TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Samsungs QD-OLED-TV får pris på CES 2022

Kan detta vara den mytomspunna OLED-TV:n som Samsung inte vill visa oss ännu?

forfatter
Publicerad 2022-01-04 - 14:21

Enligt ryktena skulle Samsung avtäcka en helt ny highend-TV med QD-OLED-teknik på CES-mässan, men någon sådan var inte med på den officiella presentationen vi såg igår. Nu verkar det dock som om CES-arrangörerna har hunnit före Samsung …

De har nämligen delat ut ett officiellt innovationspris – CES Innovation Award 2022 – till ingen mindre än Samsungs 65 tums QD-Display TV.

CES 2022: QD-OLED-TV från Samsung?

Vi har inte sett den i verkligheten ännu – det finns inga officiella bilder heller – men enligt CES-juryn ska Samsungs 65-tums QD-Display TV vara världens första i sitt slag: en OLED-TV med kvantprickar (Quantum Dots).

QD-OLED skiljer sig från vanlig OLED genom att panelen är uppbyggd på ett annat sätt: i stället för att skicka vitt ljus genom ett färgfilter används ett blått ljus i kombination med tre separata subpixlar för primärfärgerna röd, grön och blå (RGB).

Dessa subpixlar innehåller kvantprickar som omvandlar det blå ljuset till rött, grönt respektive blått ljus. Detta sker med mindre förlust av ljusstyrka än genom ett traditionellt färgfilter, och subpixlarna kan kombineras för att återge helt vitt ljus.

Enligt uppgift ska Samsungs QD-OLED ha en lövtunn ”Infinity One”-design. Som illustration visas här en Neo QLED 8K-TV. (Foto: Samsung)

På det här sättet har QD-OLED en bra kombination av färgåtergivning och ljusstyrka – enligt uppgift bättre än LG:s OLED-teknik. Samtidigt kan pixlarna stängas av helt på kommando, vilket resulterar i en utmärkt svärta.

Kan QD-OLED ge det bästa av två världar – kontrasten från OLED och ljusstyrkan från LCD? Det återstår att se!

Vi väntar på officiella specifikationer och produktbilder från Samsung, men CES-juryn avslöjar åtminstone att QD-OLED TV:n har stiliga Infinity One Design (som vi har sett i Neo QLED-toppmodellerna) samt Samsungs Object Tracking Sound-surroundhögtalare.

TV:n har Samsungs potenta Neo Quantum-videoprocessor och stöder skärmfrekvenser upp till 144 Hz. Alla fyra HDMI-ingångarna stöder 2.1-standarden. Det betyder att Samsungs OLED-TV även kan vara passa för gaming.

Kommer Samsungs QD-OLED TV till Norden? Och vad kostar den? Hur är det med andra skärmstorlekar? Blir den ens verklighet?

Eftersom TV:n inte har lanserats officiellt ännu vet vi inte mer än vad CES Innovations skriver i sin motivering. Men produkten är uppenbarligen en del av CES Innovations-prisutdelningen. Därför kan det tänkas att vi få höra mer i natt, när Samsung-chefen Han Jong-hee enligt planerna ska hålla tal under den officiella öppningen av CES 2022. Mer vet vi inte ännu, men vi letar efter mer info och bilder, så häng med här på sidan!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

3 svar på ”Samsungs QD-OLED-TV får pris på CES 2022”

  1. men denna TV kommer väl att sakna Dolly Vision, liksom alla andra produkter från Samsung, så det blir ett nej tack från mig!

    Svara
  2. Det är inte tekniken dom får pris för då? Iom att det är den displayen som kommer sitta i Sonys nya QD-oled A95K

    Svara

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Nu kan du titta på TikTok på Samsung TV Nu är TikTok-appen tillgänglig på svenska Samsung-skärmar.
Bild av studiokvalitet Panasonic LZ1500E ger imponerande hög kontrast och färgexakta bilder, och är något av det närmaste vi kan komma en studiomonitor för hemmabruk. En TV för den riktigt kräsna!
Samsung Relumino Ett nytt bildläge för Samsung TV-apparater ska göra bilden lättare att tyda för personer med nedsatt syn.
Trådlös OLED-TV från LG Ny toppmodell med trådlös videoöverföring.
Nu kan Samsung TV styra Philips Hue Ny app från Samsung och Signify erbjuder överraskande möjligheter - en slags "Ambilight" för Samsung TV?
Följ Ljud & Bild