Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Sony och Samsung lägger OLED på is

Dålig lönsamhet gör att flera märken beslutat sig för att vänta med OLED-TV.

Av / 2014-05-26 - 11:08
Sony och Samsung lägger OLED på is

I flera år har OLED beskrivits som framtidens TV-teknik. Den har figurerat på många mässor och hyllats för sin banbrytande bildkvalitet. Mot slutet av förra året fick vi se den första ”riktiga” OLED-TV:n i butik, LG:s 55EA980W. Det är en imponerande, konkav skärm med extrem bildkvalitet och har sedan dess följts upp av en platt version, 55EA880W.

Men sedan tar det slut. I stort sett alla andra tillverkare har bestämt sig för att lägga OLED på is, meddelar den japanska webbplatsen Nikkei.

Panasonic fördröjer sin massproduktion av OLED-bildpaneler till 2016. Detsamma gäller Sony, som fram till i fjol samarbetade med just Panasonic. 2013 visade Panasonic upp en prototyp på 4K-OLED, framställd med hjälp av avancerad printing-teknik.

Samsung har skrotat sina planer på att starta ny OLED-produktion och kommer därför inte att lansera några nya OLED-modeller i år. I Stället kommer Samsung att investera i tillverkning av små OLED-skärmar till surfplattor, mobiler och smarta klockor.

sec_KN55S9CAF_005_Right2_black

Dålig lönsamhet
Det är höga produktionskostnader och dålig lönsamhet (bland annat på grund av hög felprocent) som sätter stopp för OLED-utvecklingen tills vidare. Dessutom anser tillverkarna att efterfrågan inte är tillräckligt stor på marknaden för att motivera fortsatt utveckling och stora investeringar. Enligt branschanalytikerna på NDP Displaysearch såldes 4000 OLED-TV-apparater under hela 2013, vilket bara var 1,6 % av vad som förutspåddes året innan.

Satsar på LCD
Tillverkarna kommer i stället att satsa på det välbekanta LCD-formatet, som har fått nytt liv den senaste tiden tack vare paneler med hög upplösning (3840 x 2160, även kallat 4K eller Ultra-HD). Sony, som i dagsläget har 20 % marknadsandelar inom 4K-LCD, hoppas att den etablerade LCD-tekniken i kombination med högre upplösning ska hjälpa dem att få TV-avdelningen lönsam igen. Både Sony och Panasonic satsar hårt på 4K, med tre respektive två modellserier.

Kommentar
Att OLED ännu en gång verkar bli försenat är dåliga nyheter för alla entusiaster som letar den ultimata bildkvaliteten. Det är däremot goda nyheter för LG, som tycks få monopol på OLED-tekniken. Vår erfarenhet är att 4K-LED-LCD trots högre upplösning inte når upp till kontrasten och svärtan från en äkta OLED-TV.

Källa: Nikkei

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen