TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Sonys nya storskärmar har MiniLED

Sony introducerar MiniLED-teknik i sina bästa LCD-skärmar, Bravia Z9K och X95K!

forfatter
Uppdaterad: 2022-04-11 - 10:20 // Först publicerad: 5. jan 2022, kl. 16:30

Sony har utmärkt sig extra mycket CES-mässan genom att bland annat introducera sin allra första QD-OLED-TV. Men förutom nyheterna på OLED-fronten har de även sett till att uppgradera sina bästa LCD-skärmar, Z9K och X95K. Dessa toppmodeller blir efterträdarna till Z9J och X95J som vi testade med fina resultat 2021. En av de största nyheterna är att Sony nu (äntligen) använder sig av den eftertraktade MiniLED-tekniken i bakbelysningen på LCD-skärmarna. Dessutom kommer X90K – en efterträdare till den populära gaming-skärmen X90J, fast den får klara sig med den vanliga LED-typen.

Uppdatering 11 april: Sony Nordic har nu kungjort de svenska priserna på vissa av LCD-modellerna. Se priserna längst ner i denna nyhetsartikel!

MiniLED-TV från Sony

MiniLED-tekniken bygger på pyttesmå, mikroskopiska lysdioder som bara är en bråkdel så stora som vanliga LED-lampor. Det betyder att det får plats mycket fler av dem, vilket möjliggör mer exakt ljusstyrning, starkare ljusstyrka och bättre kontrast.

TCL var en av de första tillverkarna som introducerade MiniLED och både Samsung och LG följde efter med sina toppmodeller förra året, under varumärkena Neo QLED och QNED. Sony höll däremot fast vid en mer traditionell LED-bakbelysning och fick därför nöja sig med färre dimningszoner och en rent allmänt grövre bakbelysning än konkurrenterna.

Men i år blir det alltså ändring på den saken: både 8K-modellen Z95K och 4K-toppmodellen X95K har MiniLED-bakbelysning. I kombination med videoprocessorn Cognitive XR för att ta hand om bildbehandlingen utlovar de en kristallklar, färgstark och kontrastrik bild.

Sony hävdar själva att MiniLED-bakgrundsbelysningen kommer att ge betydligt mindre halo/konturer runt ljusa föremål mot en mörk bakgrund, en artefakt som även kallas blooming. Men bara om det styrs rätt, vill säga! Detta är något som Sonys bildingenjörer har arbetat extra mycket i 2022-modellerna, och är kanske anledningen till att det har tagit lite extra tid?

Bildbehandlingen XR Backlight Master Drive ska ge extra exakt styrning av bakbelysningen, och tar bland annat hänsyn till formen på föremål när den ska styra alla tusentals dimningszoner. Det ska bli intressant att se hur ljusfördelningen uppförs sig i praktiken, och hur Sony-skärmarna står sig mot konkurrenterna i highend-klassen.

I övrigt använder Sony-skärmarna många av funktionerna vi känner igen från 2021-modellerna, inklusive Google TV-användargränssnittet och ljudlösningen Acoustic Multi-Audio, med extra högtalare som hjälper till att ge en mer exakt placering av ljudeffekterna. Fötterna kan justeras för att passa på smalare bord, eller höja skärmen för att göra plats åt en soundbar under skärmen. Man kan också para ihop TV-apparaterna med något av Sonys ljudsystem – till exempel HT-A7000 eller HT-A9 – och använda det i kombination med skärmens inbyggda högtalare.

Sony har också tagit tillfället i akt att ersätta den lite skrymmande fjärrkontrollen från 2021-modellerna. Den nya finns i två versioner: en vanlig plastversion och en premiumversion med borstad metallfront och bakgrundsbelysta knappar. Båda fjärrkontrollerna har krympt avsevärt – enligt Sony är de 36 % mindre och har nu bara 25 knappar, jämfört med 49 på föregångarna. Sifferknapparna är utbytta mot kortkommandon.

Bravia Cam

En annan kuriositet som kommer att finnas i 2022-modellerna är Bravia Cam-webbkameran. Den följer med i kartongen till flaggskeppsmodellerna, men kan även köpas som extrautrustning till de billigare modellerna. Bravia Cam har flera intressanta funktioner, inklusive rörelsestyrning och naturligtvis videochatt. Men den kan också användas för att optimera bild- och ljudkvaliteten i förhållande till omgivningen. Det ska bli intressant att testa hur effektivt dessa funktioner fungerar i praktiken.

 

Flera av Sonys 2022-modeller kan utrustas med webbkameran Bravia Cam. (Foto: Sony)

Sony Bravia Z9K

Sonys nya flaggskepp bland LCD-modellerna blir 8K-skärmen Z9K. Den kombinerar 8K-upplösning (7680 x 4320) med MiniLED-bakbelysning och Cognitve XR-videoprocessorn. Den finns i skärmstorlekarna 75 och 85 tum.

Sony Bravia X95K

Toppmodellen bland 4K-skärmarna blir Bravia X95K. Den finns i skärmstorlekarna 65, 75 och 85 tum.

Sony Bravia X90K

Premiummodellen X90K får klara av en mer konventionell LED-bakbelysning, men är i gengäld utrustad med Sonys bästa XR-videoprocessor. X90K finns i skärmstorlekarna 55, 65, 75 och 85 tum.

Pris och tillgänglighet

Sonys 2022 LCD-modeller (X95K, X90K m.fl) har officiell försäljningsstart 16 maj. 8K-modellen Z9K förväntas senare.

Uppdatering 11 april: Sony Nordic har nu kungjort de svenska priserna på X90K och X95K-modellerna.

Sony XR-55X90K (55″): 17 000 kr

Sony XR-65X90K (65″): 22 000 kr

Sony XR-75X90K (75″): 29 000 kr

Sony XR-85X90K (85″): 42 000 kr

Sony XR-65X95K (65″): 40 000 kr

Sony XR-75X95K (75″): 52 000 kr

Sony XR-85X95K (85″): 75 000 kr

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Nu kan du titta på TikTok på Samsung TV Nu är TikTok-appen tillgänglig på svenska Samsung-skärmar.
Bild av studiokvalitet Panasonic LZ1500E ger imponerande hög kontrast och färgexakta bilder, och är något av det närmaste vi kan komma en studiomonitor för hemmabruk. En TV för den riktigt kräsna!
Samsung Relumino Ett nytt bildläge för Samsung TV-apparater ska göra bilden lättare att tyda för personer med nedsatt syn.
Trådlös OLED-TV från LG Ny toppmodell med trådlös videoöverföring.
Nu kan Samsung TV styra Philips Hue Ny app från Samsung och Signify erbjuder överraskande möjligheter - en slags "Ambilight" för Samsung TV?
Följ Ljud & Bild