Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Samsungs QD-OLED-TV får pris på CES 2022

Kan detta vara den mytomspunna OLED-TV:n som Samsung inte vill visa oss ännu?

Av / 2022-01-04 - 14:21
Samsungs QD-OLED-TV får pris på CES 2022

Enligt ryktena skulle Samsung avtäcka en helt ny highend-TV med QD-OLED-teknik på CES-mässan, men någon sådan var inte med på den officiella presentationen vi såg igår. Nu verkar det dock som om CES-arrangörerna har hunnit före Samsung …

De har nämligen delat ut ett officiellt innovationspris – CES Innovation Award 2022 – till ingen mindre än Samsungs 65 tums QD-Display TV.

CES 2022: QD-OLED-TV från Samsung?

Vi har inte sett den i verkligheten ännu – det finns inga officiella bilder heller – men enligt CES-juryn ska Samsungs 65-tums QD-Display TV vara världens första i sitt slag: en OLED-TV med kvantprickar (Quantum Dots).

QD-OLED skiljer sig från vanlig OLED genom att panelen är uppbyggd på ett annat sätt: i stället för att skicka vitt ljus genom ett färgfilter används ett blått ljus i kombination med tre separata subpixlar för primärfärgerna röd, grön och blå (RGB).

Dessa subpixlar innehåller kvantprickar som omvandlar det blå ljuset till rött, grönt respektive blått ljus. Detta sker med mindre förlust av ljusstyrka än genom ett traditionellt färgfilter, och subpixlarna kan kombineras för att återge helt vitt ljus.

Enligt uppgift ska Samsungs QD-OLED ha en lövtunn ”Infinity One”-design. Som illustration visas här en Neo QLED 8K-TV. (Foto: Samsung)

På det här sättet har QD-OLED en bra kombination av färgåtergivning och ljusstyrka – enligt uppgift bättre än LG:s OLED-teknik. Samtidigt kan pixlarna stängas av helt på kommando, vilket resulterar i en utmärkt svärta.

Kan QD-OLED ge det bästa av två världar – kontrasten från OLED och ljusstyrkan från LCD? Det återstår att se!

Vi väntar på officiella specifikationer och produktbilder från Samsung, men CES-juryn avslöjar åtminstone att QD-OLED TV:n har stiliga Infinity One Design (som vi har sett i Neo QLED-toppmodellerna) samt Samsungs Object Tracking Sound-surroundhögtalare.

TV:n har Samsungs potenta Neo Quantum-videoprocessor och stöder skärmfrekvenser upp till 144 Hz. Alla fyra HDMI-ingångarna stöder 2.1-standarden. Det betyder att Samsungs OLED-TV även kan vara passa för gaming.

Kommer Samsungs QD-OLED TV till Norden? Och vad kostar den? Hur är det med andra skärmstorlekar? Blir den ens verklighet?

Eftersom TV:n inte har lanserats officiellt ännu vet vi inte mer än vad CES Innovations skriver i sin motivering. Men produkten är uppenbarligen en del av CES Innovations-prisutdelningen. Därför kan det tänkas att vi få höra mer i natt, när Samsung-chefen Han Jong-hee enligt planerna ska hålla tal under den officiella öppningen av CES 2022. Mer vet vi inte ännu, men vi letar efter mer info och bilder, så häng med här på sidan!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

3 reaktioner på ”Samsungs QD-OLED-TV får pris på CES 2022”

  1. men denna TV kommer väl att sakna Dolly Vision, liksom alla andra produkter från Samsung, så det blir ett nej tack från mig!

  2. Det är inte tekniken dom får pris för då? Iom att det är den displayen som kommer sitta i Sonys nya QD-oled A95K

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen