i 50 och 58 tum.
DX780
Viera DX780 är en ny mellanmodell som förenar många av DX800:s egenskaper med mer traditionell design. Bland annat en Super Bright Panel med högre ljusstyrka. Finns i 50, 58 och 65 tum.
DX700
Här är efterträdaren till förra årets prisvärda och prisvinnande modellserie. DX700-skärmarna har en förbättrad bildpanel med bredare färgspektrum (10 bitar) och kant-LED-teknik med förbättrad Local Dimming.
DX700 finns i 40, 50 och 58 tum.