TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Samsungs QD-OLED-TV får pris på CES 2022

Kan detta vara den mytomspunna OLED-TV:n som Samsung inte vill visa oss ännu?

forfatter
Publicerad 2022-01-04 - 14:21

Enligt ryktena skulle Samsung avtäcka en helt ny highend-TV med QD-OLED-teknik på CES-mässan, men någon sådan var inte med på den officiella presentationen vi såg igår. Nu verkar det dock som om CES-arrangörerna har hunnit före Samsung …

De har nämligen delat ut ett officiellt innovationspris – CES Innovation Award 2022 – till ingen mindre än Samsungs 65 tums QD-Display TV.

CES 2022: QD-OLED-TV från Samsung?

Vi har inte sett den i verkligheten ännu – det finns inga officiella bilder heller – men enligt CES-juryn ska Samsungs 65-tums QD-Display TV vara världens första i sitt slag: en OLED-TV med kvantprickar (Quantum Dots).

QD-OLED skiljer sig från vanlig OLED genom att panelen är uppbyggd på ett annat sätt: i stället för att skicka vitt ljus genom ett färgfilter används ett blått ljus i kombination med tre separata subpixlar för primärfärgerna röd, grön och blå (RGB).

Dessa subpixlar innehåller kvantprickar som omvandlar det blå ljuset till rött, grönt respektive blått ljus. Detta sker med mindre förlust av ljusstyrka än genom ett traditionellt färgfilter, och subpixlarna kan kombineras för att återge helt vitt ljus.

Enligt uppgift ska Samsungs QD-OLED ha en lövtunn ”Infinity One”-design. Som illustration visas här en Neo QLED 8K-TV. (Foto: Samsung)

På det här sättet har QD-OLED en bra kombination av färgåtergivning och ljusstyrka – enligt uppgift bättre än LG:s OLED-teknik. Samtidigt kan pixlarna stängas av helt på kommando, vilket resulterar i en utmärkt svärta.

Kan QD-OLED ge det bästa av två världar – kontrasten från OLED och ljusstyrkan från LCD? Det återstår att se!

Vi väntar på officiella specifikationer och produktbilder från Samsung, men CES-juryn avslöjar åtminstone att QD-OLED TV:n har stiliga Infinity One Design (som vi har sett i Neo QLED-toppmodellerna) samt Samsungs Object Tracking Sound-surroundhögtalare.

TV:n har Samsungs potenta Neo Quantum-videoprocessor och stöder skärmfrekvenser upp till 144 Hz. Alla fyra HDMI-ingångarna stöder 2.1-standarden. Det betyder att Samsungs OLED-TV även kan vara passa för gaming.

Kommer Samsungs QD-OLED TV till Norden? Och vad kostar den? Hur är det med andra skärmstorlekar? Blir den ens verklighet?

Eftersom TV:n inte har lanserats officiellt ännu vet vi inte mer än vad CES Innovations skriver i sin motivering. Men produkten är uppenbarligen en del av CES Innovations-prisutdelningen. Därför kan det tänkas att vi få höra mer i natt, när Samsung-chefen Han Jong-hee enligt planerna ska hålla tal under den officiella öppningen av CES 2022. Mer vet vi inte ännu, men vi letar efter mer info och bilder, så häng med här på sidan!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
3 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

men denna TV kommer väl att sakna Dolly Vision, liksom alla andra produkter från Samsung, så det blir ett nej tack från mig!

”Kvantprickar”?

Stephen Hawking skulle ha varit imponerad.

Det är inte tekniken dom får pris för då? Iom att det är den displayen som kommer sitta i Sonys nya QD-oled A95K

Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend