Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Panasonic bekräftar plasma-stopp 2014

Enligt en källa på Panasonic avbryts all vidare utveckling av plasmapaneler och produktionen upphör nästa år.

Av / 2013-04-11 - 21:33
Panasonic bekräftar plasma-stopp 2014

Den senaste tiden har det florerat rykten om at Panasonic planerar att sluta med tillverkningen av plasmaskärmar. Nu tar en av cheferna hos det japanska märket bladet från munnen.

Kiyoshi Okamoto på Panasonic Display berättar för webbplatsen The Verge att årets Limited Edition-toppmodell ZT60 har den ”den sista plasmapanelen” från utvecklingsavdelningen och att all vidare forskning och utveckling av plasma avslutas i och med denna generation.

Vi har noterat att Panasonic brukar återanvända ”topp-panelerna från ett år” i billigare modeller året efter, så det är inte otänkbart att referenspanelen i ZT60-serien (som bygger på erfarenheter från Pioneers Kuro-skärmar) kan hamna i fler modeller nästa år, om Panasonic skulle få för sig att fortsätta med produktionen ett tag till. Fast sådant är det naturligtvis för tidigt att säga något säkert om.

P1000722

Vill satsa på OLED
Enligt Okamoto kommer OLED att vara Panasonics nyckelteknik i framtiden, och flera av plasmaingenjörerna har redan förflyttats till den nya OLED-avdelningen. Panasonic har redan presenterat en 4K-OLED-prototyp i samarbete med Sony och sagt att de betraktar OLED och Ultra-HD-upplösning som en naturlig kombination, medan OLED med vanlig HD-upplösning är en kompromiss.

Inte död än
Ända tills OLED-tekniken får ordentligt fotfäste finns det dock ingen anledning att avråda från att köpa en plasma-TV. Tekniken kommer inte att ha spelat ut sin roll förrän den överträffas av andra tekniker med högre bildkvalitet, och vi misstänker att det kommer att dröja betydligt längre än till 2014 innan man kan köpa en OLED-TV för samma pengar som en plasma-TV.

Tills vidare kommer plasma att fortsätta att vara ett väsentligt alternativ till LCD-TV på grund på den höga bildkvaliteten, och vi betraktar inte plasmatekniken som ”död” förrän Panasonic och andra märken drar ur kontakten en gång för alla.

Läs också: Stora TV-nyheter från Panasonic

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen